Σοκ για τους επιχειρηματίες τα κλειστά σύνορα στη Βόρεια Ελλάδα - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Σοκ για τους επιχειρηματίες τα κλειστά σύνορα στη Βόρεια Ελλάδα

 

Δυνατό χτύπημα για τον τουρισμό στη Βόρια Ελλάδα ήταν η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Σερβία και η απόφαση για απαγόρευση εισόδου στην χώρα μας Σέρβων τουριστών μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού

Ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που οδήγησε τους Σέρβους σε Πιερία και Χαλκιδική για διακοπές όπως κάνουν κάθε χρόνο όμως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα τους έφερε τα πάνω κάτω.

Οι επιχειρηματίες του Τουρισμού σε Πιερία και Χαλκιδική ζουν σε πρωτοφανείς συνθήκες καθώς βλέπουν τις κρατήσεις να ακυρώνονται ακόμη και για τις ημέρες του Αυγούστου και τις επιχειρήσεις τους να βασίζονται στους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους που διστακτικά αυξάνουν τις κρατήσεις.

Όλα όσα υπολόγιζαν για τον Ιούλιο καταρρέουν αφού οι πληρότητες από τις αφίξεις των τουριστών από Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν υπολογίζονται σε περισσότερες από 20%.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων κάνει λόγο για ένα βήμα μπρός δύο πίσω στο επιχειρείν του τουρισμού και προβλέπει δύσκολο Ιούλιο.

Στην Πιερία τα τουριστικά καταλύματα είναι άδεια καθώς οι κρατήσεις που έγιναν με ανοιχτά συμβόλαια ακυρώθηκαν και το ενδιαφέρον των τουριστών έχει μειωθεί.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής σκέφτονται να κινηθούν νομικά για τα κλειστά σύνορα των Ευζώνων καθώς όπως αναφέρουν από εκεί περνούν Ούγγροι, Τσέχοι , Σλοβάκοι , Ρουμάνοι και Πολωνοί τουρίστες χωρίς να χρειάζεται να διανύουν επιπλέον χιλιόμετρα για να φτάσουν στον Προμαχώνα. «Τα κλειστά σύνορα των Ευζώνων μας στέρησαν εκατοντάδες τουρίστες από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη» αναφέρει στην karfitsa o Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων , Πιερίας , Ημαθίας και Πέλλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πληρότητες με δυσκολία αγγίζουν το 10% στα ανοιχτά καταλύματα που όπως αναφέρει, λειτούργησαν περιμένοντας κόσμο από χώρες με χαμηλό επιδημιολογικό δείκτη. «Η απορία μας είναι συγκεκριμένη πως άνοιξαν τα αεροδρόμια με προσωπικό του ΕΟΔΔΥ και όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και δεν μπορεί να γίνει το ίδιο με τα σύνορα των Ευζώνων» αναφέρει ο κ Βεϊδαμενίδης και ζητά από την πολιτεία να συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση του οδικού τουρισμού με όλα τα μέτρα ασφαλείας.

«Δίνουμε κακή εικόνα προς την Ευρώπη καθώς φαίνεται να έχουμε αδυναμία σαν χώρα να προωθήσουμε τον οδικό τουρισμό και να δεχτούμε τουρίστες με όλα τα μέτρα ασφαλείας από όλα τα σύνορα της χώρας μας» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας.

Στο μεταξύ στη Χαλκιδική οι κρατήσεις του Ιουνίου στα τουριστικά καταλύματα δεν ξεπέρασαν το 25% ενώ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έφτασαν το 55% κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Σε όλο το νομό τα ξενοδοχεία που λειτουργούν βλέπουν τις κρατήσεις να ακυρώνονται και να μην γίνονται νέες ενώ τις καθημερινές η Χαλκιδική ακόμη και αυτήν την εποχή μοιάζει με Άνοιξη. Παρόλα αυτά το κουράγιο των επιχειρηματιών δεν χάνεται και ακόμη ελπίζουν σε ανατροπή του κακού σκηνικού. «Είμαστε ασφαλείς και περιμένουμε μέρα μέρα τους επισκέπτες μας ελπίζοντας να ανατραπεί η εικόνα» τόνισε στην karfitsa o Γιάννης Κουφίδης πρόεδρο του επιμελητηρίου Χαλκιδικής .

Στην περιοχή μετά την απόφαση του επιχειρηματία από τη Φούρκα να μην προχωρήσει σε σύμβαση με τον ΕΟΔΥ για να μετατραπεί το ξενοδοχείο του σε ξενοδοχείο COVID -19 για τη φιλοξενία των κρουσμάτων κορωνοϊού που πιθανόν να προκύψουν, γίνεται αναζήτηση νέου καταλύματος.

Ο οδικός τουρισμός χάρισε 9,6 εκατ. αφίξεις το 2019

Στο μεταξύ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων η συνεισφορά του οδικού τουρισμού στον εισερχόμενο τουρισμό το 2019 ανήλθε σε 9,6 εκατ. αφίξεις, 38,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και 1,8 δισ. ευρώ έσοδα, που αντιστοιχούν στο 30,6% του συνόλου των αφίξεων, στο 16,4% των διανυκτερεύσεων και στο 10,1% των εσόδων.

Οι προσδοκίες έχουν ανατραπεί καθώς ακόμη και οι λίγες κρατήσεις ακυρώνονται ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δείχνουν κανένα αισιόδοξο μήνυμα για την καλή πορεία του ελληνικού Τουρισμού.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ