Σάββας Αναστασιάδης: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους  - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Σάββας Αναστασιάδης: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους 

O Ερντογάν δεν επιδιώκει  θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, γιατί αντιλαμβάνεται τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους, δηλώνει στην karfitsa και σε συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην πολιτική ενίσχυσης που θα εφαρμοστεί ενάντια στις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ανήσυχος από την αυξημένη διασπορά του ιού, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωση της φετινής 85ης ΔΕΘ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει και θα στηρίξει τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που θα δεχθούν σοβαρό οικονομικό πλήγμα. Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Αναστασιάδης εκτιμά πως η όλη κατάσταση οδεύει προς εκτόνωση, λόγω της καλής ελληνικής διπλωματίας, όπως και ότι ο Ερντογάν δεν θα διακινδύνευε ένα θερμό επεισόδιο γιατί αντιλαμβάνεται τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει.

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

Η χώρα μας αντιμετωπίζει αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να λειτουργήσει; Θα δούμε lockdown ή και καραντίνες;

Οι περιορισμοί σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα είναι τοπικοί και όχι γενικοί, όμως με ανησυχεί πάρα πολύ η αύξηση  των κρουσμάτων κορωνοιού και η μεγάλη διασπορά σε όλη τη Χώρα, και φαντάζομαι πως την ίδια ανησυχία έχουν όλοι οι  συμπολίτες μας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτή τη φορά είναι και το γεγονός ότι η διασπορά του ιού αφορά και  νεότερες ηλικίες. Θα πρέπει λοιπόν , επειδή αποδεδειγμένα το μόνο όπλο αυτή τη στιγμή ενάντια στον Κορωνοϊό είναι η τήρηση των κανόνων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, υπεύθυνα οι ίδιοι οι νέοι μας  να προστατέψουν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους άλλους συνανθρώπους μας.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις και λαμβάνουν τα ανάλογα μέτρα,  πάντα με τις υποδείξεις των ειδικών.

Ο κορωνοϊός έχει επιφέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα στον τουρισμό, αλλά και σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Σχεδιάζει κάποια πακέτα ενίσχυσης η κυβέρνηση; 

Θα συμφωνήσω μαζί σας πως,  οι απώλειες που προκλήθηκαν και προκαλούνται από την πανδημία,  καθώς ο ιός είναι ακόμη εδώ, είναι τεράστιες και το 2020 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά και για τη χώρα μας με ύφεση, που κατά τις εκτιμήσεις θα αγγίξει το 9%. Παρ όλα αυτά όμως και επειδή η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά, τόλμη και αποφασιστικότητα από την αρχή, με τις παρεμβάσεις και  τα  μέτρα που πήραν έγκαιρα, κράτησαν χαμηλά την ύφεση και τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Το εξάμηνο Μαρτίου – Αυγούστου της πανδημίας έπεσαν στην πραγματική οικονομία για τη στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και εργαζομένων σχεδόν 15 δισ. ευρώ με τη μορφή φοροελαφρύνσεων, μείωσης ΦΠΑ, επιδότησης δανείων κ.ά. , και πιστεύω ότι και η νέα δέσμη μέτρων το ερχόμενο φθινόπωρο θα περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις  με στόχο την τόνωση της απασχόλησης, ιδίως των νέων, των στοχευμένων  φοροελαφρύνσεων ,της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, κατάργηση εισφορών κ.α.

Επειδή αναφέρεστε στον τουρισμό θέλω να σας θυμίσω ότι πριν από μερικές ημέρες από τη Ρόδο ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση, προχώρησε στον ορισμό εποχικότητας, ώστε να μπορέσει να δώσει  στοχευμένες ενισχύσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και να στηρίξει τους εργαζόμενους στον πληττόμενο αυτό χώρο.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Η Τουρκία συνεχίζει μια πολύ επικίνδυνη και προκλητική στάση. Ποιος πιστεύετε πως είναι ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν; Θεωρείτε πως θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο;

Η  Τουρκία ενοχλήθηκε πολύ από την συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη χωροθέτηση της ΑΟΖ, γι αυτό και ανεβάζει τους τόνους και τις προκλήσεις.

Αναφορικά με το αν θα διακινδύνευε ο Τούρκος Πρόεδρος  Ταγίπ Ερντογάν ένα θερμό επεισόδιο, πιστεύω πως αν και εμφανίζεται ανυποχώρητος στις θέσεις του , δεν επιδιώκει  θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, γιατί αντιλαμβάνεται τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει.

Επιπλέον, εκτιμώ ότι η αυτοπειθαρχία, η ετοιμότητα και η  ισχυρή αποτρεπτική δύναμη των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δεν δίνουν περιθώρια στην Τουρκία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα πράγματα πιστεύω ότι θα οδηγηθούν σε εκτόνωση, καθώς η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της διπλωματίας και έχει ήδη δημιουργήσει ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης από κράτη και ξένες προσωπικότητες.

Ποια είναι η τακτική με την οποία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αυτή την προκλητικότητα η Ελλάδα; Ποιες οι κόκκινες γραμμές μας;

Η προκλητικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, με ενημέρωση του ξένου παράγοντα , δημιουργία συμμαχιών και την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Χώρας μας.

Στα επίπεδα της αποτροπής οι ένοπλες δυνάμεις  είναι έτοιμες και ικανές να αποτρέψουν οποιαδήποτε πρόκληση και το απέδειξαν με τον τρόπο που αντέδρασαν στην οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και στο Αιγαίο. H Ελλάδα δεν παρακολουθεί μόνο.

Στα επίπεδα της διπλωματίας γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις και η Διεθνής Κοινότητα κατανοεί την προκλητικότητα και τις κινήσεις της Τουρκίας, και συμπαραστέκεται τη Χώρα μας.

Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης πως σχολιάζετε την ακύρωση της Διεθνούς Εκθέσεως. Πως θεωρείτε πως πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει την πόλη και τις επιχειρήσεις που θα δεχθούν ακόμη ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα;

Η ματαίωση της φετινής ΔΕΘ γίνεται στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως η θέσπιση ωραρίου λειτουργίας σε καταστήματα εστίασης (π.χ. μπαρ, καφέ) κ.λ.π.

Αυτή η αναγκαστική διακοπή της διοργάνωσης της ΔΕΘ είναι φυσικό να μας στεναχωρεί, γιατί διακόπτεται ένας καταξιωμένος θεσμός της πόλης, της Χώρας, της Ευρώπης και της Διεθνούς Κοινότητας, και φυσικά θα επηρεάσει σημαντικά και την τοπική οικονομία.

Η κυβέρνηση όπως κάνει μέχρι σήμερα για επιχειρήσεις και εργαζομένους, πρέπει να κάνει, και θα κάνει το ίδιο και για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, που θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα από τη μη λειτουργία της ΔΕΘ.

Από την έντυπη έκδοση 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ