Σε δικαστικό κλοιό ο σωματοφύλακας του Σκορπιού - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Κοινωνία

Σε δικαστικό κλοιό ο σωματοφύλακας του Σκορπιού

Ο επικεφαλής της ασφάλειας και του τμήματος «οπλισμού» του Σκορπιού, ένας 51χρονος Σλοβάκος, δεν περίμενε ότι η διέλευσή του από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα στους Ευζώνους το περασμένο Σάββατο θα τον έβαζε σε περιπέτειες. Μία δικαστική απόφαση τον οδήγησε στα κρατητήρια, βάζοντας σε κίνδυνο τη δουλειά που έχει διασφαλίσει εδώ και έξι χρόνια, να περιφρουρεί το νησί της οικογένειας του Ρώσου μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Ο 51χρονος είχε διαγράψει την περιπέτεια που είχε στη χώρα του το 1993, όταν είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για απόπειρα απάτης, καθώς μετέφερε ανταλλακτικά αυτοκινήτων με πλαστά έγγραφα. Πριν την παράδοση των ανταλλακτικών, ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς και συνελήφθη. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 4 χρόνων. Αργότερα ο ίδιος ασκεί έφεση και εν όψει της εκδίκασής της αφήνεται ελεύθερος. Του μένουν προς έκτιση 3 χρόνια, 8 μήνες και 22 ημέρες.

Δεν φαινόταν τύπος που είχε ενεργό εμπλοκή με τέτοια κυκλώματα. Όπως άλλωστε είπε στην αντεισαγγελέα Εφετών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, «εγώ ήμουν μόνον οδηγός στο φορτηγό αυτό». Ο 51χρονος μετά το δικαστήριο και αφού ήταν πλέον ελεύθερος στη χώρα του, πήγε στη Γαλλία. Εκεί κατατάχτηκε στη Λεγεώνα των Ξένων, όπου μάλιστα, σύμφωνα με το περιβάλλον του και τα έγγραφα που πρόκειται να προσκομιστούν, παρασημοφορήθηκε για τις υπηρεσίες του. Γνώριζε τότε πως η δικαστική περιπέτεια που είχε στη Σλοβακία θα τον καταδιώκει. Έτσι ζήτησε και έγινε δεκτό το αίτημά του να πολιτογραφηθεί Γάλλος υπήκοος και ν’ αλλάξει όνομα. Θεώρησε ότι η υπόθεση για την οποία αντιμετώπισε πρόβλημα πριν 26 χρόνια έχει κλείσει και ότι ένα άλλο κεφάλαιο άνοιξε στη ζωή του.

Στον Σκορπιό

Τα τελευταία έξι χρόνια ο 51χρονος εργάζεται σε ελληνική εταιρία που έχει αναλάβει τη φύλαξη του νησιού του Ιονίου που αποκτήθηκε από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ. Στο άλλοτε νησί του Ωνάση, τον Σκορπιό, ο Σλοβάκος είχε αναλάβει υπεύθυνος στη φύλαξη και στο τμήμα όπλων. Οι σλοβακικές αρχές ανακάλυψαν τη θέση του και τα νέα του καθήκοντα, ενώ φαίνεται πως γνωρίζουν και το νέο όνομα που του είχε δώσει η Γαλλία. Έτσι εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης που ισχύει από το 2011.

Παρ’ ότι ο Σλοβάκος όλα αυτά τα χρόνια κυκλοφορεί στην Ευρώπη, ζούσε στη Γαλλία και τελευταία και στην Ελλάδα, εν τούτοις κανείς δεν τον είχε ενοχλήσει. Η απαιτητική δουλειά του στο νησί – χρυσάφι του Ρώσου μεγιστάνα, εξασφαλίστηκε από τις τιμές που φέρει μαζί του από τη θητεία του στη Λεγεώνα των Ξένων. Δεν είναι λίγο να είσαι παρασημοφορημένος από εκεί σε 19 χρόνια θητείας. Τελευταία εργαζόταν ανά μήνα στο νησί και το υπόλοιπο διάστημα απασχολούταν σε άλλες εργασίες της εταιρίας με την οποία έχει συμβόλαιο και στην οποία δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Το τελευταίο του ταξίδι πριν τη σύλληψή του είχε προορισμό την Ουγγαρία, όπου ζει η σύζυγός του. Πήγε κανονικά χωρίς πάλι να τον ενοχλήσει κανείς. Στην επιστροφή, οδικώς, τα στοιχεία του που καταχωρήθηκαν στην είσοδο της Ελλάδας στους Ευζώνους, «χτύπησαν» το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του για να εκτίσει την ποινή που υπολείπεται στη Σλοβακία. Έτσι συνελήφθη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες έκδοσής του. Στο γραφείο της εισαγγελέα ήταν εκνευρισμένος το πρωί της Δευτέρας. Δεν περίμενε ότι μία περιπέτεια που είχε σε ηλικία 25 χρόνων στη χώρα του, μπορεί να του ανατρέψει όλη τη ζωή. Ήταν ευγενικός, τονίζοντας ότι δεν μπορεί μία καταδίκη να τον κυνηγάει σε όλη του τη ζωή.

Η πλευρά του 51χρονου αναμένεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος έκδοσης να θέσει ζήτημα παραγραφής του αδικήματος, όπως συμβαίνει στο ελληνικό δίκαιο, καθώς έχουν περάσει τόσα χρόνια. Από την άλλη, νομικά η διαδικασία αναμένεται να έχει και άλλα ζητήματα, δεδομένου ότι ο Σλοβάκος είναι παράλληλα και Γάλλος υπήκοος και οι αρχές της χώρας του τον έχουν ζητήσει και έτσι, αφού αναφέρουν στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το γαλλικό του όνομα. Και το σημαντικότερο, τόσα χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, που αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα για να ζητηθεί να εκτίσει την ποινή του στη χώρα μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ