Στ. Κραουνάκης: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τον ρόλο του αστυφύλακα - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Στ. Κραουνάκης: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τον ρόλο του αστυφύλακα

Στην πόλη που νιώθει ως το δεύτερο του σπίτι, τη Θεσσαλονίκη, έρχεται ξανά ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Αυτό που με συνδέει πάντα με την πόλη είναι ένα καινούργιο τραγούδι. Έχω γράψει πάρα πολλά τραγούδια μου ενώ βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη. Έχω μια αίσθηση ότι πάντα με περιμένει κάτι εκεί για να ‘’γεννηθεί’’», λέει σε συνέντευξη του στην Karfitsa.

Συνέντευξη στη ΦΙΛΙΠΠΑ ΒΛΑΣΤΟΥ

Ο κ. Κραουνάκης δεν θα έρθει όμως μόνος του στις 11 και 18 Δεκεμβρίου, αλλά μαζί με την ομάδα του Σπείρα Σπείρα, καθώς θα εμφανιστούν στο «Μύλο», για να γιορτάσουν τις 100 παραστάσεις «Φίλα ΜΕ».

Τον ρωτάμε τι σημαίνει για εκείνον η Σπείρα Σπείρα και μας απαντάει ότι: «Για μένα η Σπείρα είναι αυτό που έχουν κάνει και άλλοι καλλιτέχνες πριν από μένα από τον Λόρκα μέχρι τον Ντάριο Φο, με τις ομάδες των ανθρώπων  που πιστεύανε στην τέχνη τους». Πως ξεκίνησε η δημιουργία της; «Ήταν πριν το 2000. Όλα έδειχναν ότι στομώνουν, ότι είναι μια στιγμή που η δυνατότητα των νέων καλλιτεχνών συνέχεια έχει εμπόδια επικοινωνίας. Τότε ήρθε η ιδέα της Σοφίας Σπυράτου να κάνουμε κάποια σεμινάρια. Στα δικά μου ήρθαν τότε πάνω από 600 παιδιά. Κράτησα αυτούς που είδα ότι είχαν δυνατότητες εξέλιξης και από ότι φάνηκε στην πορεία δεν έκανα λάθος. Μερικά ονόματα από αυτές τις πρώτες φουρνιές που από μόνα τους και από την εξέλιξή τους δικαιολογούν γιατί ο πυρήνας αυτός ‘’γέννησε’’ και κράτησε είναι οι: Χρήστος Θεοδώρου, Νίκος Κολάρος, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Καραδήμος, Γιώργος Νανούρης και αρκετοί ακόμη. Αργότερα ήρθαν και άνθρωποι που ήταν ήδη φτασμένοι και δουλέψανε μαζί μας. Ξαφνικά δημιουργήθηκε μια ελπίδα ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να ακούσει τους νεότερους. Η Σπείρα ήταν η καινούργια πίστα που δοκίμασα τον δημιουργό Κραουνάκη μέσα σε μια κοινωνική συναλλαγή με τις νεότερες γενιές. Εκείνη τη στιγμή φάνηκε πρωτοπορία. Ήταν όμως μια τάση της τότε στιγμής, κατά την κρίση μου, εντελώς απαραίτητη. Αν δεν το είχα κάνει εγώ θα είχε γίνει από κάποιον άλλον».

Η αποστολή του καλλιτέχνη

Στο ερώτημα εάν το κράτος στηρίζει τους νέους δημιουργούς ο κ. Κραουνάκης επισημαίνει πως «Ουδέποτε το κράτος έπαιξε κάποιον ρόλο ενθάρρυνσης στον τομέα αυτόν» και προσθέτει ότι «Από την άλλη ένας νέος καλλιτέχνης για να μπορέσει να έχει ακροατές-κοινό, θα πρέπει να έχει κάτι να πει. Δεν μπορεί αυτό που λέει να μοιάζει με κάτι άλλο που έχει ειπωθεί. Το βασικότερο από όλα είναι πως κανείς ξεθαρρεύει και αυτό το τήρησα ως αρχηγός της Σπείρας, στα χρόνια αυτά. Πάντοτε δηλαδή να ξεθαρρεύουμε με αυτό που έχουμε να πούμε». Και ποια είναι η αποστολή του καλλιτέχνη; «Να προτείνει αισθήματα και να γιατρεύει τις πληγωμένες καρδιές. Όλοι οι σοβαροί καλλιτέχνες το κάνουν αυτό», αναφέρει.

«Οι καπνιστές ζουν έναν εφιάλτη»

Όταν η κουβέντα πήγε στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ένα θέμα που απασχολεί και τους καλλιτέχνες ο κ. Κραουνάκης αφοπλιστικά ειλικρινής λέει ότι ως ο ίδιος καπνιστής «θα μεροληπτήσω. Η φράση ‘’η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο’’ είναι έμφυτη μέσα στην καθημερινότητα μας. Αισθάνομαι ότι ένα αόρατο δάκτυλο φωνάζει ‘’θα σας κάνω ηθικούς’’. Έχει κάνει ήδη πολύ μεγάλη ζημιά στην νυχτερινή ζωή. Οι καπνιστές ζουν έναν εφιάλτη, σηκώνονται στη μέση ενός προγράμματος και πηγαίνουν  έξω να καπνίσουν. Από την άλλη, συμφωνώ να μην επιβάλει κανείς το φούμο του σε ανθρώπους που δεν είναι καπνιστές». Σύμφωνα με τον κ. Κραουνάκη, «η προηγούμενη λύση με χώρους καπνιζόντων και καλούς εξαερισμούς ήταν η καλύτερη. Πιστεύω ότι θα βρεθεί σύντομα μια λύση μέσα από την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί. Η ανάγκη πάντα οδηγεί».

Ανθρώπινα δικαιώματα

«Η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αναλάβει τον ρόλο του αστυφύλακα σε οποιοδήποτε θέμα προωθεί την ανθρώπινη ζωή», σχολιάζει όταν τον ρωτήσαμε την άποψη του για την πρόσφατη καταψήφιση από τη Βουλή της αναθεώρησης τoυ Συντάγματος για την απαγόρευση διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. «Είναι ανατριχιαστικό ότι ανάμεσα μας υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που δείχνουν τον δρόμο προς την οπισθοδρόμηση», συμπληρώνει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ