Στ. Πέτσας: Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε ζυγαριά - Karfitsa.gr
Πολιτική

Στ. Πέτσας: Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε ζυγαριά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης Τύπου αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες στη μάχη με τον κορωνοϊό εντούτοις ορισμένες περιοχές της χώρας μας είναι στο πορτοκαλί.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «Είναι αδιαμφισβήτητο πως σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό η χώρα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στη μάχη απέναντι στην πανδημία. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στις 15 Σεπτεμβρίου βρισκόμασταν 124η θέση διεθνώς. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 3817 ο εθνικός μέσος όρος είναι 1319. Δηλαδή τρεις φορές μικρότερος από το διεθνή μέσο όρο. Σε ό,τι αφορά στους θανάτους βρισκόμαστε στην 110η θέση διεθνώς. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 120,6 ο εθνικός μέσος όρος είναι 30. Δηλαδή τέσσερις φορές μικρότερος. Αυτή την επιτυχία οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα από το εμβόλιο ή μία τελείως αποτελεσματική θεραπεία».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «Είναι γεγονός πως ορισμένες περιοχές της χώρας μας είναι στο πορτοκαλί και οφείλουμε να κινηθούμε πριν να ανάψει το κόκκινο. Ανάμεσα τους και η περιφέρεια Αττικής που σήμερα βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Εμφανίζει καθημερινά περίπου τρία κρούσματα στις 100.000 κατοίκους γεγονός που την κατατάσσει στο μέτριο επίπεδο κινδύνου. Εμφανίζει όμως και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες γεγονός που την κατατάσσει στον υψηλό κίνδυνο. Η επιδείνωση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την Αττική».

Παράλληλα τόνισε ότι «Να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό. Απαιτείται υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η κυβέρνηση παίρνει όποια μέτρα χρειάζονται, και εάν υπάρχει βελτίωση θα αποσύρονται, αλλά αν υπάρχει επιδείνωση θα εντείνονται τα μέτρα(…) Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες τονίζοντας πως «η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η κυβέρνηση παίρνει όποια μέτρα χρειάζονται, και εάν υπάρχει βελτίωση θα αποσύρονται, αλλά αν υπάρχει επιδείνωση θα εντείνονται τα μέτρα».

«Στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα βρισκόταν στην 124η θέση διεθνώς, και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 3.817 κρούσματα, στη χώρα μας είχαμε 1.319 κρούσματα», δήλωσε. «η Ελλάδα βρίσκεται στην 110η θέση διεθνώς. Με τον διεθνή μέσο όρο στους 120,6 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 30», συνέχισε σημειώνοντας πως ««αυτή την επιτυχία οφείλουμε με τη διαφυλάξαμε μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή άλλη θεραπεία».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα. προσλήφθηκαν με προσωρινές συμβάσεις πάνω από 6.800 γιατροί και νοσηλευτές οι περισσότεροι εκ των οποίων θα παραμείνουν μόνιμα, ενώ για τις κλίνες ΜΕΘ είπε ότι συνεχίζεται η αύξησή τους.Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν 930 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 701 για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 86 είναι κατειλημμένες και οι 143 κενές, ήτοι ποσοστό 37,5% πληρότητας. Στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχουν 330 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 225 για άλλα νοσήματα και οι 75 για ασθενείς με κορονοϊό, και οι 53 είναι κατειλημμένες και οι 22 κενές.

Όσον αφορά το λάθος που παρατηρήθηκε στις διαστάσεις των μασκών που δόθηκαν στα σχολεία ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «ανορθογραφία» που διορθώθηκε. «Εκπαιδευτικοί,μαθητές και γονείς, έδειξαν υπευθυνότητα και τήρησαν τα μέτρα που υπέδειξε το Υπουργείο Παιδείας&Θρησκευμάτων, υιοθετώντας τις συστάσεις των ειδικών.Τους ευχαριστούμε.Η φετινή ιδιαίτερη σχολική χρονιά απαιτεί από όλους υπομονή κ επιμονή» επεσήμανε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι η «η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπήρξε μια ανορθογραφία. Το τι έγινε έχει διευκρινιστεί από τη ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Και η ανορθογραφία διορθώθηκε.Οι μάσκες που εξαγγείλαμε ότι θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές θα διανεμηθούν ξανά, χωρίς επιπλέον κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ