Συμφωνία των Πρεσπών: Νέο περιβάλλον, ίδιοι στόχοι - Karfitsa.gr
Slider Άρθρα

Συμφωνία των Πρεσπών: Νέο περιβάλλον, ίδιοι στόχοι

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πλέον νόμο του ελληνικού κράτους. Όμως, την ”ιστορική αυτή Συμφωνία”, την ”σημαντικότερη των τελευταίων 30 ετών” δεν την υπογράφει ο υπουργός εξωτερικών της χώρας (και πρωθυπουργός), κ. Τσίπρας, που με τα παραπάνω λόγια χαρακτήριζε τη Συμφωνία αυτή, αλλά ο αναπληρωτής, κ. Κατρούγκαλος. Γιατί άραγε;.

Του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΤΖΙΟΛΑ*

Μήπως γιατί υπάρχει και μια βαθύτερη, δεύτερη, αμυντική σκέψη (παρά, τους επαίνους των εξυπηρετηθέντων ισχυρών): όταν η ”ιστορική” συμφωνία αναμετρηθεί με την Ιστορία, η Ιστορία να αναζητήσει τον υπογράφοντα υπεύθυνο για να του αποδώσει τα επίχειρα;

Πάντως, με την κύρωση και το πρωτόκολου για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δρόμος διαφυγής, πλέον, δεν θα υφίσταται. Από τη στιγμή που η Συμφωνία τέθηκε σε ισχύ καταργήθηκε η Ενδιάμεση Συμφωνία της δεκαετίας του 1990 (συμφωνία Α. Παπανδρέου – Κ. Παπούλια). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι : εάν η Ελλάδα καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών (και πέρα από τα αναφερθέντα στην ”τρομοκράτηση” του μεροληπτικού Νίμιτς, και τις όποιες άλλες εμπλοκές), τα Σκόπια θα έχουν δικαίωμα να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και να επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Για την ακρίβεια, να το επαναφέρουν στο εσωτερικό τους και, ταυτοχρόνως, να ζητήσουν να αναγνωρισθούν από όλους τους διεθνείς οργανισμούς σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι σαν fYROM, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Για τα Σκόπια : η μέγγενη της πιεστικής προσωρινότητας, ( = former, πρώην) και η ασφυκτική πίεση για την μεταρτοπή τους σ΄ ένα κράτος ”σύγχρονης κανονικότητας”, χωρίς ψυχροπολεμικά γνωρίσματα (= Υugoslavian, Γιουγκοσλαβική/Τιτοϊκή), ανήκουν οριστικά στο παρελθόν… Μετά την κύρωση της Συμφωνίας, το fYROM έχει πάψει να υφίσταται και δεν μπορεί να επανέλθει, επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ούτε να παράξει κανένα αποτελέσμα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι τα Σκόπια, ως ”Βόρεια Μακεδονία” θα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα δεν θα έχει αποτελεσματικό μοχλό πίεσης για να την πιέσει, να την οδηγήσει προς την κατεύθυνση μίας νέας συμφωνίας.

Η Αθήνα, βέβαια, διαθέτει τη δυνατότητα με άσκηση βέτο να εμποδίσει την πορεία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ. Αυτό, ωστόσο, είναι μακρινή προοπτική και ως εκ τούτου δύσκολα τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικός μοχλός πίεσης. Εξάλλου, η προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ με νέα κράτη – μέλη βρίσκει σοβαρό σκεπτισκισμό και οδηγέι σε χρονικές μετάθεσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.
Με άλλα λόγια, με την κύρωση, η Ελλάδα έδεσε τα χέρια της, τουλάχιστο για τον μεσομακροπρόθεσμο τρέχοντα χρόνο, όσον αφορά τη δυνατότητα να επιτύχει μία καλύτερη και δίκαια συμφωνία.

Όσοι, πάντως εξακολουθούν να προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν πρέπει  να αισθανόμαστε πίεση από τα Σκόπια, ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε ένα μικρό κράτος γιατί δεν μπορεί να αποτελεί ‘‘απειλή” για την Ελλάδα, παραγνωρίζουν την τάση των αδύναμων κρατών να μετατρέπονται σε όργανα στα χέρια κρατών ισχυρότερων που θέλουν να προκαλέσουν ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Κι ότι σε ένα πιθανό περιβάλλον αναταράξεων οι χρόνιοι, ενεργοί, μη ακυρωμένοι αλυτρωτισμοί/επεκτατισμοί, μέσα από καιροσκοπικές “συμμαχίες” ισχυρών κέντρων μπορούν να επιφέρουν ρήγματα και να επηρεάσουν καθοριστικά τα κύρια εθνικά μέτωπα.

Είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι λόγοι και οι σκοπιμότητες που το τιτοϊκό μεταπολεμικό κατασκεύασμα, κυριολεκτικά σταλινικής έμπνευσης, δεν ακυρώθηκε με την λήξη της ψυχροπολεμικής περιόδου, τουλάχιστο ως προς τα αλυτρωτικά/αναθεωρητικά του στοιχεία, αλλά κρατήθηκε, υποστηρίχθηκε και αναγνωρίσθηκε. Ο αλυτρωτισμός του, συνώνυμος σε βάθος χρόνου με σχέδια σφαιρών επιρροής και αλλαγής συνόρων πέρασε σταδιακά από το πλαίσιο του Τίτο, στο πλαίσιο (και τα ενδεχόμενα ή προκύπτοντα πλάνα) των ισχυρών Δυτικών Κέντρων.

Αλλά, πέρα από αυτά, η ελληνική κυβέρνηση ας δει τις παραβιάσεις της Συμφωνίας που υπέγραψε από την ηγεσίας της γειτονικής χώρας με τις συνεχείς  αναφορές της στη ”Μακεδονία” και το ”Μακεδονικό λαό”.

* Ο Ελευθέριος Τζιόλας είναι χημικός μηχανικός. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει διατελέσει υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ