Στ. Πέτσας: Δέσμη 9 μέτρων για την ελάφρυνση όσων επλήγησαν από τον Ιανό-Τι είπε για lockdown - Karfitsa.gr
Πολιτική

Στ. Πέτσας: Δέσμη 9 μέτρων για την ελάφρυνση όσων επλήγησαν από τον Ιανό-Τι είπε για lockdown

Η κυβέρνηση κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά σε άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανέφερε τα εξής μέτρα:

1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.

2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.

4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.

5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.

6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.

7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

«Η Περιφέρεια Αττικής – και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας – βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει όποιο μέτρο χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας κατά τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι το καλοκαίρι τα προβλήματα εστιάσαν στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά, έπειτα στο τέλος Αυγούστου η κατάσταση επιδεινώθηκε στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, και ειδικά στα γηροκομεία, και τέλος στις αρχές Σεπτεμβρίου τα προβλήματα επικεντρώθηκαν στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας.

Μάλιστα ο κ. Πέτσας σημείωσε «ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τέστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορονοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τέστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί».

Μα βάση αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι έλεγχοι, τα τέστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν».

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για την πιθανότητα ενός τοπικού lockdown στην Αττική, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως ποτέ η κυβέρνηση δεν δίστασε να εφαρμόσει τοπικά lockdowns από την αρχή της πανδημίας, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. «Δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική», διευκρίνισε εξηγώντας πως έχει μεγάλη σημασία να δει κανείς ποια είναι η επίπτωση από μια τέτοιου είδους εφαρμογή. «Αν είναι εφαρμόσιμη ή όχι και αν είναι προτιμότερα από άλλους είδους μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, αποκάλυψε πως λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- πράγμα που ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες σχετικά με το τι ισχύει στην εκάστοτε περιοχή- αναπτύσσεται μία εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ