Σπάστε το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια - Karfitsa.gr
Άρθρα

Σπάστε το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

“Πώς είσαι?”

Αυτή η φαινομενικά απλή ερώτηση μπορεί να αποδειχθεί πιο περίπλοκη από ό, τι σκόπευε ο ερωτών. Τις περισσότερες φορές, η λέξη «καλά», είναι η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση. Αυτό βγαίνει ενστικτωδώς, σχεδόν πριν η ερώτηση καταγραφεί στο μυαλό του ερωτηθέντα. Συνήθως ο ερωτών αναμένει να ακούσει και ταιριάζει στον κοινωνικό κανόνα του να προσποιούμαστε ότι όλα είναι «εντάξει», επιτρέποντας έτσι στη συζήτηση να συνεχιστεί ευγενικά.

Ακόμα κι αν τις μέρες που η λέξη «καλά» που βγαίνει από το στόμα μας είναι ένα κατάφωρο ψέμα, η σκέψη να απαντήσουμε ειλικρινά σε αυτήν την ερώτηση σπάνια συμβαίνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να απαντήσουν ψεύδοντας παρά να βρεθούν σε μια συζήτηση για την πραγματική κατάσταση της ψυχικής τους ευεξίας.

Τι συμβαίνει με την αλήθεια της απάντησης σε αυτήν την ερώτηση; Τι είναι αυτό που φοβόμαστε; Γιατί ως κοινωνία πρέπει να διατηρούμε τη φήμη ότι είμαστε πάντα «εντάξει;» Τι θα συνέβαινε αν απαντούσαμε με “είμαι καλύτερα;” ή «σήμερα / αυτήν την εβδομάδα / η ζωή μου γενικά είναι δύσκολη;» ή “δεν είμαι πολύ καλά αυτή τη στιγμή;” Φανταστείτε που πιθανά θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η συνομιλία.

Για τους περισσότερους, η σκέψη της συνομιλίας όπως αυτή μας κλονίζει τον πυρήνα μας. Η ευπάθεια στο να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε εντάξει, τονίζει μόνο το πώς το στίγμα του να μιλάμε για ψυχική υγεία έχει ενσωματωθεί στις ρίζες της κοινωνίας μας, στηριζόμενο στις πιο βασικές καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις.

Συνειδητά ή όχι, όταν απαντάμε σε αυτήν την ερώτηση, συμμετέχουμε είτε στην ενίσχυση του στίγματος που περιβάλλει την ψυχική υγεία, είτε σε ενεργή προσπάθεια για την καταπολέμησή του. Εξαρτάται απλώς από τον τρόπο με τον οποίο απαντάμε.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία για την Ψυχική Υγεία, διαπίστωσε από μελέτες ότι μέσο όρο, σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες ζει στις μέρες μας με ψυχική ασθένεια. Αυτή η στατιστική έχει κερδίσει τη δημοτικότητα ως τη ραχοκοκαλιά της σημερινής κατάστασης της ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία. Ωστόσο είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο αυτού του αριθμού έως ότου τον οραματιστούμε από την πλευρά της καθημερινής μας ζωής.

Ένα στα πέντε άτομα – θα μπορούσε να είναι κάποιος από οικογένειά σας, περίπου 20 άτομα από μια διάλεξη 100 ατόμων, μια χούφτα άτομα στην καθημερινή σας μετακίνηση με λεωφορείο ή τουλάχιστον ένα άτομο στη σειρά στην αγαπημένη σας καφετέρια.

Κατά την εφαρμογή αυτής της στατιστικής στις απτές ζωές που αντιπροσωπεύει, μπορεί να είναι σοκαριστικό το να βλέπουμε πόσοι άνθρωποι αγωνίζονται με ψυχικές ασθένειες. Λοιπόν, γιατί άραγε έχει αναπτυχθεί ένα στίγμα πάνω στο θέμα της ψυχικής υγείας;

Αν απαντήσουμε στο ερώτημα «πώς είσαι;» ειλικρινά, είναι πιθανό να τρέξουμε σε κάποιες βαθύτερες και πιο συναισθηματικές προκλητικές συνομιλίες. Όταν καταφέρουμε να έχουμε αυτές τις συνομιλίες συχνά, θα έχουμε κάνει βήματα για την αντιμετώπιση του στίγματος πάνω στα θέματα που πολλοί από εμάς αγωνιζόμαστε σιωπηλά.

Η αποδοχή της ευπάθειας στο να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε πάντα «εντάξει» είναι η δύναμη που χρειαζόμαστε για να σπάσουμε αυτό το στίγμα.

Μπορούμε να αρχίσουμε να αλλάζουμε την αρνητική συνήθεια για την ψυχική ασθένεια και «να μην είμαστε εντάξει» απαντώντας ειλικρινά όταν κάποιος ρωτάει πως είμαστε.

Παρόλ’αυτά υπάρχουν σίγουρα καταστάσεις όπου το “καλά” είναι η μόνη κατάλληλη απάντηση. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πότε χρησιμοποιούμε τη λέξη «καλά» ως μέσο, έχοντας ευκαιρία να συνδεθούμε με κάποιον και ακόμη πιο σημαντικό, να αναγνωρίσουμε πότε χρησιμοποιούμε αυτήν τη λέξη για να καλύψουμε πώς αισθανόμαστε ειλικρινά.

Μέσα από πιο ειλικρινείς συζητήσεις για την ψυχική υγεία, εμείς ως κοινωνία μπορούμε να γίνουμε πιο ενωμένοι και πραγματικά να επενδύσουμε στην ευημερία των γύρω μας, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο ένας στους πέντε.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ