«Σταματήστε να κατηγορείτε το σύντροφό σας για να βελτιώσετε τη σχέση σας», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Σταματήστε να κατηγορείτε το σύντροφό σας για να βελτιώσετε τη σχέση σας», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Είναι σχεδόν πάντα ευκολότερο να βλέπουμε τα ελαττώματα στον σύντροφό μας παρά στον εαυτό μας. Ορισμένες φορές, ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, μας απομακρύνει από άλλους ανθρώπους.

Η αμυντική στάση μπορεί να μας προστατεύει ή να μας προειδοποιεί να μην εμπιστευόμαστε κάποιον άλλο. Το κλειδί για την ανάπτυξη μιας σχέσης είναι να γνωρίσουμε και να αμφισβητήσουμε τις δικές μας άμυνες.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να αναλάβουμε την ευθύνη και να αλλάξουμε τις συμπεριφορές που μας εμποδίζουν να έρθουμε κοντά; Πώς μπορούμε να κάνουμε ενέργειες που θα διατηρήσουν το πάθος, την αγάπη και τον σεβασμό στη σχέση μας;

Μην εστιάζετε μόνο σε ότι σας ενοχλεί. Όταν προκύπτει μια σύγκρουση, είναι εύκολο να τροφοδοτούμε την κατάσταση με κάθε είδους απόδειξη των ατελειών του χαρακτήρα του συντρόφου μας. Βλέπουμε μέσω ενός αρνητικού φίλτρου, ερμηνεύουμε αθώα σχόλια ως επικριτικές συμπεριφορές ή ως απόρριψη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι χρήσιμο να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια πιο ισορροπημένη προοπτική σχετικά με το τι συμβαίνει, να αναγνωρίσουμε εάν και πότε θα προβάλλουμε τον σύντροφό μας και ενεργούμε με επιβλαβή μοτίβα από το παρελθόν μας.

Αφήστε το να περάσει. Όταν η ευθύνη αρχίσει να οδηγείται εκτός ελέγχου, καθίσταται σχεδόν αδύνατο να επιλυθεί ποιος έκανε τι ή ποιος φταίει. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ποτέ νικητής σε αυτά τα επιχειρήματα. Όπως λέει και η φράση «Μπορεί να κερδίσετε τη μάχη, αλλά θα χάσετε τον πόλεμο». Εάν ο στόχος σας είναι πραγματικά να είστε πάλι κοντά, τότε μερικές φορές αξίζει να ξεπεράσετε τα γεγονότα και απλώς να είστε ευγενικοί. Ο μονομερής αφοπλισμός μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να επιστρέψετε στην στοργική ροή συναισθημάτων μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας.

Ηρεμήστε τον εαυτό σας. Πολλά πράγματα μπορούν να μας προκαλέσουν ένταση, ειδικά όταν οι άμυνες βρίσκονται σε λειτουργία. Η κακή διάθεση ενός συντρόφου μπορεί να μας οδηγήσει σε μια αρνητική κατάσταση, ειδικά όταν μας θυμίζει οδυνηρές εμπειρίες από το παρελθόν μας. Αν και, το ένστικτό μας μπορεί να είναι ένας τρόπος καταπολέμησης, δεν θα επιλύσει σίγουρα το πρόβλημα. Όταν αισθανόμαστε ένταση, πρέπει να επικεντρωθούμε στη χαλάρωση πριν αντιδράσουμε.

Σκεφτείτε τα σχέδιά σας. Μόλις ηρεμήσουμε και απομακρυνθούμε από την αρνητική κατάσταση με τον σύντροφό μας, μπορούμε να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε. Μου φαίνεται η αντίδραση μου υπερβολική; Έχει σχέση με το παρελθόν μου;

Μπορούμε να σκεφτούμε τι μας οδηγεί σε ρήξη και ποια μοτίβα κυριαρχούν στις σχέσεις μας. Κάθε ζευγάρι αποτελείται από δύο άτομα με δύο κυρίαρχα μυαλά και δύο διαφορετικές ιστορίες. Μπορούμε να σεβόμαστε αυτές τις διαφορές και να αντιμετωπίζουμε με συμπόνια ο ένας τον άλλον.

Έχετε συμπόνια. Μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμπόνια στοχεύοντας πάντα στο να κατανοούμε πώς βλέπει την κατάσταση ο σύντροφός μας. Μπορούμε να υιοθετήσουμε μια ενσυναισθητική προοπτική απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνεται. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αισθανθούμε αυτό που αισθάνεται για να μπορέσουμε να συνδεθούμε μαζί του και να είμαστε ουσιαστικά στην ίδια ομάδα που μοιράζεται τον ίδιο στόχο.

Μοιραστείτε ό, τι αισθανθήκατε. Μόλις ηρεμήσουμε και δώσουμε στον σύντροφό μας την ευκαιρία να εκφράσει τις αντιλήψεις του, μπορούμε να εξηγήσουμε πώς αισθανθήκαμε χωρίς να κατηγορούμε ή να αισθανόμαστε θύματα. Μπορούμε να προσφέρουμε ανατροφοδότηση με έναν τρόπο που είναι άμεσος, αλλά συμπονετικός. Είναι σημαντικό να γνωστοποιούμε το πώς νιώθουμε στις αλληλεπιδράσεις μας χωρίς να ενεργούμε σα να μας αδικούν. Για παράδειγμα, αντί να πείτε, «Κατέστρεψες όλη μου τη νύχτα», θα μπορούσατε να πείτε «Παρατήρησα ότι άρχισα να αισθάνομαι ανασφαλής που δε μου τηλεφώνησες το βράδυ».

Όταν ενεργούμε με βάση την άμυνα μας, είναι ωφέλιμο να ζητάμε συγνώμη από το σύντροφό μας. Μπορούμε να αρχίσουμε να διαφοροποιούμαστε από τις καταστροφικές συμπεριφορές που έχουμε υιοθετήσει αναγνωρίζοντάς τες, κατανοώντας από πού προέρχονται και ενεργώντας διαφορετικά στην κατάσταση. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη μας, δίνουμε στη σχέση μας την ευκαιρία να παραμείνει ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ