Συνάντηση Μητσοτάκη Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη – Τα μηνύματα που θα στείλει ο πρωθυπουργός - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη – Τα μηνύματα που θα στείλει ο πρωθυπουργός

Τη δεύτερη συνάντηση σε ισάριθμους μήνες με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει στο περιθώριο της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019».

Στο τετ-α-τετ των δύο ηγετών θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, ύστερα από το βέτο της Γαλλίας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη Σύνοδο του Οκτωβρίου και βέβαια η πιστή εφαρμογή από την Βόρεια Μακεδονία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά ως προς τα μακεδονικά προϊόντα. Άλλωστε, τρεις ώρες πριν τη συνάντηση, στις 15:30, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των Μακεδονικών προϊόντων.

Στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στον ομόλογο του ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί. Μετά την κύρωσή της η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια παρά να την σεβαστεί.

Προϋπόθεση η αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η αυστηρή τήρηση όσων προβλέπονται σε αυτήν προκειμένου η Ελλάδα να μην θέσει θέμα στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η Αθήνα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων καθώς ήταν στους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας.
Στήριξη από κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξη στην ΕΕ

Μετά το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Παρίσι έχει προκληθεί πολιτική κρίση στα Σκόπια και ο Ζόραν Ζάεφ έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση και η χώρα κλυδωνίζεται προχωρώντας προς την διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου και παραίτηση της κυβέρνησης Ζάεφ στις αρχές του 2020. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη Βόρεια Μακεδονία και θα τους στηρίξουμε στην προσπάθεια τους αυτή. Μάλιστα η Αθήνα συνομιλεί με τους Ιταλούς και με τους Γάλλους αλλά και με άλλους εταίρους ώστε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας να ξανατεθεί υπό κατάλληλες συνθήκες μέχρι τη Σύνοδο του Απριλίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατοχύρωση του brand name των προϊόντων της Μακεδονίας. Στόχος είναι η στήριξη της επωνυμίας της πραγματικής και αυθεντικής Μακεδονίας, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός στις 15:30 θα είναι παρών στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των Μακεδονικών προϊόντων, όπου θα γίνει γνωστό το λογότυπο και το μήνυμα που θα τα συνοδεύει.

Πρόκειται για το σήμα το οποίο θα συνοδεύει τα προϊόντα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Μακεδονίας και όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία. Θα είναι ένα σήμα που θα ταξιδέψει παγκοσμίως, το οποίο θα έχει τη στήριξη όλων των φορέων και των επιχειρηματικών ομίλων και των επιμελητηρίων. Θα μπαίνει ως συνοδευτικό σε συσκευασίες, προωθητικό υλικό ή οτιδήποτε άλλο κάθε εμπορικού σήματος προϊόντος ή κάθε λογότυπου ελληνικής εταιρείας, που έχει λόγους να τονίσει την ελληνική καταγωγή της μακεδονικής της ταυτότητας.

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται ένα ισχυρό όπλο στην εμπορική μάχη την οποία δίνουν στις διεθνείς αγορές η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, που μετά την συμφωνία των Πρεσπών έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο. Μάλιστα το logo θα κατοχυρωθεί διεθνώς και όπως υποστηρίζουν στελέχη που γνωρίζουν την διαδικασία, θα είναι αδύνατον να αντιγραφεί από επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας καθώς έχουν ακολουθηθεί αυστηρές νομικές διαδικασίες κατοχύρωσης του διεθνώς.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ