Σκληρή αποδείχτηκε η «μάχη» του σταυρού στις δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Εκλογές 2019 Επικαιρότητα Πολιτική

Σκληρή αποδείχτηκε η «μάχη» του σταυρού στις δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης

Στη μάχη της επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας βρήκε η επομένη των εκλογών το πολιτικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης, η σύνθεση του οποίου ανανεώθηκε με δυναμικές εισόδους, αλλά και απουσίες προσώπων που δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε επτά έδρες στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ πέντε, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση έλαβαν από μία έδρα.

Από τη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης, αξιοσημείωτη είναι η πανηγυρική  επανεκλογή και διατήρηση επί  σειρά ετών της πρωτιάς του Κώστα Γκιουλέκα, που έλαβε 36.427 σταυρούς, η επανεκλογή της Έλενας Ράπτη  και ή άνοδός της στη δεύτερη θέση, καθώς και η διατήρηση δυνάμενων του Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος ορίστηκε γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, μια σημαντική κομματική θέση που πρώτη φορά κατέχει  Θεσσαλονικιός  από το 1974. Ακολούθως εκλέχτηκαν οι Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου και Δημήτρης Κούβελας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ηχηρή η επικράτηση – πρωτιά  της Κατερίνας Νοτοπούλου, τέως υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης που διεκδίκησε με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ το δήμο Θεσσαλονίκης, η διατήρηση δυνάμεων του Γιάννη Αμανατίδη και η εκλογή του Κώστα Ζουράρι.

Στο ΚΙΝΑΛ, ήταν χαρακτηριστική η δυναμική επάνοδος και εκλογή του Χάρη Καστανίδη, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που κέρδισε τη μοναδική έδρα στην Α΄ Περιφέρεια με 6.213 σταυρούς, με τους Κυριάκο Κυριάκο με 6.026 σταυρούς, Αντώνη Σαουλίδη και Γιάννη Μαγκριώτη να τον ακολουθούν.

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, η ΝΔ εξέλεξε τους Θεόδωρο Καράογλου, Σάββα Αναστασιάδη και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σωκράτη Φάμελλο και τη Δώρα Αυγέρη.

Ν. Ταχιάος: Είμαι παρών και δυνατός

Στην Α’ Θεσσαλονίκης στη Νέα Δημοκρατία, εκτός Βουλής έμεινε ο Νίκος Ταχιάος, που πριν από ενάμιση μήνα έχασε τις εκλογές για το δήμο Θεσσαλονίκης. H παρουσία του για τη διεκδίκηση μιας βουλευτικής έδρας θεωρήθηκε  εξαιρετικά καλή, καθώς ήταν όγδοος στη σειρά κατάταξης και παράλληλα πρώτος επιλαχών του κόμματος μιας και έλαβε 13.439 ψήφους. Σε δήλωση μετά τη μη εκλογή του τόνισε: «Εκλογές τέλος και τω λαώ δόξα! Αρχίζει σήμερα κιόλας η επαναφορά στο δρόμο της δημιουργίας, στην ανάταξη της μεσαίας τάξης. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα τεράστιο μπράβο! Η άνεση και το μέγεθος της νίκης ας μην θολώσουν την ευθύνη και το χρέος. Στην κοινοβουλευτική ομάδα που καλείται να στηρίξει το έργο του Κυριάκου εύχομαι καλή δύναμη! Ευχαριστώ όλους τους παλιούς και νέους φίλους που στάθηκαν δίπλα μου σε δύο συνεχόμενες αναμετρήσεις. Ευχαριστώ και όσους μου προσέφεραν γενναιόδωρα την ψήφο τους. Είμαι παρών και δυνατός! Η Θεσσαλονίκη ήταν, είναι και θα είναι στο κέντρο της ζωής μου».

Επανακαταμέτρηση ζήτησε ο Κοκκόρης

Εκτός Βουλής έμεινε και ο Παναγιώτης Κοκκόρης, ο οποίος ακολούθησε στη σειρά κατάταξης το Νίκο Ταχιάο, λαμβάνοντας 13.337 ψήφους. Το γεγονός της μικρής διαφοράς ψήφων με τον κ. Ταχιάο, 102 ψήφοι και το σενάριο που θέλει τη ΝΔ να προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και βουλευτή Θεσσαλονίκης για ΠτΔ οδήγησαν τον κ. Κοκκόρη να ζητήσει επανακαταμέτρηση ψήφων. Εάν η φημολογία για τον κ. Καραμανλή επαληθευτεί, την έδρα του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης, δηλαδή  ο κ. Ταχιάος. Εάν όμως η επανακαταμέτρηση δείξει πρώτο επιλαχόντα τον κ. Κοκκόρη, τότε αναμένεται να εξασφαλίσει μια έδρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο κ. Κοκκόρης σε δήλωση του τόνισε ότι η διαφορά των 102 ψήφων που έχει με τον κ. Ταχιάο είναι μικρή και για το λόγο αυτό ζήτησε επανακαταμέτρηση.

Δεν κατάφερε να εκλεγεί  στην Α΄ εκλογική περιφέρεια και  ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης – Βελόπουλος, αδερφός του Κυριάκου Βελόπουλου, το κόμμα του οποίου, η Ελληνική Λύση μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή εκλέγοντας δέκα βουλευτές. Ο κ. Βενιέρης έλαβε 13.077 ψήφους.  Η παρουσία του θεωρήθηκε ικανοποιητική, καθώς ήταν η πρώτη του εμφάνιση σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και σύντομο αγώνα με πολλά γνωστά και προβεβλημένα ονόματα.

Με ένα μήνυμα καρδιάς ευχαρίστησε τους 11.805 πολίτες που τον ψήφισαν ο γνωστός καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης, ο οποίος δεν εξελέγη. Στο μήνυμα του τονίζει χαρακτηριστικά: «Όταν ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, να σηκωθούν οι πολίτες από τους καναπέδες και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της ΝΔ για την ανασυγκρότηση της πατρίδας, γνώριζα ότι η μάχη θα ήταν σκληρή. Πολλοί δικοί μου άνθρωποι προσπάθησαν να με αποτρέψουν, καθώς είναι απίστευτα δύσκολο να καταφέρει κανείς να συνδυάσει μία επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα –την μάχιμη ιατρική από την θέση του ιδιώτη καρδιολόγου– με την μάχιμη πολιτική στην πρώτη γραμμή, μέσα από την πραγματική κοινωνία, χωρίς να έχει κομματική προϋπηρεσία ή κάποιο άλλο πολιτικό έρεισμα. Και παράλληλα να προσπαθεί να προσφέρει το πολυτιμότερο αγαθό: αλληλεγγύη και υγεία. Η συνείδησή μου όμως δεν μου επέτρεψε ούτε μου επιτρέπει να μείνω πίσω. Με την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ξεκινάει η προσπάθεια για μια καλύτερη Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει και μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες, με ένα συγκροτημένο πλάνο ανάπτυξης, σε όλους τους τομείς. Και θα τα καταφέρει με την βοήθεια όλων μας. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος αυτής της παράταξης. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος της άξιας ομάδας που έδωσε την μάχη στην Α Θεσσαλονίκης και συγχαίρω κάθε έναν συνυποψήφιο μου ξεχωριστά και φυσικά τους βουλευτές που τελικά εκλέχτηκαν. Καλή δύναμη σε όλους για το καλό της πόλης και της πατρίδας μας».

Στις επόμενες θέσεις κατάταξης του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου βρέθηκαν ο πρώην υπουργός Δημήτρης Σταμάτης που έλαβε 11.538 και αμέσως μετά ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης που έλαβε 10.074 σταυρούς. Καλή ήταν και η παρουσία της δημοσιογράφου Σύνθιας Σάπικα που συγκέντρωσε 9.435 ψήφους και του δικηγόρου Νίκου Καραγιαννακίδη με 8696. Στην επόμενη σειρά βρέθηκε η  Βίκη Νάκου που έλαβε 6.303 ψήφους.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης, από τη Νέα Δημοκρατία δεν εξελέγησαν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης  Φάνης Παπάς, ο οποίος  συγκέντρωσε έναν μεγάλο αριθμό ψήφων (21.538) και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης που έλαβε 14.416 ψήφους.  Η Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Θεσσαλονίκης εξέλεξε τρεις βουλευτές, τους Θεόδωρο Καράογλου, Σάββα Αναστασιάδη και το γιατρό Δημήτρη Βαρτζόπουλο που έλαβε 23.405 σταυρούς προτίμησης, κερδίζοντας την τρίτη έδρα του κόμματος.  Στην περιφέρεια αυτή θεωρείται ότι το κυβερνών κόμμα εκτόξευσε τα ποσοστά του, καθώς η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 43,01% (Σεπτέμβριος 2015 – 29,50%) έναντι 25,14% του ΣΥΡΙΖΑ, που στις προηγούμενες εκλογές είχε καταγράψει ποσοστό 32,88%.

Θέμα προς συζήτηση για τη Νέα Δημοκρατία είναι όμως οι επιδόσεις του κόμματος στην Α΄ Θεσσαλονίκης που δεν θεωρήθηκαν καλές. Στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης η ΝΔ έχει ποσοστό 35,55% (25,29% τον Σεπτέμβριο 2015) έναντι 31,29% του ΣΥΡΙΖΑ.

Έμειναν εκτός Βουλής στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Η εκλογή νέων βουλευτών στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα της δημοφιλούς Κατερίνα Νοτοπούλου που διεκδίκησε το δήμο Θεσσαλονίκης, του δημοσιογράφου Χρήστου Γιαννούλη που ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και του φιλοξενούμενου στα ψηφοδέλτια της παράταξης Κώστα Ζουράρι , στοίχισαν την εκλογή στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, ακαδημαϊκό Νίκο Παρασκευόπουλο, στους πρώην υφυπουργούς  Μάρκο Μπόλαρη και Τάσο Κουράκη καθώς και στο εμβληματικό στέλεχος της Αριστεράς Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Δύο βουλευτές της παράταξης, οι Γιάννης Αμανατίδης και Αλέκος Τριανταφυλλίδης, επανεξελέγησαν.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκαν δύο βουλευτές, οι Σωκράτης Φάμελλος και η δημοσιογράφος  Δώρα Αυγέρη, ενώ  έμειναν εκτός Βουλής ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Μάρδας και η  Ευγενία Αγοραστούδη. Στην Ημαθία εκτός Βουλής έμεινε ο πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας, ο οποίος είχε κάνει μεταγραφή στο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

 

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ