Στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Την καταδίκη των τουρκικών κινήσεων του τελευταίου διαστήματος από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ επιδιώκει η Ελλάδα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει με επιτακτικό τρόπο στους ομολόγους του το ζήτημα κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Άλλωστε, στο προσχέδιο που έχει κυκλοφορήσει αναφέρεται ρητά ότι η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Επίσης, τονίζεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με αυτές τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας.

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να υποστηρίξει με επιχειρήματα την ακυρότητα του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.

Η καταδίκη της Τουρκίας αποτελεί το βασικό στοίχημα της ελληνικής πλευράς και για αυτόν ακριβώς το λόγο ο πήχης μπαίνει αυτή τη φορά πιο ψηλά από την εφαρμογή απλώς των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που έχουν αποφασιστεί από το καλοκαίρι και την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να «σπρώξει» προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από διμερείς συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ θα βάλει το ζήτημα και στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χθες έστειλε για πρώτη φορά απευθείας μήνυμα προς την τουρκική πλευρά κατά τη συνάντησή του χθες με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δηλώνοντας ότι η ψύχραιμη στάση της Αθήνας και οι χαμηλοί τόνοι δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται και να εκλαμβάνονται ως αδυναμία.

Η στήριξη προς την Ελλάδα έχει εκφραστεί σε διμερές επίπεδο, καθώς χθες καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας το γερμανικό ΥΠΕΞ και ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης και να προχωρήσει σε κοινή στρατιωτική άσκηση με Ιταλία και Κύπρο ανοιχτά της Μεγαλονήσου, αποτελώντας σ’ αυτή τη φάση τον πιο ισχυρό σύμμαχο της ελληνικής πλευράς.

Δεν πήρε θέση ο ΟΗΕ

Πάντως, ο ΟΗΕ, παρά τις ελληνικές επιστολές, επέλεξε μάλλον τη μέση οδό. Διακήρυξε την ουδετερότητά του ως προς το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, με εκπρόσωπό του ν’ αναφέρει ότι ο Οργανισμός δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν στην κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες χωρών στις θαλάσσιες ζώνες τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής μετά και τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που διεξήχθη σε ενωτικό κλίμα.

Να θυμίσουμε ακόμα ότι το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα συναντήσουν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του.

Ο κ. Ίσα, ο οποίος ανήκει στη σφαίρα επιρροής του στρατηγού Χάφταρ και αντιμάχεται την κυβέρνηση της Τρίπολης, απέστειλε ήδη επιστολή στον ΟΗΕ, όπου και χαρακτηρίζει ως άκυρο το μνημόνιο με την Τουρκία.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ