Στα όριά τους τα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Στα όριά τους τα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας

Ο Αχμάντ είναι 20 χρόνων από το Αφγανιστάν. Βρίσκεται στην Ελλάδα μόλις δύο εβδομάδες, αφού πρώτα πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου. Τη νύχτα κοιμήθηκε στην ύπαιθρο, έξω από ένα κοντέινερ στο κέντρο φιλοξενίας Διαβατών. Άπλωσε στο έδαφος μία κουβέρτα, από τις γνωστές της Ύπατης Αρμοστείας, τυλίχτηκε με ακόμη μία και ντυμένος με χειμερινά ρούχα πέρασε και αυτή τη νύχτα.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Το κέντρο φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου έχει χτυπήσει «κόκκινο» τις τελευταίες εβδομάδες. Οι 930 διαμένοντες, σύμφωνα με τις καταγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τον Αύγουστο, καθημερινά αυξομειώνονται. Πάντως είναι βέβαιο ότι το επισκέπτονται από 70 έως 80 νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες σε καθημερινή βάση. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς μένουν εκεί. Είτε στο έδαφος απλώνοντας μία κουβέρτα, είτε στήνοντας μία μικρή σκηνή, όπως αυτές της Ειδομένης. Οι «τυχεροί» μπορεί να βρουν μία θέση στις μεγαλύτερες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας καταλαμβάνοντας θέσεις που αδειάζουν από κάποιους οι οποίοι έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν το ταξίδι για την Ευρώπη. Απ’ όποιον δρόμο βρουν. Μέσω των ελληνοσκοπιανών συνόρων ή μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων. Και οι δύο διαδρομές είναι πλέον διαδεδομένες.

Ο Αχμάντ είναι από τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εξακολουθούν να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς να γνωρίζουν τι θα κάνουν αύριο. «Θέλω να φύγω στη Σερβία, δεν ξέρω πότε», λέει στην Karfitsa. Οι κενοί χώροι του κέντρου φιλοξενίας, που πριν λίγους μήνες ήταν πρότυπο για τη διαβίωση των μεταναστών, έχουν καλυφτεί όλοι είτε από σκηνές είτε από πρόχειρες κατασκευές διαμονής. Οι περισσότεροι στο κέντρο φιλοξενίας κατάγονται από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης φτάνουν σε ποσοστό το 34,23%. Από το Ιράκ, κυρίως Κούρδοι στην καταγωγή, είναι το 32,07% του κέντρου φιλοξενίας Διαβατών. Και στην τρίτη θέση είναι οι Σύροι σε ποσοστό 14,64% και ακολουθούν οι Ιρανοί που καταλαμβάνουν ένα 11,56% του κέντρου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ για τον Αύγουστο.

Στον δρόμο για την είσοδο του κέντρου των Διαβατών είναι ο 22χρονος Νόμα, από το Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν. Αυτός έχει άλλα σχέδια, πάλι για να φτάσει στην Ευρώπη. «Θα φύγουμε μέσω Αλβανίας. Θέλουμε να φτάσουμε σε μία ευρωπαϊκή χώρα Γαλλία, Γερμανία, κάπου εκεί. Θέλουμε να έχει ασφάλεια, στο Αφγανιστάν κάθε μέρα σκοτώνονται 200 άνθρωποι. Είναι επικίνδυνα», λέει στην Karfitsa. Δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει γρήγορα, μόλις βρεθεί ευκαιρία. Πλήρωσε 1.500 ευρώ για να περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα με βάρκα να τον παραλάβει το αυτοκίνητο του διακινητή και να φτάσει στη Θεσσαλονίκη.

Η προβληματική κατάσταση στα Διαβατά δεν περιορίζεται στην υπερπληθώρα μεταναστών και προσφύγων. «Κάθε μέρα έχουμε… πόλεμο. Δεν υπάρχει αστυνομία», διαμαρτύρεται ένας 30χρονος Σύρος πρόσφυγας, που βλέπει να εκτυλίσσονται καβγάδες στο κέντρο φιλοξενίας. Εκφράζει φόβους για τον ίδιο και την οικογένειά του, καθώς μένουν σε κοντέινερ.

Τα κέντρα της Β. Ελλάδας

Σε  πολλά από τα 13 κέντρα ή δομές φιλοξενίας μεταναστών  και προσφύγων διαμορφώνεται ήδη παρόμοια κατάσταση με αυτή των Διαβατών. Η κατάσταση μοιάζει να μην ελέγχεται και είναι ενδεικτικό ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκαλεί ορισμένα εμφράγματα στις διαδικασίες. Έτσι μπορεί τον Αύγουστο ο ΔΟΜ να έχει καταγράψει συγκεκριμένους αριθμούς, όμως στις περισσότερες δομές η κατάσταση άρχισε να γίνεται αφόρητη. Η μαζική μετακίνηση μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων που αναμένεται από τα νησιά στο επόμενο διάστημα, πρόκειται να επιτείνει το πρόβλημα, αν  και πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται νέες δομές σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα της Βόρειας Ελλάδας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, δίπλα στο Πολύκαστρο, ο αριθμός των προσφύγων έχει διπλασιαστεί και από 956 τον Αύγουστο έφτασε τους περίπου 2.000, καθώς περισσότεροι από 1.000 Αφγανοί πρόσφυγες μετακινήθηκαν εκεί από τη Λέσβο. Το σχέδιο είναι να μετακινηθούν με τη σειρά τους σε νέα δομή της Καβάλας, όμως τα γεγονότα στα νησιά του βορείου Αιγαίου μάλλον θα αναστείλουν τη μετακίνηση. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στον Κατσικά Ιωαννίνων, όπου τον Αύγουστο έμεναν 761 πρόσφυγες. Με τη μετακίνηση από τη Λέσβο ξεπέρασαν τους 1.000, ενώ μικρός αριθμός αναμένεται να οδηγηθεί εκεί και τις επόμενες ημέρες.

Στη Βόρεια Ελλάδα ο νομός Θεσσαλονίκης είναι ο πιο επιβαρημένος από την άποψη εγκαταστάσεων. Εκτός των Διαβατών που αποτελούν πρώτο προορισμό των νεοεισερχομένων προσφύγων, λειτουργεί το κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια με περισσότερους από 500 πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης είναι ανοιχτές οι δομές των δωματίων σε Νέα Απολλωνία (980 πρόσφυγες) και Βρασνά (500 πρόσφυγες), ενώ σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκεται το παλιό στρατόπεδο στο Βαγιοχώρι.

Οι Πακιστανοί και τα κλειστά κέντρα κράτησης

Στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών οι Πακιστανοί μετανάστες καταλαμβάνουν μόλις το 4,61% απ’ όσους μένουν εκεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ για τον Αύγουστο. Ωστόσο οι Πακιστανοί μετανάστες το πρώτο εξάμηνο του 2019 αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα από την Ασία και την Αφρική. Συγκεκριμένα και όπως ανακοινώθηκε προ ημερών από την αστυνομία, από τους 39.125 μετανάστες και πρόσφυγες που συνελήφθησαν το Α’ εξάμηνο, οι Αφγανοί που έφτασαν ήταν 7.310, οι  Πακιστανοί 4.840 και ακολουθούν οι Σύροι που ήταν 4.234. Ίδια είναι η σύνθεση και όσων μεταναστών και προσφύγων που στο διάστημα αυτό συνελήφθησαν στον Έβρο και έφτασαν τους 3.518. Μάλιστα οι τάσεις για το δεύτερο εξάμηνο είναι αυξητικές για τη συγκεκριμένη κατηγορία μεταναστών.

Αυτό όμως που προξενεί εντύπωση είναι ότι η συγκεκριμένη εθνολογική κατηγορία μεταναστών και προσφύγων σχεδόν απουσιάζει από τις επίσημες δομές. Οι Πακιστανοί μετανάστες συνήθως βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα τρένα, σε ετοιμόρροπα σπίτια, ενώ πολλοί κοιμούνται στον δρόμο, στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού και σε νεόδμητες οικοδομές ή κλειστές βιοτεχνίες και εργοστάσια.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο είναι εκτός της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, να ιδρυθούν κλειστά κέντρα κράτησης. Στόχος φαίνεται πως είναι η κράτηση όσων έχουν μεταναστευτικό προφίλ, μέχρι να κριθεί η αίτησή τους για άσυλο από τις ελληνικές αρχές. Αν και το μέτρο δεν είχε επιτύχει παλιότερα, όταν είχαν γεμίσει τα κέντρα αυτά και είχαν μετατραπεί σε φυλακές, επιδιώκεται να αποτραπούν οι ροές προσώπων που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ.

Ένα τέτοιο κέντρο λειτουργεί στο Παρανέστι Δράμας. Σ’ αυτό οδηγούνται όσοι μετανάστες είναι προς απέλαση είτε επειδή έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και έχει απορριφτεί το αίτημα ασύλου τους, είτε επειδή παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά. Κυρίως πρόκειται για μετανάστες – παραβάτες. Ωστόσο η λύση του κλειστού κέντρου έχει την εξής προβληματική: οι περισσότερες χώρες που επρόκειτο να δεχτούν τους υπηκόους τους μετανάστες στην Ελλάδα, κωλυσιεργούν καθυστερώντας επί μήνες την απέλαση. Χαρακτηριστική είναι  η περίπτωση του Πακιστάν, οι διπλωματικές αρχές του οποίου δεν αναγνωρίζουν ως υπηκόους αρκετούς από τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα, επειδή δεν έχουν έγγραφα. Αναγνωρίζουν μόνον όσους δέχονται να επιστρέψουν οικειοθελώς με τα προγράμματα του ΔΟΜ, καθώς σε αυτούς δίνονται κίνητρα για την παραμονή τους στις χώρες τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην αρκεί το διάστημα των τριών μηνών κράτησης που είναι αυτή τη στιγμή το μέγιστο για κάποιον παράνομα εισερχόμενο σε ελληνικό έδαφος. Και έτσι αφήνονται ελεύθεροι.

Στα ίδια πρότυπα λειτουργεί και το κέντρο πρώτης υποδοχής στο Φυλάκιο Έβρου. Εκεί οι μετανάστες κρατούνται για αρκετό διάστημα,  μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να υποβάλουν αίτημα ασύλου και να περάσουν την πρώτη συνέντευξη. Όμως και εκεί παρατηρείται υπερπληθυσμός, λόγω των αυξημένων ροών των τελευταίων μηνών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ