Σάββας Αναστασιάδης: Η κυβέρνηση έχει τη βούληση και τα μέσα να συνεχίσει να κρατά όρθια την κοινωνία - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Σάββας Αναστασιάδης: Η κυβέρνηση έχει τη βούληση και τα μέσα να συνεχίσει να κρατά όρθια την κοινωνία

Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι μία διαρκής προσπάθεια και είμαι βέβαιος πως είναι ικανό να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

 

Σίγουρος πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να προσφέρει την στήριξη που χρειάζεται σε επιχειρήσεις και εργαζομένους προκειμένου να σταθεί όρθια η κοινωνία, σε ενδεχόμενο τρίτο κύμα πανδημίας, για την έλευση του οποίου οι ειδικοί εκφράζουν βεβαιότητα, εμφανίστηκε σε συνέντευξη του στην karfitsa, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης εξηγεί πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και  η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αποτελούν τις κυβερνητικές προτεραιότητες για το νέο έτος. Ξεκαθαρίζοντας πως στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας που έχουν προγραμματιστεί, υπάρχει ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης, ο βουλευτής, χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία, εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

 Ενώ δεν έχει περάσει το δεύτερο κύμα πανδημίας. Οι ειδικοί από την αρχή της νέας χρονιάς εκφράζουν βεβαιότητα για έλευση και τρίτου κύματος. Υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για περεταίρω στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων;

Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί , διότι ακόμα δεν έχει διακριβωθεί αν υπάρχει αυξημένη επιβάρυνση από την εορταστική περίοδο και το σχετικό χαλάρωμα της κοινωνίας.
Βέβαια  υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκλιμακωθεί η πίεση και να μειωθούν τα κρούσματα, γιατί υπάρχει και ο εμβολιασμός. Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σχετικά με τη δυνατότητα της  κυβέρνησης να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία, έχω να πω πως με την προετοιμασία που έχει η κυβέρνηση και την εμπειρία που απέκτησε, μεθοδικά και προγραμματισμένα στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζομένους, και κρατά όρθια την κοινωνία. Έχει και τα μέσα και την βούληση να συνεχίσει να το κάνει.

Πως θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας που πραγματικά βρίσκεται στα όρια του και σε κάποιες περιπτώσεις τα έχει ξεπεράσει;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχθηκε μεγάλη πίεση, αλλά στάθηκε όρθιο και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία.
Αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως ακόμη από την πρώτη περίοδο της κρίσης το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε με ικανό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μέσα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που στη δεύτερη και πιο ισχυρή εμφάνιση της επιδημίας το Σύστημα δεν κατέρρευσε, όπως έγινε σε άλλες Χώρες.
Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και είναι μία διαρκής προσπάθεια και είμαι βέβαιος πως είναι ικανό να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις.

Ποιοι οι στόχοι και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το νέο έτος; 

Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες μιας εμβληματικής χρονιάς για την Πατρίδα μας καθώς τιμούμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Επιπλέον ξέρουμε ότι η νέα χρονιά ξεκινά με τις αναταράξεις στο πεδίο των εθνικών μας θεμάτων, και τις συνέπειες της πανδημίας στην υγεία, την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.
Η Κυβέρνηση παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε με την πολιτική και τη στρατηγική της διευκολύνει την ανάκαμψη, η οποία προβλέπεται δυναμική μετά τη λήξη της πανδημίας. Παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμά της και συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο που μαζί με τις άλλες παρεμβάσεις στήριξης της αγοράς και τους Ευρωπαϊκούς πόρους, δημιουργούν προϋποθέσεις για γρήγορη ανάπτυξη. Παράλληλα η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η ιδιαίτερη φροντίδα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι στις προτεραιότητες  της κυβέρνησης.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την Θεσσαλονίκη; Θα ήθελα και την άποψη σας για την ΔΕΘ. Ανάπλαση ή μεταφορά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, είναι η λύση που υπερασπίζεστε;

Η Θεσσαλονίκη έχει αδικηθεί διαχρονικά, από όλες τις κυβερνήσεις και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Για πρώτη όμως φορά πρωθυπουργός Χώρας έθεσε συγκεκριμένους στόχους και τους παρακολουθεί ο ίδιος.
Παράλληλα και η παρουσία του Μακεδόνα υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή και το ενδιαφέρον του για τη Θεσσαλονίκη δημιουργούν αισιοδοξία για την λύση των μεγάλων προβλημάτων που λιμνάζουν χρόνια. Το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης αποτελούν: Η ολοκλήρωση του έργου του Μετρό και η λειτουργία του το 2023. Ο εναέριος αυτοκινητόδρομος στην ανατολική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης που θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Η αναβάθμιση του ΟΑΣΘ τον οποίο παρέλαβε η κυβέρνηση σε φάση κατάρρευσης.
Σήμερα τα πράγματα βελτιώθηκαν σημαντικά με την κυκλοφορία νέων λεωφορείων και αναμένεται μέσα στο 2021 να τεθούν στη διάθεση του κοινού πάνω από 500 λεωφορεία καθημερινά.
Παράλληλα με αυτούς τους τρεις μεγάλους στόχους προχωρούν η σύνδεση του 6ου προβλήτα στο λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ, η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και η σύνδεσή της με το λιμάνι Θεσσαλονίκης, η αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης κ.α.

Τώρα,   η ανάπλαση ή μεταφορά  της ΔΕΘ, είναι ένα θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση, γιατί η μία ή  η άλλη επιλογή προϋποθέτουν πόρους που δεν υπάρχουν.

“Στις 25 Ιανουαρίου επανακινούν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για πρώτη φορά από το 2016. Ποιες οι κόκκινες γραμμές που θα θέσουμε και ποια έκβαση θα θεωρηθεί επιτυχία” ;

Ακριβώς, μετά από  πρόσκληση της Τουρκικής πλευράς  την οποία η Ελληνική πλευρά αποδέχθηκε, στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη . Είναι θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία, ύστερα από μια περίοδο προκλήσεων, εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Προφανώς σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, που είναι απαραίτητες στη δύσκολη φάση που βρίσκεται η τουρκική οικονομία, περνάει και από την βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάθε άλλη συζήτηση αποτελεί υποχώρηση από τις θέσεις μας.

Ποια κατά τη γνώμη σας η σκοπιμότητα του πρόσφατου ανασχηματισμού και μάλιστα εν μέσω υγειονομικής κρίσης; Γιατί η  Θεσσαλονίκη έχει για ακόμη μια φορά μικρή εκπροσώπηση και στο νέο κυβερνητικό σχήμα;

Η Κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων για το 2021 όπως αποτυπώθηκαν και στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς, με το βλέμμα στο μέλλον.

Η Θεσσαλονίκη ίσως άξιζε περισσότερα, όμως αυτό είναι αρμοδιότητα και βούληση του Πρωθυπουργού, τη σεβόμαστε και πάμε παρακάτω. Προχωράμε και στηρίζουμε το κυβερνητικό έργο.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ