«Συνταγές πετυχημένων σχέσεων»: Πώς να ξεπεράσετε μια κρίση στη σχέση σας, γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Συνταγές πετυχημένων σχέσεων»: Πώς να ξεπεράσετε μια κρίση στη σχέση σας, γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου

«Συνταγές πετυχημένων σχέσεων», γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου  

Η κρίση σε μία σχέση προκύπτει συνήθως από μια ή περισσότερες δυσκολίες που εμφανίζονται ξαφνικά και ακινητοποιούν το ζευγάρι. Άλλες πάλι φορές είναι αποτέλεσμα μιας διεργασίας που είχε ξεκινήσει πριν από καιρό και αναπτυσσόταν εις βάρος της σχέσης.

Οι δυσκολίες του ζευγαριού σε κρίση προκαλούνται είτε από μία εξωτερική συνθήκη (π.χ. απώλεια εργασίας, ασθένεια, θάνατος, αποκάλυψη απιστίας) είτε από μία εσωτερική συνθήκη (π.χ. ανάγκη για μεγαλύτερη δέσμευση, ανάγκη για παιδί, ανάγκη για αλλαγή στο στυλ ζωής).

Η κρίση είναι ένα προειδοποιητικό σήμα που θέτει υπό δοκιμασία τις αντοχές της ίδιας της σχέσης αλλά και τις προθέσεις των δύο συντρόφων. Ας δούμε λοιπόν τη σημερινή μας συνταγή με την οποία θα δοκιμάσετε να αφήσετε πίσω την κρίση και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τη σχέση σας.

Συστατικά συνταγής

* κοινή επιθυμία να μείνετε μαζί

* αυθεντικότητα

* αποφυγή απόδοσης ευθυνών στον άλλον

* ανάληψη ευθυνών για προσωπικά λάθη

* αποφυγή ενοχοποίησης του συντρόφου

Οδηγίες εκτέλεσης συνταγής

* Αναρωτηθείτε αρχικά γιατί αξίζει να παραμείνετε μαζί και τι είναι αυτό που σας κρατά ενωμένους αντί να αναλώνεστε μόνο σε όλα αυτά που σας χωρίζουν ή που πυροδότησαν την κρίση στην οποία βρεθήκατε.

* Αναρωτηθείτε αν θέλετε και οι δύο να μείνετε σε αυτήν τη σχέση και ονοματίστε ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους θέλετε κάτι τέτοιο.

* Σκεφτείτε τι είστε διατεθειμένοι να δώσετε σε αυτήν τη σχέση και να προσφέρετε στον σύντροφό σας ως ένδειξη καλής θέλησης.

* Σταματήστε να απαιτείτε και ξεκινήστε να εκφράζετε με σεβασμό τις ανάγκες σας.

* Μιλήστε ανοιχτά μεταξύ σας για αυτό που προηγήθηκε και οδήγησε τη σχέση σας σε κρίση. Μόνο έτσι θα καταλάβετε τι έγινε πραγματικά και πώς σας επηρέασε.

* Ζητήστε συγνώμη αν πληγώσατε τον σύντροφό σας και δεσμευτείτε σε μια προσπάθεια αλλαγής της συμπεριφοράς σας.

* Μην υπόσχεστε κάτι που δεν είστε σε θέση να τηρήσετε.

* Συνδεθείτε ξανά με τα όνειρα που είχατε σε παλιότερη φάση της σχέσης σας και τολμήστε σχέδια για το κοινό σας μέλλον.

Υ.Γ. Μην ξεχνάτε πως κάθε φορά που θα ξεπερνάτε επιτυχημένα μία κρίση θα αποδεικνύετε ο ένας στον άλλον την επιθυμία σας να είστε μαζί και να συνεργάζεστε προς μία κατεύθυνση: να έχετε μια υγιή και πετυχημένη σχέση!!! Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι αδυνατείτε να το καταφέρετε μόνοι σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που να είναι εκπαιδευμένος σε θέματα σχέσεων.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην εφαρμογή της συνταγής που σας προτείνω!!!

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ