Ρίτα Αντωνοπούλου: «Ζούμε κοιτώντας το ρολόι για να προλάβουμε» - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Ρίτα Αντωνοπούλου: «Ζούμε κοιτώντας το ρολόι για να προλάβουμε»

Η σχέση των ανθρώπων με τον χρόνο είναι σχετική. Ο καθένας τον βιώνει ή τον προσπερνάει διαφορετικά. Στους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε κάποιος φορές εξαφανίζεται και επιστρέφει όταν ο χρόνος απλά δεν μας φτάνει. «Έτσι όπως βιώνουμε τον χρόνο στην καθημερινότητα μας η μόνη ανάγκη που εξυπηρετεί για τον μέσο άνθρωπο είναι του άγχους. Με αυτό τον τρόπο τον έχουμε εντάξει στη ζωή μας. Ζούμε κοιτώντας το ρολόι για να προλάβουμε, να προφτάσουμε. Αντιμετωπίζουμε τον χρόνο σαν κάποιον να μας κυνηγάει και να τον κυνηγάμε», σημειώνει σε συνέντευξη της στην Karfitsa, η Ρίτα Αντωνοπούλου. Ο χρόνος για εκείνη αποτελεί έμπνευση για την δημιουργία της παράστασης «2ω και 26λ με το ΧΡΟΝΟ», όπου στις 25 και 26 Ιανουαρίου θα ανέβει στο θέατρο Αυλαία.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

«2 ώρες και 26 λεπτά με τον Χρόνο». Τι δηλώνει αυτή η λεπτομέρεια στον τίτλο της παράστασης;

Είναι η διάρκεια της. Η λέξη «χρόνος» έχει να κάνει με το θέμα της παράστασης, καθώς είναι αφιερωμένη σε αυτόν. Τα κείμενα και τα τραγούδια περιστρέφονται γύρω του. Ουσιαστικά, αυτό που ήθελα να πω εγώ με τον τίτλο είναι ότι συνομιλούμε μαζί του σαν να είναι μια οντότητα πάνω στη σκηνή. Άρα περνάμε επί σκηνής μαζί του 2 ώρες και 26 λεπτά.

Τι σημαίνει για εσάς ο χρόνος;

Τον χρόνο δεν μπορώ να τον ορίσω, άλλωστε αυτό δεν το έχουν κάνει άλλοι πολύ σοφότεροι από μένα. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει για τον χρόνο, ανάλογα με το τι βιώνει. Η ουσία όμως είναι ότι αυτός ο χρόνος που σου έχει δοθεί και αυτό που πρέπει όλοι μας να κάνουμε είναι να τον αξιοποιήσουμε. Όταν δίνεις σημασία σε κάτι αυτό μεταφράζεται σε χρονική διάρκεια, κάνοντας τον χρόνο να απλώνεται.

Θα μπορούσε να είναι σύμμαχος για τη ζωή μας;

Νομίζω η σχέση που έχουμε ο καθένας με τον χρόνο είναι σαν όλες τις άλλες σχέσεις που διατηρούμε στη ζωή μας. Άλλοτε έχουμε τα «πάνω» μας και άλλοτε τα «κάτω» μας. Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε τον χρόνο σύμμαχο και άλλες που τον βλέπουμε σαν εχθρό.

Ποιες ανθρώπινες ανάγκες εξυπηρετεί;

Έτσι όπως βιώνουμε τον χρόνο στην καθημερινότητα μας η μόνη ανάγκη που εξυπηρετεί για τον μέσο άνθρωπο είναι του άγχους. Με αυτό τον τρόπο τον έχουμε εντάξει στη ζωή μας. Ζούμε κοιτώντας το ρολόι για να προλάβουμε, να προφτάσουμε. Αντιμετωπίζουμε τον χρόνο σαν κάποιον να μας κυνηγάει και να τον κυνηγάμε. Αυτό που θέλω να περάσω στην παράσταση σαν μήνυμα, και για μένα κυρίως, είναι τελικά πως αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι να αξιοποιείς τον χρόνο. Nα νιώθεις ότι είναι το νόμισμα της ζωής σου και να έχεις συναίσθηση με ποιους, που και πως τον σπαταλάς. Να μπορούμε να εστιάσουμε κάθε στιγμή στο τώρα. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε το πριν, ούτε το μετά, μόνο το τώρα με συνειδητοποίηση και συγκέντρωση σε αυτό που συμβαίνει.

Το πιο απλό είναι να ξεχνιέσαι μέσα σε μια καθημερινότητα και να περνάει η ζωή, οι στιγμές, οι μήνες. Να ξυπνάς και να μην έχεις συνειδητοποιήσει πως και πότε έφυγαν τα χρόνια.

Λένε πως ο χρόνος φέρνει σοφία. Στην κοινωνία μας το βλέπετε αυτό;

Σε συλλογικό επίπεδο δυστυχώς εγώ δεν βλέπω εξέλιξη. Αντίθετα, αυτό που βλέπω είναι πισωγύρισμα. Με το πέρας του χρόνου βλέπω τους προηγούμενους από εμάς να έχουν κάνει ολόκληρους αγώνες για να κατακτήσουν δικαιώματα στην εργασία και την καθημερινότητα και κοιτώντας στο σήμερα βλέπω πως σε αυτό έχουμε πάει πίσω, δηλαδή κεκτημένα πράγματα έχουν φύγει.

Εάν σας ζητούσα να μου περιγράψετε την πορεία σας, όλα αυτά τα χρόνια, με πέντε λέξεις, ποιες θα διαλέγατε;

Αλήθεια, εξέλιξη, σεβασμός, αγάπη, αξιοπρέπεια.

Με την παράσταση έρχεστε στη Θεσσαλονίκη. Τι σας δένει με την πόλη;

Στη Θεσσαλονίκη έχω βρεθεί πάρα πολλές φορές και έχω περάσει αρκετό καιρό ανά διαστήματα. Αυτή η πόλη μου βγάζει την ανάγκη να θέλω να βγω, να περπατήσω, ενώ συνήθως είμαι πιο κλειστή. Με το κοινό της πόλης όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αναπτύξει μια πάρα πολύ όμορφη σχέση και τους ευχαριστώ που πάντα με στηρίζουν, κάθε φορά που έρχομαι.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ