Συμβουλές για τo πως να επιλέγουμε σωστά τις τροφές μας - Karfitsa.gr
Ευ Ζην

Συμβουλές για τo πως να επιλέγουμε σωστά τις τροφές μας

Ως επεξεργασία τροφίμων καλείται η ‘’ μεταποίηση’’ ενός προϊόντος, προκειμένου  να καταστεί κατάλληλο προς βρώση. Τα είδη αυτής της επεξεργασίας ποικίλουν. Μπορούν κάποια τρόφιμα να υποστούν πλύσιμο, ξεφλούδισμα, τεμαχισμό, στύψιμο κ.α.

Νομοθεσία

Η νομοθεσία ορίζει ως ‘’μεταποίηση’’ τις ενέργειες που τροποποιούν ουσιαστικά το αρχικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένων της θερμικής επεξεργασίας, του καπνίσματος, του αλατίσματος, της ωρίμανσης, της αποξήρανσης, του μαριναρίσματος, της εκχύλισης, της εξώθησης.

Διατροφική αξία, έναντι της επεξεργασίας 

Ένα φρούτο ή λαχανικό, που πρόκειται να υποστεί πλύσιμο ,ξεφλούδισμα ή τεμαχισμό, δεν έχει ιδιαίτερα μειωμένη διατροφική αξία.  Αυτό που μπορεί να μειώσει δραματικά την θρεπτική αξία (ΜΕΙΩΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ) φρούτων ή λαχανικών είναι η θερμική επεξεργασία (βρασμός, ψήσιμο) .

Ο βαθμός απώλειας των βιταμινών κατά την επεξεργασία, ποικίλει ανάλογα με τον χρόνο, την θερμοκρασία και γενικά όλες τις συνθήκες ως προς την πορεία  μεταποίησης.

Κάποια τρόφιμα που έχουν υποστεί ζεμάτισμα ή βράσιμο για λίγα λεπτά και εν συνεχεία οδηγήθηκαν για κατάψυξη, αποξήρανση ή κονσερβοποίηση, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Συμβουλή 

Προτιμήστε ΦΡΕΣΚΑ φρούτα και λαχανικά για κατανάλωση , με σεβασμό ως προς τον καθαρισμό τους πριν την βρώση.

Προσπαθήστε το ποσοστό μαγειρεμένου φαγητού στο πιάτο σας να καλύπτει έως το 20% του συνόλου, και το υπόλοιπο 70-80% της μερίδας να αποτελείται από πολύχρωμα λαχανικά.

Όσο είναι δυνατόν στο ντουλάπι της κουζίνας σας να υπάρχουν προϊόντα ολικής άλεσης , όπου και αυτά ανήκουν στην κατηγορία των μη επεξεργασμένων τροφίμων.

Δεν είναι θέμα μόδας ή δίαιτας!

Είναι καθαρά θέμα Διατροφής!

Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και πρόληψης της υγείας σας.

Προβατίδου Μαριάνθη,

Απόφοιτη Τεχνολόγος Τροφίμων & Διατροφής.

Εξωτερικός  συνεργάτης του δικτύου γυμναστηρίων ELIXIR

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ