Σε «καθαρή» διαφορά στοχεύει η ΝΔ – «Όχι στη χαμένη ψήφο» - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Σε «καθαρή» διαφορά στοχεύει η ΝΔ – «Όχι στη χαμένη ψήφο»

Με τις εθνικές εκλογές να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα λάβουν χώρα τον Μάιο, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, παρ’ ότι το πρόσφατο σχέδιο ρυθμίσεων του υπουργείου Εσωτερικών επιτρέπει το ομαλότερο στήσιμο πολλών καλπών, η ΝΔ επικεντρώνει την προσοχή της στην ευρωκάλπη, η οποία αυτόματα προσλαμβάνει έντονα πολιτικά και, εν πολλοίς, δημοψηφισματικά χαρακτηριστικά. Αλλιώς, όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι το πρώτο ημίχρονο του αγώνα.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Η συλλογιστική είναι πολύ απλή: Οι πολίτες, εδώ και τριάμισι χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν έχουν ψηφίσει σε καμία κάλπη, ούτε αυτοδιοικητική ούτε ευρωεκλογών, προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση. Συνεπώς, η οργή και η απογοήτευση που, κατά τα φαινόμενα, χαρακτηρίζουν μεγάλα κομμάτια του εκλογικού σώματος και, φυσικά, άλλοτε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν «εκτονωθεί». Υπό αυτό το πρίσμα, η ΝΔ θεωρεί πως έχει λαμβάνειν από αυτή την ψήφο, Με ποδοσφαιρικούς όρους πάλι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει σε αυτό το πρώτο ημίχρονο να μπουν πολλά γκολ. Και αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι δεν θέλει με τίποτε να επικρατήσει η λογική της χαλαρής ψήφου.

Αρκεί να ανατρέξει κανείς στην πρόσφατη αναμέτρηση του 2014, για να δει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τότε δεν άθροισαν μαζί ούτε 60%. Τουναντίον, η Χρυσή Αυγή πήρε ιστορικό υψηλό, με ποσοστό άνω του 9%, και τρεις έδρες, η «Ελιά» πήρε επίσης δύο έδρες, το Ποτάμι δύο, το ΚΚΕ δύο και, τέλος, οι ΑΝΕΛ άλλη μία έδρα. Αυτό το σκηνικό πολυδιάσπασης, βεβαίως, αποτυπώθηκε και στους μετέπειτα κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς και ίσως θα μπορούσε να το αποδώσει κανείς και στη διάλυση του άλλοτε κραταιού δικομματισμού που κυριαρχούσε πριν από το 2009. Αλλά και στις «προμνημονιακές» ευρωεκλογές, η ψήφος πήγαινε πιο εύκολα προς μικρά κόμματα, σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, στις οποίες η πόλωση και τα διλήμματα ήταν ισχυρότερα, με διακύβευμα τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτό είναι, εν προκειμένω, και το στοίχημα της ΝΔ, όπως το περιγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και να «γράψει» ένα καλό ποσοστό που θα μπορεί να λειτουργήσει ως πρελούδιο μιας επικείμενης εκλογικής νίκης και στις εθνικές εκλογές. Άλλωστε, με εξαίρεση την κυβέρνηση Σημίτη μετά τις ευρωεκλογές του 1999, καμία κυβέρνηση που υπέστη ράπισμα στην ευρωκάλπη δεν κατάφερε να ανακάμψει, πολλώ, δε, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας τώρα θα έχει ελάχιστους μήνες μπροστά του για να ανατρέψει τα δεδομένα. Συνεπώς, ο πρόεδρος της ΝΔ ξορκίζει τη «χαμένη ψήφο», συνδυαστικά με την παραδοσιακή χαλαρότητα της κάλπης. Ως εκ τούτου, η ευρωκάλπη αναγορεύτηκε σε μητέρα των μαχών, όπως δεν είχε κάνει ούτε ο Αλέξης Τσίπρας το 2014, παρά το ότι και τότε φαινόταν πού θα πήγαιναν τα πράγματα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ζητά η σκέψη για ψήφο στη ΝΔ να μετουσιωθεί και σε ψήφο στη ΝΔ. . Το ίδιο ισχύει και για την «τιμωρητική» ψήφο: ««η τιμωρία του κ. Τσίπρα περνά μέσα από την ενίσχυση της ΝΔ», είπε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες. Ούτε ψήφος, λοιπόν, σε μικρότερους δεξιούς σχηματισμούς, ιδίως στη Μακεδονία, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ούτε σε κόμματα του κέντρου, όπως το ΚΙΝΑΛ ή ακόμα και το εξαϋλωμένο Ποτάμι, στη λογική αρκετών ψηφοφόρων ότι η ΝΔ παραμένει ακόμα αρκετά «δεξιά» για τα γούστα τους.

Ο πήχης

Το ερώτημα που τίθεται από τώρα είναι με ποιο αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιημένη η ΝΔ, καθώς ζητά εκλογές εδώ και τρία χρόνια, ενώ παράλληλα αποδομεί πλήρως την πολιτική της κυβέρνησης. Η συζήτηση ανατροφοδοτήθηκε, δε, από τη δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη ότι ο πήχης είναι το 3,5% και πάνω, όπως ήταν η διαφορά Τσίπρα – Σαμαρά το 2014, αν και ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η διαφορά θα είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Αν ρωτήσει κανείς διαφορετικά στελέχη της ΝΔ, οι απόψεις ποικίλλουν. Κοινή συνισταμένη των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η διαφορά, όσες και αν είναι οι κάλπες, θα είναι μεγάλη και ευκρινής. Είναι πολλοί που συμφωνούν, δε, στο εξής: ένα αποτέλεσμα για τη ΝΔ που θα έχει τον αριθμό «3» μπροστά, θα κλείσει κάθε συζήτηση και θα λειτουργήσει, παράλληλα, ως το τελευταίο «καρφί» στο πολιτικό φέρετρο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί το 25%, συνεπώς η ψαλίδα στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, θα ανοίξει ακόμα περισσότερο, στα πρότυπα τόσο του 2009 όσο και του 2014.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ