Συνελήφθη Ελληνοκύπριος για σχέσεις με τον ISIS - Karfitsa.gr
Διεθνή

Συνελήφθη Ελληνοκύπριος για σχέσεις με τον ISIS

Φωτογραφία: AP

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 25χρονου Βρετανού, ελληνοκυπριακής καταγωγής για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Guardian.

Ο Στέφανος Αριστείδου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου, στις 5 Απριλίου 2015. Επτά ημέρες αργότερα εξαφανίστηκε.

Πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οικογένειά του δεν άκουσε τίποτα από αυτόν για δύο χρόνια, παρά τις απελπισμένες εκκλήσεις από φιλανθρωπικές οργανώσεις αγνοουμένων και από κοινωνικά μέσα.

Αυτή την εβδομάδα ο βρετανός υπήκοος επανεμφανίστηκε στην τουρκική πόλη Κίλις, τρία μίλια από τα σύνορα της Συρίας και περίπου 43 μίλια από το Χαλέπι.

Ο ISIS αντιμετωπίζει την έξοδο ξένων μαχητών, καθώς το «χαλιφάτο» της αρχίζει και θρυμματίζεται.

Ο Αριστείδου, που μεγάλωσε στο φυλλώδες προάστιο του Άνφιλντ στο βόρειο Λονδίνο, δήλωσε ότι δήλωσε στις τουρκικές αρχές ότι είχε ταξιδέψει στη Συρία για να μην πολεμήσει με καμία ομάδα, αλλά να «εγκατασταθεί» – στην Ράκα, το de facto πρωτεύουσα της ισλαμικής Κατάσταση.

Συγκλήθηκε με μια βρετανίδα γυναίκα καταγωγής Μπαγκλαντές, η οποία αναγνωρίστηκε ως η σύζυγός του. Ένας αμερικανός άνδρας κρατήθηκε επίσης.

Ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου (FCO) δήλωσε: «Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές μετά την κράτηση Βρετανών στο σύνορο Τουρκίας / Συρίας».

Περίπου 850 λεγόμενοι ξένοι μαχητές ταξίδεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες ομάδες τζιχάντ όπως το Φροντ αλ Νούσρα και σε μερικές περιπτώσεις να ενταχθούν στον εμφύλιο πόλεμο ενάντια στο καθεστώς του Συριακού Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Πιστεύεται ότι περίπου οι μισοί από αυτούς τους μαχητές έχουν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 200 έχουν πεθάνει.

Ο Αριστείδου, που έχει ελληνική κληρονομιά, μεγάλωσε στο λόφο Γκόρντον στο Άνφιλντ, σε έναν δεντρόφυτο δρόμο, κοντά στο νοσοκομείο Τσέις Φαρμ, στο περιβάλλον της μεσαίας τάξης.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ