«Σινεμά με κάθε τρόπο» στην κόκκινη από κορονοϊό Θεσσαλονίκη - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Πολιτισμός

«Σινεμά με κάθε τρόπο» στην κόκκινη από κορονοϊό Θεσσαλονίκη

Της Φιλίππα Βλαστού

Αλλιώτικο από όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις θα είναι το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στην πόλη θα γίνει διαδικτυακά.

Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που ζούμε στις μέρες μας εξαιτίας της πανδημίας του covid19, αν έχουμε κάποια πράγματα ανάγκη για να μπορούμε να δούμε το παρόν και το μέλλον με αισιοδοξία είναι η επαφή μας με τις τέχνες. Παρ’ όλο που ο χώρος έχει πληγωθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού δεν το βάζουν κάτω, επιμένουν και σίγουρα κερδίζουν.

Ένας θεσμός με μακρά ιστορία, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με διορατικότητα στις αρχές του Οκτωβρίου είχε τρία εναλλακτικά σχέδια με βάση τα οποία, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούσαν στην πόλη και στην χώρα αναφορικά με τον κορονοϊό θα πραγματοποιούνταν το Φεστιβάλ, από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου. Άλλωστε το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «Σινεμά με κάθε τρόπο». Έτσι και έγινε. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η διοίκηση αποφάσισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη ορίζει πως πρέπει να γίνει online η φετινή διοργάνωση, με γνώμονα την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων του, όσο και των θεατών.

Τα συν

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η online διεξαγωγή του Φεστιβάλ είναι το γεγονός ότι οι θεάσεις ανά ταινία θα αυξηθούν κατά 40%, ώστε περισσότεροι θεατές σε όλη την χώρα να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ταινίες δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχέδιο για το μέλλον

Όπως αναφέρει το ΦΚΘ σε ανακοίνωση του «σχεδιάζουμε διαρκώς νέους τρόπους για να προβάλουμε ταινίες που αγαπάμε. Γι’ αυτό το λόγο, θα επεκτείνουμε τις καλοκαιρινές μας προβολές summertiff και θα οργανώσουμε μια εβδομάδα προβολών το καλοκαίρι του 2021, παρουσιάζοντας ταινίες της 61ης διοργάνωσης, με έμφαση φυσικά στον ελληνικό κινηματογράφο. Ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι καλύτερη και οι δυνατότητές μας πληρέστερες, ώστε να φιλοξενήσουμε τους συντελεστές των ταινιών και, χωρίς αποστάσεις, να γιορτάσουμε τον ελληνικό κινηματογράφο όπως του αξίζει».

Όσον αναφορά την διεξαγωγή του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ήδη οι διοργανωτές επεξεργάζονται από τώρα εναλλακτικά σενάρια και επανεξετάζουν τον τρόπο διεξαγωγής του, αλλά και τις ημερομηνίες του.

Δίπλα στον ελληνικό κινηματογράφο

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, προτεραιότητα του Φεστιβάλ είναι η υποστήριξη προς τους δημιουργούς και δη τους Έλληνες. Για παράδειγμα «μέσα από όλες τις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς, αλλά και μέσα από νέες πρωτοβουλίες, όπως το Director’s Corner, μια καθημερινή online συνάντηση που στόχο έχει να δικτυώσει τους σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο και να τους φέρει πιο κοντά, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας».

Οι ελληνικές ταινίες του 61ου ΦΚΘ

Στο φετινό Φεστιβάλ θα προβληθούν 18 μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες. Σε πρώτη προβολή θα προβληθούν 15 ταινίες. Από αυτές, τρεις συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Πρόκειται για τα Μήλα του Χρήστου Νίκου, το Kala Azar της Τζάνις Ραφαηλίδου και το Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Επίσης, αυξάνονται οι ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors από δύο σε τρεις. Πρόκειται για τις ταινίες Daniel ’16 του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, All the pretty little horses του Μιχάλη Κωνσταντάτου και Πρόστιμο του Φωκίωνα Μπόγρη.

(πηγή φωτογραφιών filmfestival.gr)

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ