Στο… Divani του Κυριάκου οι «γαλάζιοι» βουλευτές για το προσφυγικό - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Στο… Divani του Κυριάκου οι «γαλάζιοι» βουλευτές για το προσφυγικό

Μήνυμα στους «γαλάζιους» βουλευτές ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση δουλεύει και θα βοηθήσει, ώστε να τεθεί η κατάσταση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό υπό έλεγχο, αναμένεται να στείλει στη συζήτηση που θα έχει με τους βουλευτές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα το πρωί, στο ξενοδοχείο «Divani Apollon» στο Καβούρι.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Η πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη, πάντως, μπορεί να έχει προγραμματιστεί εδώ και περίπου 10 μέρες, δεν έρχεται, όμως, σε μια ουδέτερη περίοδο. Και αυτό γιατί η πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση από το μεταναστευτικό είναι το πρώτο πολύ σοβαρό «crash test» που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. «Γαλάζιοι» βουλευτές, ιδίως στην Περιφέρεια, τελούν υπό πίεση, ενώ είναι εμφανές ότι στην ΚΟ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για μια σειρά ζητημάτων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εσωτερικής αντιπαράθεσης στα μέσα της εβδομάδας, με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη να ανοίγει μέτωπο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη για τα… μπάρμπεκιου έξω από κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να «αδειάζουν» τον «γαλάζιο» βουλευτή. «Κάποιοι δικοί μας νέοι βουλευτές δεν κατάλαβαν γιατί μιλούσαν», είπε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη, σε μια αποστροφή που έκανε αίσθηση.

Αυτή η τροχιοδεικτική αντιπαράθεση είναι δηλωτική και της ανησυχίας που υπάρχει εντός της ΚΟ Διότι μπορεί η πορεία της κυβέρνησης στην οικονομία να λειτουργεί κατευναστικά, όμως αρκετοί βουλευτές δέχονται πιέσεις από τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και από άλλους ψηφοφόρους της ΝΔ. Για παράδειγμα, βουλευτές όπως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος δεν έχουν μείζον θέμα στις περιφέρειές τους, όμως δέχονται παράπονα από τη βάση της ΝΔ. Στον αντίποδα, άλλοι βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία, σύνεση και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά επισημαίνουν ότι στο προσφυγικό δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Εξ ου και τονίζουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο πρέπει να στηριχθεί και να μη δυναμιτίζεται περαιτέρω το κλίμα.

Η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί

«Η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί». Αυτό είναι το μήνυμα που μεταδίδουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, επικαλούμενα και το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Αυτό, όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι το εργαλείο, προκειμένου και πάλι η διαχείριση της κατάστασης να μπει στις ράγες.

Πρακτικά, η κυβέρνηση επιδιώκει έως το τέλος του χρόνου να μεταφέρει από τα νησιά ακόμα σχεδόν 10.000 ανθρώπους σε δόσεις. Αυτό το Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, δρομολογείται η μεταφορά περίπου 1.000 ακόμα ανθρώπων με προσφυγικό προφίλ, κυρίως οικογενειών. «Μπούσουλας» για το κυβερνητικό επιτελείο είναι ο κανόνας του 1%: το σύνολο, δηλαδή, όσων μεταφέρονται σε κάθε περιφέρεια να μην ξεπερνά το 1% του συνολικού της πληθυσμού, ενώ υπάρχει κατανομή και ανά νομό. Υπό αυτό το πρίσμα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ήπειρος είναι σχεδόν «στα κόκκινα», συνεπώς ο εξετάζονται μεταφορές σε άλλες περιφέρειες, όπως η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη. Οι αριθμοί, δε, είναι εντυπωσιακοί, μια και πλέον έχουν συγκεντρωθεί σε νησιά και ενδοχώρα περί τους 92.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Με βάση, λοιπόν, το πλάνο, περίπου 4.000 θα μεταφερθούν «σπαστά» σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ενώ άλλοι 5.000 έως το τέλος του έτους και κυρίως τον Δεκέμβριο θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Εδώ, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στον τρόπο λειτουργίας των κέντρων φιλοξενίας που μέχρι πρότινος ήταν ανοιχτά, μια και πλέον υπάρχουν αυστηρότερος έλεγχος, νέος κανονισμός λειτουργίας, αλλά και «κίτρινες» και «κόκκινες κάρτες» για όσους διασαλεύουν την τάξη εντός τους.

Τι θα γίνει με τα κλειστά κέντρα

Ένα μείζον σκέλος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι τι θα γίνει με τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, όπου με βάση τον νέο νόμο για το άσυλο θα οδηγούνται όσοι δεν δικαιούνται άσυλο στη χώρα μας. Πρακτικά, ο νέος νόμος μένει να τεθεί σε εφαρμογή, οπότε ρεαλιστικά τα περισσότερα κέντρα κράτησης θα λειτουργήσουν από τις αρχές του νέου έτους, με δεδομένες και τις τεράστιες εκκρεμότητες στα υποβεβλημένα αιτήματα ασύλου στις υπηρεσίες της Πολιτείας. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη χρήση υφιστάμενων κλειστών δομών, τύπου Αμυγδαλέζας, μια και σε αρκετές υπάρχει ακόμα δυναμικότητα. Βεβαίως, θα δημιουργηθούν και νέες δομές, αν και ακόμα το «πού» είναι υπό επεξεργασία. Σε κάθε περίπτωση, εκεί, με βάση τους σχεδιασμούς, θα οδηγούνται όσοι έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο και αυτή δεν γίνεται δεκτή. Εξ ου και ο επιτρεπόμενος χρόνος κράτησης, με βάση το νομοσχέδιο για το άσυλο που ψηφίστηκε, αυξήθηκε από 3 σε 18 μήνες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ