«Σπαζοκεφαλιά» για τον Κων. Ζέρβα – Οι κινήσεις και οι επαφές του για να σχηματίσει διοίκηση - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Θεσσαλονίκη

«Σπαζοκεφαλιά» για τον Κων. Ζέρβα – Οι κινήσεις και οι επαφές του για να σχηματίσει διοίκηση

«Πυρετός» επαφών και διεργασιών βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες σε εξέλιξη στο δήμο Θεσσαλονίκης, με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα να κάνει τα πρώτα του βήματα για το σχηματισμό διοίκησης.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Εν μέσω θέρους και αμέσως μετά την εκλογή του στο Β’ γύρο των εκλογών –όπου επικράτησε άνετα και με μεγάλη διαφορά του ανθυποψηφίου του Νίκου Ταχιάου–, ο κ. Ζέρβας έχει ξεκινήσει έναν μαραθώνιο συναντήσεων, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο δημαρχείο, δυόμισι μήνες προτού αναλάβει και επίσημα το τιμόνι του δήμου.

Ο νέος δήμαρχος συναντήθηκε ήδη με τον Γιάννη Μπουτάρη και μάλιστα η συνάντηση των δυο αντρών έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Όπως φάνηκε, τόσο ο εν ενεργεία δήμαρχος όσο και ο διάδοχός του, τραβούν κόκκινη γραμμή στο παρελθόν, ξεχνούν τις αντιπαραθέσεις που είχαν και λένε… «περασμένα – ξεχασμένα» για το καλό του δήμου. Στην εθιμοτυπική του επίσκεψη στον Γιάννη Μπουτάρη, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν πήγε μόνος. Θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει την πρόθεσή του για συνεργασία, βρέθηκε στο δημαρχείο συνοδευόμενος από τους τρεις πρώτους εταίρους του, όπως τους χαρακτήρισε αναφερόμενος στους επικεφαλής παρατάξεων Πέτρο Λεκάκη, Μάκη Κυριζίδη και Χάρη Αηδονόπουλο, οι οποίοι στήριξαν ανοιχτά την υποψηφιότητα του κ. Ζέρβα στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σε αναζήτηση συμμαχιών

Η συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη ήταν μόνο η αρχή για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, καθώς οι συνεργάτες του νέου δημάρχου εγκαταστάθηκαν ήδη στον τρίτο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου, προκειμένου να μη χαθεί ούτε μια μέρα και να ενημερωθούν με κάθε λεπτομέρεια για όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» του δήμου.

Ωστόσο, ο σαφώς μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι ο σχηματισμός της νέας διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία θα αναλάβει έργο από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο νέος δήμαρχος εμφανίζεται αισιόδοξος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται να μείνει ούτε μια μέρα ακυβέρνητη». Ο ίδιος δηλώνει, μάλιστα, πως σε περίπου ένα μήνα από τώρα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το νέο σχήμα. Κάτι τέτοιο όμως μοιάζει με «σπαζοκεφαλιά», καθώς ο κ. Ζέρβας πρέπει παράλληλα να εξασφαλίσει 25 έδρες για να έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να είναι σε θέση να διοικήσει την πόλη.

Μαζί με τους επτά δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη», ο κ. Ζέρβας έχει στο πλευρό του, όπως έχει προαναφερθεί, τους κυρίους Λεκάκη, Κυριζίδη και Αηδονόπουλο, χωρίς όμως να έχει γίνει κάποια προγραμματική συμφωνία. Με αυτούς στο πλευρό του φτάνει στους δέκα δημοτικούς συμβούλους, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με τους υπόλοιπους συνδυασμούς για να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους.

Άγνωστη η στάση του Ν. Ταχιάου

Άγνωστη παραμένει η στάση που πρόκειται να κρατήσει ο Νίκος Ταχιάος, ο ηττημένος της δεύτερης Κυριακής, ο οποίος αναγνωρίζει καλά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» με δημόσια τοποθέτησή του εμφανίζεται ενοχλημένος από τις επαφές που είχε ο κ. Ζέρβας με εκλεγμένους του συνδυασμού του και όχι με τον ίδιο. «Αν σκοπός του είναι να ορίσει αντιδήμαρχο ή αντιδημάρχους από τον συνδυασμό μου, δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να σημαίνει για μένα μία αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση ή μία συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Και επίσης, ο ίδιος δεν μπορώ να περάσω μία τετραετία κάνοντας τον τροχονόμο στην παράταξή μου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ. Ταχιάος.

Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να πληρώνει η πόλη την απλή αναλογική, αναφέροντας μάλιστα πως έχει θέσει το ζήτημα και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε πρόσφατη συνάντησή τους μετά τις εκλογές.

Νοτοπούλου – Ορφανός

Τη στάση της για την επόμενη μέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης και για το εάν τελικά θα επιλέξει να σταθεί στο πλευρό του κ. Ζέρβα ή όχι, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο επόμενο διάστημα και η επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου. Σε συνάντηση που επίκειται η κ. Νοτοπούλου αναμένεται να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της σε ζητήματα διακυβέρνησης του δήμου αλλά και σε πρόσωπα, καθώς δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε μια διοίκηση στην οποία θα συμμετέχει και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Συνάντηση θα επιδιωχθεί όμως από πλευράς του κ. Ζέρβα και με τον Γιώργο Ορφανό, που έχασε για κάτι περισσότερες από 500 ψήφους την είσοδο στο Β’ γύρο και ο συνδυασμός του οποίου έχει επίσης εκλέξει εφτά δημοτικούς συμβούλους – όπως και η παράταξη του νέου δημάρχου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο συνδυασμός του κ. Ορφανού «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα σχήμα κεντροδεξιάς διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως θα φανεί μετά από την επαφή που θα έχουν οι επικεφαλής των δυο παρατάξεων.

Οι υπόλοιποι

Πολλά συμπεράσματα για το μέλλον βγήκαν από την πρώτη μετεκλογική συνάντηση της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Πόλη», που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο. Γι αρχή, ο επικεφαλής της Σπύρος Βούγιας παραδέχτηκε πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κατώτερο των προσδοκιών του και πως η στήριξη που είχε από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής ήταν ουσιαστικά… πλατωνική – με την έννοια ότι δεν του δόθηκε καμία υλική, οικονομική και επικοινωνιακή βοήθεια. Πάντως, ο κ. Βούγιας θεωρεί πως η υποψηφιότητα του Π. Λεκάκη του στοίχισε και αποτέλεσε «εμπόδιο» στο να μπορέσει ο συνδυασμός του να βγάλει επιπλέον δημοτικούς συμβούλους, από τους τρεις που διαθέτει αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά μια πιθανή συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, αναμένεται συνάντηση του επικεφαλής της παράταξης με το νέο δήμαρχο προκειμένου να διερευνηθεί η προοπτική για συνέργεια, με τον κ. Βούγια να δηλώνει ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο. Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συμφωνίας με τον κ. Ζέρβα ούτε ο Βασίλης Μωϋσίδης, επικεφαλής της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ