Σε διαμερίσματα στη Νέα Απολλωνία πρόσφυγες απ' τη Μόρια - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Σε διαμερίσματα στη Νέα Απολλωνία πρόσφυγες απ’ τη Μόρια

Στη Βόλβη έφτασαν χθες εκατό πρόσφυγες από τη Μόρια οι οποίοι αναμένεται να φιλοξενηθούν σε ιδιωτικά διαμερίσματα γύρω από τα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας που μισθώνονται από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Είναι οι πρώτοι από τους συνολικά 2.000 φιλοξενούμενους που έχουν ζητήσει άσυλο και σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής,  αναμένεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να μετακινηθούν από τη Μόρια.

Στα περίπου 400 διαμερίσματα που βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Απολλωνίας  αναμένεται να φιλοξενηθούν 800 με 1000 άτομα όλοι τους πρόσφυγες απ τη Μόρια. «Στον οικισμό θα φιλοξενηθούν οικογένειες ευπαθείς με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους και θα φτάσουν τμηματικά» αναφέρει στην Karfitsa o Θανάσης Κυριάκου, εκπρόσωπος των ιδιοκτητών  διαμερισμάτων στη Νέα Απολλωνία.

Στο μεταξύ άλλοι πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν στη δομή του Κατσικά στην περιφέρεια Ιωαννίνων.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες που θα μετακινηθούν είναι όσοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και κάποιοι που ανήκουν σε κατηγορίες ευάλωτων ομάδων.

Άλλοι 1000 πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο θα αναχωρήσουν μέσα στον Οκτώβριο απ τη Μόρια για μια νέα δομή που θα λειτουργήσει στην περιφέρεια της Πρέβεζας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στόχος είναι αυτές οι μαζικές μετακινήσεις των μεταναστών να οδηγήσουν σε καλυτέρευση των συνθηκών που επικρατούν στον κυρίως καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αλλά και στον άτυπο καταυλισμό με σκηνές που έχει δημιουργηθεί σε κτήματα γύρω από το ΚΥΤ.

 

Βίτσας: Οριακή η κατάσταση σε  Λέσβο, Σάμο και Χίο

«Έχει δημιουργηθεί μία οριακή κατάσταση κατά κύριο λόγο στη Λέσβο στη Σάμο και στη Χίο, η οποία απαιτεί λύσεις. Η λύση είναι η αποσυμφόρηση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει στις δομές φιλοξενίας στα νησιά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

«Το ζήτημα για εμάς, την κυβέρνηση, τους διεθνείς οργανισμούς, είναι ότι πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε. Μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία φτιάξαμε την προηγούμενη περίοδο 7.000 θέσεις, θα φτιάξουμε άλλες 10.000 θέσεις αλλά και πάλι εξαρτόμαστε από τις ροές κι από την ανακατανομή. Σε Λέσβο, Σάμο Χίο η κατάσταση είναι οριακή κι είμαι ο πρώτος υπεύθυνος να βρω λύσεις. Κοινές, ευρωπαϊκές λύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.

Τι αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε για το μεταναστευτικό

Στο Σαλτσμπουργκ της Αυστρίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατάφεραν να συμφωνήσουν μόνο στην μελλοντική αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, θέτοντας ως στόχο μια συμφωνία με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βορείου Αφρικής, στο πλαίσιο της αντίστοιχης συμφωνίας με την Τουρκία.

Μια από τις προτάσεις που συζητήθηκαν αφορούσε στη λεγόμενη «ευέλικτη αλληλεγγύη». Καθώς οι χώρες του Βίζεγκραντ, (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία), αλλά και η Αυστρία αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, τέθηκε το ζήτημα της «εξαγορά υποχρεώσεων». Αν ένα κράτος- μέλος της ΕΕ δεν επιθυμεί να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία να πληρώνει χρήματα στην ΕΕ ώστε να διαχειρίζεται το πρόβλημα. Η ιδέα της «ευέλικτης αλληλεγγύης» απορρίφθηκε από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται όλες οι χώρες της ΕΕ να επιλέξουν να καταβάλουν χρήματα και να μην δεχθούν πρόσφυγες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απείλησε με έξοδο από τη Σένγκεν και διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε όσες χώρες αρνούνται να δείξουν αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία.

Διαφωνίες για το ρόλο της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής

Διαφωνίες υπήρξαν και στο ζήτημα της ενίσχυσης της FRONTEX και στις αρμοδιότητες που θα έχει η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το σχέδιο μέχρι το 2020, η FRONTEX θα αυξήσει το προσωπικό της από 1.500 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν σήμερα, στις 10.000. Ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεπεράσει τις αρμοδιότητές της και άλλοι εξ αυτών, όπως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κρίνουν απαγορευτικό το κόστος της αύξησης του προσωπικού της FRONTEX. Ωστόσο, η πρόταση Γιούνκερ έτυχε υποστήριξης από τα περισσότερα κράτη – μέλη και πλέον το κόστος αυτό θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών στο συμβούλιο της Ε.Ε.

Πρόταση για κέντρα κράτησης στην Βόρεια Αφρική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να συγκαλέσει μία σύνοδο κορυφής με την Αφρικανική Ένωση που αποτελείται από 55 κράτη της αφρικανικής ηπείρου τον ερχόμενο Δεκέμβριο και μια ακόμα με τον Αραβικό Σύνδεσμο, στον οποίον συμμετέχουν 22 χώρες από την αραβική χερσόνησο και τη Βόρεια Αφρική, τον Φεβρουάριο του 2019.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ανάγκη δημιουργίας κέντρων κράτησης σε χώρες της Βορείου Αφρικής όπου θα μεταφέρονται άνθρωποι ακόμα και από άλλα αφρικανικά κράτη, ώστε οι αποφάσεις για το ποιός χρειάζεται διεθνή προστασία, να λαμβάνονται εκτός ευρωπαϊκού εδάφους. Ωστόσο μια τέτοια λύση «σκοντάφτει» στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στη σημαντική λεπτομέρεια, ότι κανένα κράτος της Αφρικής δεν έχει εκφράσει μέχρι τώρα την προθυμία του να δεχθεί την κατασκευή ενός τέτοιου κέντρο στο έδαφός του.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ