Σοκάρουν τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Σοκάρουν τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση

 Η υπόθεση της 12χρονης που φέρεται πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον ιερέα στην Ανατολική Μάνη συγκλόνισε πρόσφατα το πανελλήνιο. Όπως και η περίπτωση του επτά μηνών μωρού που κακοποιήθηκε βάναυσα από τους γονείς του στην Πάτρα, αλλά και η γνωστοποίηση της σύλληψης ενός 40χρονου στο δήμο Αμυνταίου με την κατηγορία ότι ασέλγησε στην ανήλικη κόρη του, καθώς και στην ανήλικη αδελφή της γυναίκας του.

Από την ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Είναι μόλις τρεις από τις εκατοντάδες υποθέσεις που ήρθαν στο προσκήνιο μετά από καταγγελίες, επώνυμες αλλά και ανώνυμες, στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Τον αριθμό των παιδιών που χρειάστηκαν βοήθεια και στήριξη ούτε που μπορούσε να τον διανοηθεί ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, όταν πριν από 24 χρόνια αποφάσισε να υλοποιήσει την ευχή του δικού του παιδιού, του Ανδρέα, που έφυγε από τη ζωή και να ιδρύσει έναν σύλλογο που θα μοιράζει «χαμόγελα».

«Σαν άνθρωπος και σαν πατέρας δεν γνώριζα αρχικά εάν θα αντέξω την απώλεια. Ήμουν ευαισθητοποιημένος και όχι συνειδητοποιημένος για τις ανάγκες των παιδιών. Στην πορεία συνειδητοποίησα το μέγεθος, τον όγκο του προβλήματος. Και κάθε φορά βλέπαμε ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες ανάγκες που έπρεπε να καλύψουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά», δήλωσε στην Karfitsa ο κ. Γιαννόπουλος.

Μιλάει με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ψυχολόγους και τους εθελοντές που βοηθούν το «Χαμόγελο του Παιδιού», λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν ένα παιδί αποφασίζει να καλέσει τη Γραμμή Βοήθειας «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πετάξουμε την κλήση. Διότι μπορεί να ξεκινάει από μια ερωτική απογοήτευση που μπορεί να φτάσει μέχρι την αυτοκτονία. Κάθε περιστατικό μας επηρεάζει. Όχι, όμως, δεν μας σκληραίνει. Η ψυχή μας μαλακώνει περισσότερο και θέλουμε να βοηθήσουμε».

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει πως παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε και ο ίδιος, καθώς η επάρατος νόσος χτύπησε εκ νέου την «πόρτα» της οικογένειάς του, δεν αντέχει να μείνει μακριά από τα παιδιά και θυμάται στιγμές όλης αυτής της διαδρομής που φέτος συμπληρώνει 24 χρόνια ζωής.

«Το κάθε περιστατικό έχει τη δική του δυναμική. Δεν μπορώ να ξεχάσω τα πρώτα παιδιά που πήραμε ως ‘’Χαμόγελο’’ και δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε. Όταν μας κάλεσε η εισαγγελέας να μας παραδώσει ένα μωράκι 1,5 ετών, το οποίο απειλούσε να το σκοτώσει η μητέρα του. Και τώρα είναι μια κοπέλα 24 ετών που εργάζεται και τα καταφέρνει μόνη της. Έχουμε πολλές ιστορίες, ευχάριστες, δυσάρεστες, δύσκολες αλλά και τραγικές όταν χάνεται η ζωή ενός παιδιού. Δεν έχασα μόνο το δικό μου παιδί. Έχω χάσει και άλλα παιδιά στο δρόμο…» συμπληρώνει.

Η Γραμμή SOS 1056

Η αναγνωρισμένη ως Εθνική, Γραμμή SOS 1056 λειτουργεί καθημερινά 24ωρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο. Είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους λειτουργούς και ψυχολόγους και είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν.

Η Γραμμή 1056 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά (σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση, παραμέληση, Bullying, παράνομη διακίνηση και εμπορία). Οι κλήσεις για κακοποίηση ή παραμέληση παιδιών είναι σε καθημερινή βάση, όπως αναφέρει στην Karfitsa η κοινωνική λειτουργός Γλυκερία Τσοπανίδου. «Στη Γραμμή 1056 καλούν κυρίως τρίτα άτομα, γείτονες, από το σχολικό περιβάλλον ή την οικογένεια που έχουν αντιληφθεί πώς κάτι συμβαίνει με το παιδί. Είτε πρόκειται για σωματική, είτε ψυχολογική, είτε σεξουαλική κακοποίηση. Ανάλογα με τα στοιχεία, εμείς παραπέμπουμε τα έγγραφα στην εισαγγελία ανηλίκων», εξηγεί η ίδια τη διαδικασία που ακολουθείται.

Παράλληλα, η κ. Τσοπανίδου προσθέτει ότι «καθημερινά δεχόμαστε μία καταγγελία για κάποιο παιδί. Τα περιστατικά είναι συχνά και αυτό σίγουρα μας προκαλεί αρνητική εντύπωση. Οι καταγγελίες στο πέρασμα των χρόνων αυξάνονται, όμως αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος είναι πιο ευαισθητοποιημένος απέναντι στην παιδική κακοποίηση και μιλάει πιο εύκολα για κάποια περιστατικά, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου θα τα απέκρυπταν».

Δεκάδες χιλιάδες κλήσεις

Πιο αναλυτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2019 η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε συνολικά 117.215 κλήσεις, εκ των οποίων οι 321 ήταν καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών για 623 παιδιά. Τα 234 ήταν ηλικίας από νεογέννητα έως έξι ετών. Για 315 παιδιά οι καταγγελίες αφορούσαν παραμέληση ή εγκατάλειψη, ενώ για 108 παιδιά θύτης ήταν η «μητέρα».

Συνολικά, η Γραμμή SOS τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους δέχτηκε 117.215 τηλεφωνικές κλήσεις, με το 29% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που κινδύνευαν. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 88 επιτόπιες παρεμβάσεις για 131 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 34% αυτών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Το ίδιο χρονικό διάστημα το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 55 αιτήματα για φιλοξενία 84 παιδιών σε κίνδυνο, με το 45,3% των αιτημάτων να αφορά σε παραμέληση.

Τα σημάδια της σεξουαλικής κακοποίησης

Στο άκουσμα και μόνο της σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού, κάθε γονέας κατακλύζεται από συναισθήματα τρόμου και φόβου. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζει τέτοια γεγονότα σαν μακρινά και πιστεύει ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στο δικό μου το παιδί». Με αυτή τη λογική, πολύ συχνά αποφεύγει να θίξει οποιοδήποτε θέμα αφορά τη σεξουαλικότητα, από φόβο μην «υποψιάσει» το παιδί ή κινήσει την περιέργειά του για πειραματισμό.

Παραδείγματα σεξουαλικής κακοποίησης αποτελούν η έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό, η γυμνή φωτογράφισή του, τα σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, η παρενόχληση ή ο βιασμός. Τα παιδιά τα οποία δέχονται ή έχουν δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση συνήθως δεν το αποκαλύπτουν, είτε γιατί δέχονται απειλές από τα άτομα που τα κακοποιούν σεξουαλικά ότι αν μιλήσουν κάτι κακό θα τους συμβεί, είτε γιατί προβληματίζονται για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το μυστικό στην οικογένεια και τα ίδια.

Τα πιθανά σημάδια που μπορεί να παραπέμπουν σε σεξουαλική κακοποίηση είναι:

  • Έντονη και συνεχής ενασχόληση με την περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Σεξουαλική συμπεριφορά ή γνώση σεξουαλικών θεμάτων που δε συνάδει με την ηλικία του παιδιού
  • Κατοχή μεγάλων χρηματικών ποσών, χωρίς το ίδιο το παιδί να μπορεί να δικαιολογήσει που τα έχει βρει
  • Φόβος προς συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένες τοποθεσίες
  • Προβλήματα ύπνου, εφιάλτες, τρόμος
  • Αδικαιολόγητη ευαισθησία ή μώλωπες στη στοματική ή γεννητική περιοχή
  • Ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση όπως έντονη θλίψη – κατάθλιψη

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» με μια ματιά…

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας αμιγώς ελληνικός οργανισμός και στα 24 χρόνια δράσης έχει στηρίξει περισσότερα από 1,5 εκατ. παιδιά και τις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες παρέμβασης απευθύνονται σε παιδιά θύματα βίας, παιδιά με προβλήματα υγείας, παιδιά που εξαφανίζονται, παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας.

Διαθέτει 500 εξειδικευμένους επιστήμονες και 3.000 ενεργούς εθελοντές. Πέρα από την Εθνική Γραμμή SOS 1056, λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, λειτουργεί έντεκα σπίτια όπου μεγαλώνουν εκατοντάδες παιδιά και το μοναδικό για την Ελλάδα «Σπίτι του Παιδιού», ένα Κέντρο θεραπείας για παιδιά θύματα κακοποίησης.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ενεργοποιεί και συντονίζει το Amber Alert Hellas, ενώ καλύπτει οικογένειες με προβλήματα διαβίωσης μέσω των Κέντρων Στήριξης. Σημειώνεται πως κάθε χρόνο οι μέρες από 1 έως 19 Νοεμβρίου είναι αφιερωμένες Κατά της Παιδικής Κακοποίησης, προκειμένου μέσα από δράσεις να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά σήμερα είναι θύματα βίας από τους ενήλικες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ