Σκουπίδια…παντού στο δήμο Κασσάνδρας - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Σκουπίδια…παντού στο δήμο Κασσάνδρας

Μια ακόμη αυτοσχέδια χωματερή εντόπισε ο φακός της Κarfitsa στο δήμο Κασσάνδρας, κοντά στη Νέα Φώκαια. Κοντά στον οικισμό έχει δημιουργηθεί  ένας ανεξέλεγκτος χώρος απόθεσης ογκωδών και διαφόρων άλλων απορριμμάτων, τα οποία παραμένουν για μέρες εκτεθειμένα σε… κοινή θέα. Την ίδια στιγμή προκαλεί αντιδράσεις η νέα σύμβαση με την αποκομιδή των σκουπιδιών που έχει κατατεθεί στο ελεγκτικό συνέδριο.

Από την ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Σε απόσταση αναπνοής από τον παραλιακό οικισμό της Νέας Φώκαιας –ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της Κασσάνδρας– επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες, οι οποίες αποτελούν αποκρουστικό θέαμα για τους ντόπιους και τους επισκέπτες της περιοχής. Τέτοιου είδους χωματερές είναι αυτή την εποχή, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, διάσπαρτες σε πολλά σημεία στο δήμο Κασσάνδρας – βρίσκονται κοντά ακόμα και σε δασικές εκτάσεις ή και δίπλα σε οικισμούς και αποτελούν εστίες ρύπανσης.

Στη Καλλιθέα επιλέχθηκε ως αυτοσχέδια χωματερή για τη συγκέντρωση ογκωδών υλικών ένα σημείο έξω από τον οικισμό. Εκεί η κατάσταση δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη καθώς, όπως αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος, Βασίλης Αβραμίδης, αν και γίνεται αποκομιδή, αυτή δεν συντελείται με μεγάλη συχνότητα.

Στο Πευκοχώρι, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τον οικισμό με τη Χανιώτη, υπάρχουν πολλά σημεία γεμάτα μπάζα και ογκώδη υλικά ακόμη και σε σημεία που δεσπόζουν προειδοποιητικές πινακίδες που αναγράφουν «απαγορεύεται η ρίψη μπαζών».

Η αποκομιδή των ογκωδών υλικών –μπαζών και άλλων– περιλαμβάνεται στους όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει ο δήμος Κασσάνδρας με τον εργολάβο που ανέλαβε την καθαριότητα του δήμου πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Ωστόσο, άξιο απορίας είναι το γεγονός γιατί αυτός δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις του.

Ενστάσεις για τη νέα σύμβαση

Επιπρόσθετο πρόβλημα ενδέχεται να προκληθεί από το γεγονός ότι η σύμβαση για την αποκομιδή των σκουπιδιών πρόκειται να λήξει στα τέλη Μαΐου. Η νέα σύμβαση, αν και πήρε πρόσφατα την έγκριση από την οικονομική επιτροπή του δήμου και βρίσκεται στη διαδικασία ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, κυρίως από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ένσταση στο ελεγκτικό συνέδριο αναφορικά με το κόστος της σύμβασης. Η συγκεκριμένη σύμβαση –η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποκομιδή των σκουπιδιών, των ογκωδών υλικών και τον καθαρισμό των ακτογραμμών– είναι για πέντε χρόνια, με τελικό προϋπολογισμό 4,6 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό για την καθαριότητα μιας περιοχής όπως είναι η Κασσάνδρα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Karfitsa η Αναστασία Χαλκιά, υποψήφια δήμαρχος Κασσάνδρας και επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένη Κασσάνδρα». Η ίδια προσθέτει ότι το κόστος θα είναι «πολύ μεγάλο» για τους πολίτες, οι οποίοι, όπως εξηγεί, «θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσά που δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση, όπως το κόστος  μεταφοράς και η συνδρομή στο ΦΟΣΔΑ». Μάλιστα σύμφωνα με την κ. Χαλκιά, τα απορριμματοφόρα θα κάνουν πολύ μεγάλη διαδρομή καθώς θα πρέπει να μεταβαίνουν μέχρι τη Γαλάτιστα, στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Χωρίς απορριμματοφόρα;

Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και οι επαγγελματίες της Κασσάνδρας ανησυχούν για το ενδεχόμενο να εκπέσει η σύμβαση στο ελεγκτικό συνέδριο. Οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να μείνει ο δήμος χωρίς ανάδοχο εργολάβο για την αποκομιδή των σκουπιδιών, και μάλιστα στα μέσα της θερινής περιόδου, γεγονός που θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για τον τουρισμό. Από την πλευρά τους ωστόσο, στελέχη της αντιδημαρχίας καθαριότητας εμφανίζονται καθησυχαστικοί και αναφέρουν στην Karfitsa ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, τονίζοντας ότι ο δήμος δεν πρόκειται να μείνει ούτε για μια μέρα χωρίς απορριμματοφόρα.

Όπως και να έχει και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις, οι επαγγελματικοί σύλλογοι της περιοχής παρακολουθούν τις εξελίξεις όντας σε αναμονή, γνωρίζοντας ότι σε λίγες ημέρες θα φτάσουν οι πρώτοι επισκέπτες για τις διακοπές του Πάσχα…

Από την έντυπη έκδοση

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ