, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στάθης Κουτσοχήνας στην Karfitsa: Σταυροφορία δικηγόρων για τους 2 στρατιωτικούς

Ο Δικηγορικός Σύλλογος  Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει πρωτοβουλία ανάδειξης του ζητήματος των δύο Ελλήνων Αξιωματικών που κρατούνται παράνομα στην Τουρκία εδώ και 4 μήνες. Ο πρόεδρος του Δ.Σ του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας και τα μέλη της διοίκησης ζήτησαν την άμεση αποστολή παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου (CCBE) στην Τουρκία για να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία.
 
Συνέντευξη στη Δέσποινα Κρητικού
Ο κ Κουτσοχήνας μιλά στην Karfitsa γι΄αυτην την πρωτοβουλία, όπως επίσης  και για την απόφαση του Δ.Σ για την 24ωρη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχτηκε μια συνάδερφος τους από αστυνομικό. 
Θεωρείτε ότι έχετε θιγεί από την συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι σας;
Με μια δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνουν και τη συμβολική αποχή των δικηγόρων Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018, καταδικάσαμε ένα περιστατικό, ελπίζουμε μεμονωμένο, αυθαίρετης και αναίτια βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών οργάνων σε βάρος δύο νέων συναδέλφων μας, που μάλιστα έλαβε χώρα κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους. Η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου θα είναι άμεση και αποφασιστική σε κάθε ανάλογο περιστατικό.
Τι χρειάζεται το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης για να λειτουργήσει ομαλά;
Δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να απαντήσουμε πόση αστυνόμευση χρειάζεται το δικαστικό μέγαρο. Αυτό θα το κρίνει η διοίκηση της αστυνομίας σε συνδυασμό με τη διοίκηση του δικαστικού μεγάρου. Αυτό που εμείς είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε και να υπενθυμίσουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, ο δικηγόρος αποτελεί συλλειτουργό της δικαιοσύνης και βασικό παράγοντα ενός κράτους δικαίου. Κατά την άσκηση των καθηκόντων του απολαμβάνει τον σεβασμό και την τιμή που οφείλεται στο λειτούργημά του από τους Δικαστές και από κάθε άλλο πρόσωπο ή Αρχή που ενεργεί στο πλαίσιο των αρχών του κράτους Δικαίου και της Δημόσιας Διοίκησης. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και τους νόμους, τη Χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Υπήρξαν και άλλα περιστατικά έντασης ανάμεσα σε δικηγόρους και αστυνομικούς;
Κατά καιρούς προκύπτουν κάποια ζητήματα, τα οποία πιστεύουμε ότι οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένη αστυνομική δύναμη που υπηρετεί στο δικαστικό μέγαρο. Η σωστή συμπεριφορά σε μία δικαστική αίθουσα απαιτεί ενημέρωση, εκπαίδευση και πλήρη συναίσθηση του ρόλου που υπηρετεί ο κάθε παράγοντας της δίκης. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση η πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης για σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας.
Ποια ζητήματα απασχόλησαν το δικηγορικό σώμα και ποιες δράσεις ανέλαβε το τελευταίο χρονικό διάστημα;
Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έχει αναλάβει μία σημαντική πρωτοβουλία ανάδειξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο του ζητήματος των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα στην Τουρκία εδώ και 4 μήνες. Στα πλαίσια αυτά, ζήτησε την άμεση αποστολή παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου (CCBE) στην Τουρκία δεδομένου ότι παρήλθε άπρακτη η ταχθείσα προθεσμία για τις επιβαλλόμενες ενέργειες της γείτονας χώρας ως προς τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Επίσης, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αναφορικά με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης (ν. 4512/2018), ζήτησε την εξ υπαρχής ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος, μετά από διάλογο με τους όλους εμπλεκόμενους φορείς.
Είστε ικανοποιημένοι από την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης? Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος;
Η όποια βελτίωση στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης οφείλεται βασικά στην αδυναμία των πολιτών να προσφύγουν στα δικαστήρια λόγω του αυξημένου κόστους. Για την ουσιαστική βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης, η οποία δεν προϋποθέτει μόνο την ταχύτητα, αλλά και την ποιότητα, προέχει η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, η βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών, η καθιέρωση ηλεκτρονικών μέσων (ας σημειωθεί ότι ήδη ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων στα Διοικητικά Δικαστήρια) και η προώθηση των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (διαμεσολάβηση – διαιτησία).
Ποιος είναι ο στόχος του Δ.Σ του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης σας για τη νέα δικαστική χρονιά; 
Βελτίωση της καθημερινότητας του δικηγόρου με συνεχείς παρεμβάσεις τόσο στα δικαστήρια όσο και σε κάθε άλλη αρχή. Συνεχής εκπαίδευση των δικηγόρων σε κάθε νέο αντικείμενο (διαμεσολάβηση, GDPR κλπ.) και παροχή σύγχρονων εργαλείων δουλειάς (π.χ. ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων). Ανάληψη πρωτοβουλιών σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και διαμόρφωση προτάσεων για βελτίωση των θεσμών της δικαιοσύνης.
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.