Ρένια Λουιζίδου: «Η οικογένεια θεωρείται ακόμη γυναικεία υπόθεση» - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Ρένια Λουιζίδου: «Η οικογένεια θεωρείται ακόμη γυναικεία υπόθεση»

Της Φιλίππα Βλαστού

Για την θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, τα δικαιώματα της, τα βήματα προόδου, αλλά και όσα έχουν περιθώριο ακόμη να γίνουν για την απόλυτη ισότητα μεταξύ των δυο φύλων μίλησε μεταξύ άλλων η ηθοποιός Ρένια Λουιζίδου, σε συνέντευξη της στην Karfitsa.

Με αφορμή λοιπόν και την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, η Ρ.Λουιζίδου δήλωσε ότι: «Όλοι μας είμαστε εγκλωβισμένοι σε πολλά στερεότυπα και ένα από αυτά είναι και η θέση της γυναίκας. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο. Παρότι η δική μου η γενιά σε σχέση με την μητέρας μου μεγάλωσε με πολύ διαφορετικά δεδομένα, και αν το δει κανείς στο σύνολο της ιστορίας, έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα, από την δεκαετία του ‘50 και μετά, ωστόσο πολύ σημαντικά βασικά πράγματα παραμένουν προβληματικά. Ακόμη και σήμερα που θεωρείται αυτονόητο οι γυναίκες να εργάζονται, για κάθε 1 ευρώ που πληρώνεται ένας άνδρας μια γυναίκα θα πληρώνεται 0,70 σεντς, χωρίς καμία εξήγηση και λόγο. Αυτό σημαίνει ότι όσα βήματα και αν έχουν γίνει έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε».

Η ίδια εξήγησε ότι η μορφή της οικογένειας έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. «Οι πατεράδες που μεγάλωσαν την δική μου γενιά δεν έχουν καμία σχέση με του πατεράδες του σήμερα που είναι οι σύζυγοι και μεγαλώνουν τα παιδιά με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή, όμως κοινωνικά το σπίτι και η οικογένεια συνεχίζει να θεωρείται πολύ περισσότερο υπόθεση της γυναίκας. Αποτέλεσμα είναι να ζητείται από τις γυναίκες του σήμερα είναι αρκετοί ρόλοι μαζί, σύζυγοι, ερωμένες, μητέρες, εργαζόμενες», σημείωσε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο τρόπο που το πέρας της ηλικίας μιας γυναίκας πέφτει «θύμα» σχολιασμού. «Συνεχίζουμε να διαβάζουμε σε περιοδικά για γυναίκες και το πόσο μεγάλωσαν, πάχυναν, ενώ αντίθετα σπάνια θα δούμε μια φωτογραφία ενός άνδρα που έκανε μια ρυτίδα ή φαλάκρα», υπογράμμισε.

«Το Τίμημα» έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Η ηθοποιός θα έρθει στη Θεσσαλονίκη με το αριστουργηµατικό έργο του Άρθουρ Μίλερ «Το Τίμημα». Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του µεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, µε αυτοβιογραφικά στοιχεία, γραµµένο το 1967, με αλήθειες διαχρονικές μέχρι και σήμερα.

«Έχει να κάνει με τις σχέσεις εντός μιας οικογένειας και της σύγκρουσης δυο αδερφών, για τις επιλογές που έκαναν στο παρελθόν, στα χρόνια της κρίσης, η οποία χρεοκόπησε τον πατέρας τους και από επιφανής επιχειρηματίας βρέθηκε στον δρόμο. Τα δυο αδέλφια είχαν κάνει δυο διαφορετικές επιλογές. Ο ένας σπούδασε και έκανε μια λαμπρή καριέρα ως γιατρός, αφήνοντας πίσω την χρεοκοπημένη οικογένεια. Ο άλλος γιος παράτησε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα για να δουλέψει ως αστυνομικός και να παίρνει ένα μικρό ποσό για να μπορεί να συντηρεί και τον πατέρα. Ο τίτλος λοιπόν αναφέρεται στο τίμημα που πληρώνουν αυτοί οι δυο για την επιλογή τους.

Διαφορετικό το τίμημα του ενός από του άλλου, όμως το ίδιο βαρύ», περιγράφει το έργο η Ρ.Λουιζίδου, η οποία ενσαρκώνει την σύζυγο του αστυνομικού. «Στην προσπάθεια να στηρίξουν τους γονείς του άντρα της πέρασαν μια στερημένη και δύσκολη ζωή, όπου αναγκάστηκαν να ματαιώσουν τα όνειρα τους. Πλέον τους συναντάμε πενηντάρηδες με πολλά απωθημένα και θέλουν μια νέα αρχή στη ζωή τους. Είναι μια ηρωίδα σε οριακή κατάσταση που θέλει να κάνει όσα δεν μπόρεσε και που πλέον δεν έχει υπομονή».

Σύμφωνα με την ηθοποιό όλη δύναμη του έργου και αυτό που το κάνει τόσο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν ούτε καλοί, ούτε κακοί, ούτε δίκαιοι, ούτε άδικοι. «Ο καθένας έχει μια οπτική που όταν εκείνος την αναπτύσσει είσαι απολύτως με το μέρος του. Η ζωή όμως είναι έτσι όπου το δίκιο του ενός μπορεί να είναι το άδικο του άλλου και από εκεί ακριβώς προκύπτει το “Τίμημα’’, ο καθένας κάνει μια επιλογή και πληρώνει το δικό του τίμημα, που δεν είναι ίδιο με του άλλου».

*«Το Τίμημα», στο θέατρο Αριστοτέλειον από 13 Μαρτίου

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε για δήμαρχο στο δήμο Θεσσαλονίκης;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ