Σε lockdown η Θεσσαλονίκη... - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Σε lockdown η Θεσσαλονίκη…

Σε lockdown τέθηκε για το επόμενο διάστημα η Θεσσαλονίκη, η οποία σκαρφάλωσε πολύ γρήγορα στο «κόκ- κινο» επίπεδο αυξημένου συναγερμού. Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορο- νοϊού στην πόλη ολοένα και «καλπάζει» και είναι χαρακτηριστικό, πως μέσα σε ένα μήνα, στη διάρκεια του Οκτωβρίου, βρέθηκαν θετικά στην Covid-19 σχεδόν 2.500 άτομα.

Της Αναστασίας Καρυπίδου 

Τα νούμερα που ανακοινώνει καθη- μερινά ο ΕΟΔΥ, μετά από τους ελέγχους πολιτών σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Στις αρχές του μήνα, η πόλη βρισκόταν στο επίπεδο 2 και στο «κίτρινο». Το πρώ- το δεκαήμερο, από 1 – 10 Οκτωβρίου, είχαν καταγραφεί άλλωστε 127 θετικά κρούσματα.

Το «καμπανάκι» του συναγερμού προς τους αρμόδιους φορείς σήμανε με την αύξηση των κρουσμάτων του δεύ- τερου δεκαημέρου, εκεί όπου από τις 11 έως τις 20 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν άλλα 523 θετικά κρούσματα, ποσοστό αύξησης 411%, ανεβάζοντας το συνολι- κό αριθμό του μήνα σε 650.

Η «εκτόξευση» ήρθε το τελευταίο δεκαήμερο παρά τα επιπλέον μέτρα που πάρθηκαν από την πολιτεία με την απα- γόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και την καθολική χρήση μάσκας. Τα συ- νεχόμενα ρεκόρ κρουσμάτων προβλη- μάτισαν ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους και οδήγησαν τον πρωθυπουργό, Κυριά- κο Μητσοτάκη, να ανακοινώσει πως η πόλη μπαίνει σε τοπικό lockdown ώστε να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό πως από τις 21 έως τις 29 Οκτωβρίου οι θετικοί στην Covid-19 ανήλθαν σε 1.817, ανεβάζο- ντας έτσι το συνολικό αριθμό του μήνα σε 2.467. Επίσης, οι στενές επαφές των κρουσμάτων που έμειναν σε κατ’ οίκον περιορισμό έφτασαν τις 4.500, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας  και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στην πόλη προκειμένου να πραγματοποιη- θούν δωρεάν rapid test στους πολίτες όπου διαπιστώθηκε πως το 6,6% ήταν θετικά. ‘Εμειναν χαραγμένες οι εικόνες των πολιτών που έσπευσαν για δειγ- ματοληπτική εξέταση, με την ουρά να ξεκινά από το Βασιλικό Θέατρο και να φτάνει μέχρι το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», ενώ ακολούθησαν απανωτές συσκέψεις για το μέλλον της Θεσσαλο- νίκης με στόχο να ανασχεθεί το δεύτερο  επιθετικό κύμα της πανδημίας.

Οι 4 λόγοι που οδήγησαν στο «κόκκινο»
Τους 4 βασικούς λόγους για τους  οποίους οδηγήθηκε η Θεσσαλονίκη πολύ γρήγορα στο «κόκκινο» εξηγεί ο  αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογί- ας – Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπι- στήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγεί- ας, Δημήτρης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα κρού- σματα αυτή τη στιγμή στην πόλη δεν συνδέονται με γνωστές συρροές -όπως συνέβη στο πρώτο κύμα- και τα περισ- σότερα είναι ορφανά. «Δεν εντοπίζονται μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή ή σε ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένο χα- ρακτηριστικό, για παράδειγμα έναν τόπο εργασίας», δηλώνει ο κ.Παρασκευής.

Επίσης, όπως αναφέρει, η Θεσσα- λονίκη έχει «ρόλο μητροπολιτικό» που σημαίνει ότι είναι μία περιοχή με μεγάλο αριθμό πολιτών. Επιπλέον, στην πόλη συγκεντρώνονται καθημερινά εργαζό- μενοι και επισκέπτες από γειτονικούς νομούς, ενώ τέλος οι υπηρεσίες υγείας της πόλης έχουν αναλάβει ρόλο κάλυψης και των υπολοίπων νομών και γενικότε- ρα της Βόρειας Ελλάδας.

«Η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχη- τική στη Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγέ- θους του πληθυσμού και των χαρακτη- ριστικών της. Το ποσοστό της κάλυψης των μονάδων εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί σημαντικά και επειδή δεν είναι απεριόριστος ο αριθμός των κλινών, η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους», συμπληρώνει ο κ.Παρασκευής.

Τι ισχύει για το lockdown

Το «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού προβλέπει την υποχρεωτική χρήση μά- σκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και απαγόρευση  μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητας από τις 6 το ξημέρωμα της Δευ- τέρας, 2 Νοεμβρίου.

Αναστέλλονται όλες οι συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, δικαστήρια, εισαγγελίες, υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο». «Λουκέ- το» μπαίνει σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σπήλαια, κινηματογραφικές προβολές, ζωντανά θεάματα και ακροά- ματα, πρόβες και τηλεοπτικά γυρίσματα, κέντρα διασκέδασης, χώρους δεξιώσεων και μπαρ, μουσικές σκηνές και χώρους εστίασης (μόνο take away και delivery).

Κλειστά είναι παιδότοποι, γυμναστήρια, υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων, εμποροπανηγύρεις, κυριακάτικες αγορές, κάθε είδος αγώ- νων και προπονήσεων με εξαίρεση την ατομική άθληση.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής θα λειτουργούν με τους αυστηρούς  όρους του επιπέδου 3.Τα σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές συνεχίζουν να λειτουργούν με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευ- τικά Ιδρύματα ισχύει μόνο η τηλεκπαί- δευση. Τα αστικά λεωφορεία καλούνται να έχουν πληρότητα 65%, ενώ τα ταξί θα μεταφέρουν μόνο έναν επιβάτη.

‘Εκτακτο σχέδιο δράσης ζήτησε ο Απ.Τζιτζικώστας
‘Ενα έκτακτο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της οικονομίας της Θεσσαλονί- κης, των Σερρών και ευρύτερα της Κε- ντρικής Μακεδονίας, ζήτησε από την κυ- βέρνηση ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά την ανακοίνωση του lockdown τονίζοντας πως αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, διότι οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες.

Όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών στις επτά περιφερειακές ενότη- τες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδο- νίας θα γίνεται ηλεκτρονικά ή τηλεφω- νικά. Μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η προσέλευση πολιτών και μόνο μετά από τηλεφωνικό ραντεβού. Παράλληλα, η περιφέρεια επεξεργάζε- ται σειρά πρωτοβουλιών με τηλεϊατρική, υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και υποστήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών.

Στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο κα- τόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και όπου υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικά, ενώ οι δημοτικές αρχές έλαβαν την απόφα- ση για αναστολή λειτουργίας όλων των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ