ΣτΕ: Ομόφωνα άσυλο στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

ΣτΕ: Ομόφωνα άσυλο στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό

Αναπόδεικτες κρίθηκαν οι κατηγορίες με τις οποίες ζητά η Τουρκία την έκδοση του Τούρκου αξιωματικού Σουλεϊμάν Οζκαϊναξίμ, πιλότου του στρατιωτικού ελικοπτέρου, που μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς προσγειώθηκε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία επικύρωσε τη δευτεροβάθμια απόφαση της Επιτροπής Ασύλου που του χορήγησε άσυλο, δεν αποδείχθηκε ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ούτε ότι ανήκε στους υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Στο δημοσιευμένο πλέον πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασης (υπ’ αριθμ. 1694/18), η οποία είχε ληφθεί το Μάιο, οι δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου τονίζουν ότι ο φόβος δίωξης του Τούρκου στρατιωτικού στη χώρα του δικαιολογείται λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων που του αποδίδει το τουρκικό κράτος, και συγκεκριμένα ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και ότι ανήκε στο κίνημα των γκιουλενιστών.

Ανεξάρτητα όμως από το αν δικαιολογείται ο φόβος δίωξης, το ΣτΕ υποστηρίζει πως δεν αποδείχτηκαν οι κατηγορίες με τις οποίες ζητά η Τουρκία την έκδοση του Τούρκου αξιωματικού.

Δεν αποδείχτηκε δηλαδή ούτε ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος ούτε ότι υπήρξε μέλος του κινήματος. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο σκεπτικό τους οι ανώτατοι δικαστές, «από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει το σχεδιασμό και τη διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει εγνώριζε την οργάνωσή του».

Επίσης, επισημαίνουν ότι για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος δίωξης κάποιου λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, δεν χρειάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, να εκδηλώνει ο ίδιος αυτές τις πεποιθήσεις, αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά το κράτος που τον διώκει.

Με την απόφαση, ο αξιωματικός έχει τη δυνατότητα να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ σημειώνεται ότι συνεδρίαση για τη δημοσίευση της απόφασης αφιερώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ στη μνήμη του καθηγητή Στ. Τσακυράκη, ο οποίος ήταν ένας από τους νομικούς παραστάτες του αξιωματικού στην υπόθεση.

Πηγή: efsyn.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ