Απόψεις Αρθρογράφοι

Συλλαλητήρια ή Πολιτική;

*Του Νίκου Φωτίου

Η πολιτική συζήτηση με όρους ψυχραιμίας, τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας και διάθεσης για σύνθεση απόψεων είναι στη χώρα μας, από τη Βουλή ως τα Δημοτικά Συμβούλια και τα ΜΜΕ, ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζητούμενο.

Η συχνά επιδιωκόμενη πολιτική πόλωση προκειμένου να «συσπειρωθούν» οι δυνάμεις της κάθε πλευράς και να επιδειχθεί κομματικός πατριωτισμός έχει παρελθόν στην πολιτική σκηνή της χώρας. Συχνά οδήγησε και οδηγεί σε κάθετες, διχαστικές αντιπαραθέσεις, σε δυνάμεις του φωτός και του σκότους παλαιότερα, σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς πιο πρόσφατα, αντιπαραθέσεις που μόνο βλάπτουν τις υποθέσεις, γιατί θολώνουν το τοπίο και ενθαρρύνουν τον ανορθολογισμό, εκεί όπου θα όφειλε να κυριαρχεί ο ορθός πολιτικός λόγος.

Αυτές οι τεχνητές πολώσεις, όμως, λόγω του ότι έχουν επιχειρηθεί επανειλημμένα από διάφορα κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά σχήματα τα τελευταία χρόνια σε ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες για τους πολίτες-ψηφοφόρους, εξασθένισαν πλέον και συσπειρώνουν όλο και λιγότερους οπαδούς, ενώ η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος βρίσκεται εδώ και καιρό στο ναδίρ.

Τα συλλαλητήρια, οι διοργανωτές και οι ρήτορες

Οι πρόσφατες συσπειρώσεις που επιδιώκονται μέσω των συλλαλητηρίων γύρω από το θέμα των σχέσεων της χώρας μας με την Π.Γ.Δ.Μ. εμφανίζουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

– Η «αυθόρμητη» διοργάνωσή τους εδράζεται σε φαινομενικά αγνό, υπερκομματικό, εθνικοπατριωτικό, πλαίσιο. Γραφικοί τύποι, πλαισιώνουν αυτές τις «λαοσυνάξεις» ενδεδυμένοι εθνικοτοπικά ή παρενδεδυμένοι ιστορικά, ενώ εμφανίζονται και στρατιωτικές στολές. Μέσα σ’ αυτό το ετερόκλητο πλήθος αναμιγνύονται και Χρυσαυγίτες ή άλλες ακροδεξιές ομάδες, που προκαλούν συνειδητά τα βίαια επεισόδια.

– Οι διοργανωτές δεν είναι γνωστοί παράγοντες του ελληνικού δημόσιου βίου αλλά κάποιες οργανώσεις, κυρίως εξωελλαδικές, γνωστές σε «ειδικά κοινά», με βαρύγδουπα ονόματα αλλά αμφισβητούμενη εμβέλεια.

– Τα θέματα παρουσιάζονται ως «κορυφαία εθνικά» με την παραφιλολογία που τα συνοδεύει να μιλάει για «εθνικούς κινδύνους», «κρυφές συνωμοσίες» και «ξεπουλήματα ψυχής», με αποτέλεσμα μια (μεγάλη) μερίδα του κόσμου να ευαισθητοποιείται, να ανησυχεί, να φοβάται και να αντιδρά με όρους «θυμικού» και «εθνικής ευαισθησίας». Εξού και το μέγα πλήθος και στα δυο συλλαλητήρια.

Επιπλέον, η άστοχη εμπλοκή της Εκκλησίας με προμετωπίδα την Ορθοδοξία, αυξάνει αισθητά το μέγεθος και το συναίσθημα του πλήθους.

– Οι ρήτορες, θορυβώδεις και λάβροι «πατριώτες», διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία του πολιτικού πλαισίου αλλά και στην ένταση και στο πάθος των συγκεντρώσεων. Επικοινωνούν απευθείας με τον λαό, παρακάμπτουν ή καταγγέλλουν κάθε πολιτικό ενδιάμεσο θεσμό και είτε καταφερόμενοι συνολικά κατά του πολιτικού συστήματος είτε αγορεύοντας αντικυβερνητικά, ενισχύουν το συναίσθημα του κινδύνου, της εθνικής απώλειας και ήττας στο ανήσυχο και έμφοβο ακροατήριό τους.

Οι υψηλής έντασης και «πάθους» ομιλίες οξύνουν το κλίμα και, πέραν των υπαρκτών προσωπικών φιλοδοξιών των ρητόρων, στρώνουν το χαλί στην εδραίωση ακραίων κοινωνικών/πολιτικών δυνάμεων αξιοποιώντας και το έλλειμμα αξιοπιστίας των πολιτικών θεσμών, οι οποίοι υπονομεύτηκαν σταδιακά από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Αυτό το στοιχείο αποτελεί και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, ενώ απειλεί να οδηγήσει την κοινωνία σε μείζονες αναταράξεις και σε τυφλά αδιέξοδα. Συγχρόνως, ο εστιασμός εκτρέπεται στην αποτροπή επινοημένων «εθνικών κινδύνων», εις βάρος των πραγματικών δυσχερών ζητημάτων της χώρας, εσωτερικών και εξωτερικών.

Οι πολιτικές δυνάμεις

της χώρας έμειναν πολύ πίσω στον χειρισμό του θέματος των σχέσεων της χώρας με τη γείτονα ΠΓΔΜ. Δεν επιχείρησαν καν να μιλήσουν πρώτες αυτές στον κόσμο ειλικρινά, πειστικά και με ενιαίο λόγο ή –τουλάχιστον- ύφος. Ούτε μεταξύ τους μίλησαν έγκαιρα. Παραχώρησαν αμαχητί όλον τον χώρο να τον αλωνίζουν δυνάμεις και πρόσωπα γκρίζων προελεύσεων, στοχεύσεων και συμφερόντων, πάντως καθόλου πρόθυμων για προωθητικές λύσεις προς όφελος των δύο χωρών, καλές γειτονίες και σεβασμό για τον (οποιονδήποτε) «άλλο». Και τώρα κάποιοι τρέχουν πίσω από «τα πλήθη» και τους φλογερούς ρήτορες και προσπαθούν να σώσουν ψηφαλάκια γυρίζοντας το τιμόνι επικίνδυνα δεξιά, επικίνδυνα εθνικιστικά για τη χώρα και το μέλλον της.

Όσοι χαρακτηρίζουν τα πλήθη των συλλαλητηρίων ως εθνικιστές, ακροδεξιούς και φασίστες, κάνουν μέγα λάθος. Εξίσου μέγα λάθος κάνουν και όσοι εκ της πολιτικής δηλώνουν ότι «εκφράζονται», «συγκλονίζονται» και «συμμερίζονται το λαϊκό αίσθημα» χωρίς να προτείνουν λύσεις και βλέποντας ως μελλοντικούς ψηφοφόρους τους σημερινούς διαδηλωτές. Σφάλλουν δε και όσοι «βλέπουν» ή επιχειρούν βεβιασμένα να ερμηνεύσουν μονόπαντα τα συλλαλητήρια ως «αντικυβερνητικά». Το 1992, το τότε συλλαλητήριο είχε πολλαπλάσιο κόσμο και τα ίδια ακριβώς συνθήματα.

Σήμερα, και με αφορμή το θέμα των σχέσεών μας με την Π.Γ.Δ.Μ. είναι ώρα, στη θέση των συναισθημάτων, των συνθημάτων και των εμπρηστικών λόγων, να επανέλθει η Πολιτική. Η κυβέρνηση και οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αντιλαμβανόμενες τις ευθύνες τους, οφείλουν να εργαστούν από κοινού για την άμεση εξεύρεση μιας βιώσιμης και αμοιβαία επωφελούς λύσης, που θα υπερβαίνει κοντόθωρες πολιτικές στοχεύσεις, θα διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, θα αναγνωρίζει τις ευαισθησίες και θα σέβεται το αίσθημα αξιοπρέπειας των πολιτών τους, ενώ θα αποθαρρύνει διχαστικά ιδεολογήματα που καλλιεργούν έχθρες, μίσος, ρατσισμό και αδιέξοδα. Αυτό το σχέδιο υπηρετεί το συμφέρον της Ελλάδας, αυτό ενισχύει τη θέση και το κύρος της στο ευρύτερο περιβάλλον.

Το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί της χώρας δεν αντέχουν άλλη πίεση και υποβάθμιση. Οι άλογες και ακραίες δυνάμεις ψάχνουν τις ρωγμές για να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα, κοινωνική δυναμική και πολιτική ισχύ. Δεν ακούμε την καμπάνα; Η μουσική υπόκρουση του Μίκη, τον οποίο θα εξακολουθήσω να ακούω ως μουσικό, όπως εδώ και πολλά χρόνια, ας μη σκεπάσει τις άναρθρες και επικίνδυνες κραυγές του πολιτικού υπόκοσμου.

*Ο κ. Φωτίου είναι Αντιδήμαρχος στο δήμο Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

  

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

  • Σχολιάστε

NEWSLETTER
Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ