Σοφία Κουσίδου: Όπλο κατά της αποπλάνησης ανηλίκων η ενημέρωση - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία Συνεντεύξεις

Σοφία Κουσίδου: Όπλο κατά της αποπλάνησης ανηλίκων η ενημέρωση

Στο συμπέρασμα ότι κανένας δεν είναι υπεράνω υποψίας στις υποθέσεις παιδοφιλίας έχουν καταλήξει οι αστυνομικοί του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οι οποίοι κάθε λίγο παρουσιάζουν και μια περίπτωση ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου.

Συνέντευξη στη Δέσποινα Κρητικού

H προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου, ανοίγει τα χαρτιά της στη karfitsa, για τις υποθέσεις παιδοφιλίας και δίνει συμβουλές στα παιδιά να μιλάνε για όλα στους γονείς τους και στους γονείς να μην αφήνουν τίποτα χωρίς να το εξετάσουν.  Η ίδια προσπαθεί να επικαιροποιεί τις γνώσεις της στο ευαίσθητο αντικείμενο με το οποίο ασχολείται συμμετέχοντας σε όλες τις συναντήσεις με αστυνομικούς  που λαμβάνουν χώρα σε πόλεις της Ευρώπης.

Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις που σας έχουν συνταράξει;

 Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια μεμονωμένη υπόθεση που μας συγκλόνισε. Κάθε μία είχε τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Άλλοτε γιατί εμπλεκόταν άτομο από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, παππούς ,θείος, υπήρχε  η εμπλοκή της μητέρας που γνώριζε και δεν αντέδρασε. Άλλες πάλι φορές είχαμε να διαχειριστούμε μεγάλο αριθμό θυμάτων παιδιών από έναν μόνο δράστη. Τελευταία, μας προκάλεσε απορία  η μακροχρόνια δράση ενός συγκεκριμένου δράστη που από το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό φαίνεται να αποπλανούσε παιδιά τουλάχιστον από το έτος 1995. Πράξεις οι οποίες λάμβαναν χώρα στην οικία του, σε μία μικρή πυκνοκατοικημένη γειτονία, που ήταν αδύνατον κάποιος να μην είδε και να μην άκουσε κάτι. Για το λόγο αυτό ως Υπηρεσία προσπαθούμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία ώστε να μη διστάζει να  ενημερώνει την Αστυνομία, έστω και ανώνυμα,  όταν έχει υποψίες ότι λαμβάνουν χώρα  τέτοια περιστατικά.

Υπάρχουν παιδιά που μπορεί να είναι «εύκολα θύματα»;

 Η εμπειρία δείχνει ότι η επιλογή των παιδιών από τους δράστες δεν είναι καθόλου τυχαία. Επιλέγουν παιδιά ευάλωτα. Και ποια παιδιά είναι αυτά; Τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε οικογενειακή δυσαρμονία, σε οικογενειακά πλαίσια που συναντάμε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και παραμέλησης. Παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς (οι οποίοι είτε είναι ακόμη μαζί είτε έχουν χωρίσει) με τους οποίους δεν έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς, δεν υπάρχει επικοινωνία και κατανόηση. Αυτά ακριβώς τα  ελλείμματα οικογενειακού πλαισίου έρχεται και εκμεταλλεύεται ο δράστης. Και μη νομίζετε ότι τα αδικήματα αυτά τελούνται με τη χρήση σωματικής βίας. Αντιθέτως. Ο δράστης προσεγγίζει τα παιδιά αυτά με υπομονή, μέθοδο και σχέδιο , θέλοντας να δείξει ότι είναι το μοναδικό άτομο που ενδιαφέρεται, αγαπά και σέβεται τις επιθυμίες του παιδιού. Έτσι κερδίζει την εμπιστοσύνη του παιδιού και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το παιδί διστάζει και δε θέλει να καταγγείλει τα όσα φρικτά βιώνει.

Πως μπορεί ένα παιδί να προφυλαχτεί από μια τέτοια τραυματική εμπειρία;

Το πιο «δυνατό» μας όπλο απέναντι στα περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης είναι τα ενημερωμένα παιδιά. Ένα παιδί που γνωρίζει τους κινδύνους,  γνωρίζει πως θα προφυλαχθεί και που πρέπει να απευθυνθεί σε περίπτωση που κάποιος το προσεγγίσει είναι ένα παιδί καλά «θωρακισμένο». Έτσι σε μικρότερες ηλικίας είναι απαραίτητο το παιδί να γνωρίζει τον «κανόνα του εσώρουχου». Κάνεις δε μας ακουμπά στην περιοχή που βρίσκεται το εσώρουχο μας. Για τον συγκεκριμένο κανόνα γίνεται εκστρατεία στην Ελλάδα εδώ και 4 περίπου χρόνια. Πρέπει επίσης πάντοτε να ακούμε τα παιδιά μας. Όταν μας πουν δεν θέλω να  με αφήνεις μαζί με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο μόνο ή δε θέλω να πάω στο συγκεκριμένο σπίτι, καθίστε και συζητήσετε για ποιο λόγο το παιδί σας έχει αυτή την στάση. Μπορεί να μην είναι ένα απλό καπρίτσιο. Ενημερώστε το παιδί σας ότι εφόσον του συμβεί κάτι που μπορεί να απευθυνθεί και να ζητήσει βοήθεια και πάντοτε να το διαβεβαιώνεται ότι θα  είστε δίπλα του να το στηρίζεται.

Ποιο είναι το προφίλ του παιδόφιλου;

Η εμπειρία μας δείχνει ότι θα ήταν αδόκιμο να σκιαγραφήσουμε ένα συγκεκριμένο προφίλ δράστη. Μπορεί  να είναι ο οποιοσδήποτε. Από τον οικογενειακό φίλο που τον γνωρίζουμε χρόνια, κάποιος γείτονας, συγγενείς. Δεν έχει σημασία αν είναι ελεύθερος, διαζευγμένος ή ακόμη και παντρεμένος. Πολλές φορές ακούμε «αποκλείεται να το έκανε αυτός ήταν άνθρωπος πολύ μορφωμένος», δυστυχώς ούτε και το επίπεδο  μόρφωσης αποτελεί κριτήριο.

Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εντοπίσουν τα θύματα τους;

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας οι παιδόφιλοι βρίσκουν τα θύματα τους κυρίως στο περιβάλλον τους. Σπάνιες είναι οι φορές που «ανεβάζουν» οπτικό υλικό στο διαδίκτυο. Στις αρχές του χρόνου είχαμε υπόθεση στην οποία ο  63χρονος δράστης που ασελγούσε σε παιδιά τα βιντεοσκοπούσε.  Από την έρευνα προέκυψε ότι «κυκλοφορούσε» αρχεία στο διαδίκτυο αλλά δεν ήταν τα ίδια με αυτά που βιντεοσκοπούσε. Όταν κατασχέθηκε ο υπολογιστής του διαπιστώσαμε ότι είχε δική του παραγωγή με αρκετό υλικό.

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ