«''Συγγνώμη''- Ο ιδανικός τρόπος να ζητάμε συγχώρεση», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«”Συγγνώμη”- Ο ιδανικός τρόπος να ζητάμε συγχώρεση», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

 

Μία συγγνώμη οδηγεί πραγματικά στη συγχώρεση; Με ποιο τρόπο ζητάτε συγγνώμη για κάτι οδυνηρό; Η δημιουργία και η έκφραση της συγγνώμης που μπορεί να κάνει το άτομο που πλήγωσες να αισθανθεί καλύτερα. Για να είναι αποτελεσματική μια συγγνώμη, πρέπει να περιέχει κάποια βασικά συστατικά:

  • Έκφραση λύπης
  • Επεξήγηση του τι πήγε στραβά
  • Αναγνώριση ευθύνης
  • Πραγματική μετάνοια
  • Προσφορά διόρθωσης λάθους
  • Αίτημα συγχώρεσης

Οι συγγνώμες διαφέρουν στην πραγματικότητα από άτομο σε άτομο ανάλογα με τη γλώσσα και την κουλτούρα τους. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη γνωστή φράση «έκανα λάθος και λυπάμαι» φτάνει το 77%. Το υπόλοιπο 23% περιμένει να ακούσει άλλα πράγματα που οδηγούν στη συγχώρεση.

Ωστόσο, οι συγγνώμες θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στο άτομο από το οποίο ζητάτε συγνώμη. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που υποστηρίζονται από την έρευνα για τη δημιουργία της ιδανικής συγγνώμης για κάθε άτομο στη ζωή σας.

Συγγνώμη προς τον σύντροφό σας:

Η συναισθηματική σύνδεση είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης. Επομένως, είναι σημαντικό να εκφράσετε τη λύπη σας και να ζητήσετε συγχώρεση από τον σύντροφό σας όταν χρειάζεται. Αντί να κατηγορείτε το άλλο άτομο ή να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως, «Λυπάμαι που αισθάνεσαι έτσι», πείτε «Λυπάμαι που ύψωσα τη φωνή μου». Με αυτό τον τρόπο θα δείξετε ότι έχετε την πλήρη ιδιοκτησία και ευθύνη των ενεργειών σας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίσης να κάνετε σαφή την αφοσίωσή σας στον σύντροφό σας. Μέσα από τη δήλωση της μετάνοιας – περιγράφοντας συγκεκριμένα πώς τα πράγματα θα είναι διαφορετικά προχωρώντας, επιτρέπει στον σύντροφό σας να γνωρίζει ότι σκέφτεστε μαζί του το μέλλον σας.

Συγγνώμη σε έναν φίλο:

Όταν ζητάτε συγνώμη από έναν φίλο, μπορεί να είναι σκόπιμο να προσφέρετε ή να προσφερθείτε για κάτι για να επιδιορθώσετε τα λάθη σας. Μέσα από τις πράξεις σας θα αποδειχτεί η εκτίμηση της σχέσης σας και ότι είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε κάνοντας ότι μπορείτε για να λειτουργήσει.

Ένας φίλος θέλει να ξέρει ότι είστε επίσης αφοσιωμένοι στη διατήρηση της φιλίας.

Η δέσμευσή σας για τη φιλία είναι καλό να γίνει ξεκάθαρη στην αρχή ή στο τέλος της συγγνώμης. Είναι χρήσιμο να κάνετε τροποποιήσεις προκειμένου να αντισταθμίσετε ένα αδίκημα με έναν φίλο.

Ζητώντας συγνώμη από έναν γονέα:

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν τρεις κοινές πράξεις όταν ζητούν συγγνώμη από τους ανθρώπους: κατηγορούν, δικαιολογούν και αρνούνται όσα έχουν κάνει.

Σε σχέση με τους γονείς, αυτές οι τρείς πράξεις, συμβαίνουν αρκετά συχνά.

Οι γονείς σας γνωρίζουν ότι δεν είστε τέλειοι και γνωρίζουν καλά τις εξαιρετικές σας ιδιότητες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα αδικήματά σας πρέπει να διαγραφούν. Αν πληγώσετε κάποιον από τους γονείς σας, αναγνωρίστε το, συνιστώντας μια συγγνώμη που επικεντρώνεται τόσο στη λύπη όσο και στο αίτημα συγχώρεσης. Εστιάστε στην αλλαγή της συμπεριφοράς σας στο μέλλον, για να δείξετε ότι πραγματικά λυπάστε.

Συγγνώμη σε ένα παιδί:

Ναι, η συγγνώμη έχει σημασία για τα παιδιά και θέλουν να την ακούσουν από το στόμα και τις πράξεις των ενηλίκων. Να θυμάστε ότι είναι μια διδακτική στιγμή από εσάς προς εκείνα.

Η έκφραση της λύπης είναι το κλειδί για την αποτελεσματική απολογία σε ένα παιδί. Να είστε πρόθυμοι να χρησιμοποιήσετε τα συναισθήματά σας «Νιώθω πραγματικά λυπημένος που σε απογοητεύω» ή «Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου για το φέρσιμό μου». Στη συνέχεια, καταστήστε σαφές ότι θα προσπαθήσετε να το κάνετε καλύτερα την επόμενη φορά. Το παιδί σας θα μάθει πολλά για τη ζωή από τον τρόπο που ζητάτε συγνώμη. Είστε το πρότυπό του και είναι σημαντικό να αποδεχτείτε την πλήρη ευθύνη για τις ενέργειές σας.

Αποφύγετε ένα κοινό λάθος: να περιμένετε ένα παιδί να επιστρέψει τη συγγνώμη που του δίνετε. Η συγγνώμη σας πρέπει να παραμείνει μόνη της, ώστε όταν την προσφέρετε, ακόμη και αν δεν την ανταποδώσουν, εξακολουθεί να ισχύει.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ