Σχέδιο για την πρώτη κατοικία - Πόσοι μένουν εκτός - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Πολιτική

Σχέδιο για την πρώτη κατοικία – Πόσοι μένουν εκτός

Το αρχικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναμενόταν να καλύπτει 180.000 με 200.000 «κόκκινους» δανειολήπτες. Όμως, μετά το «κούρεμα» στα περιουσιακά κριτήρια και την συμπίεση στους όρους υπαγωγής των επιχειρηματικών δανείων, στενεύουν την περίμετρο προστασίας κατά περίπου 40.000 δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι τράπεζες, το σχέδιο που συζητιόταν με την κυβέρνηση πριν οι Θεσμοί παρέμβουν βάζοντας πιεστικά αιτήματα για αυστηροποίηση των κριτηρίων υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, θα μπορούσε να ρυθμίσει «κόκκινα» δάνεια περίπου 11 δις ευρώ.

Πλέον, ο πήχης κατεβαίνει στα 10 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 δις αντιστοιχούν σε προβληματικά στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα 1,5 δις ευρώ σε «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που κατά κανόνα πήραν ελεύθεροι επαγγελματίες με υποθήκη την κύρια κατοικία τους.

Σε σχέση με τον αριθμό των δανειοληπτών, που εκτιμάται ότι μπορούν να υπαχθούν στο νέο πλαίσιο, περιορίζεται, πλέον, σε 150.000- 160.000 νοικοκυριά.

Η συρρίκνωση της περιμέτρου προστασίας δεν είναι, όμως, το μοναδικό σημείο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η τροπολογία μπορεί να ψηφίζεται και να παίρνει τη μορφή νόμου, ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές εντός κι εκτός συνόρων, οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα πρέπει να υπογραφούν… χθες, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί το πλαίσιο στις 30 Απριλίου, συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή, τις πιο σκιερές «γκρίζες» ζώνες για τους δανειολήπτες. Ο λόγος είναι απλός. Όποιος ανατρέξει στα άρθρα της επίμαχης τροπολογίας, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλά «κενά», που θα πρέπει να καλυφθούν από τις Αποφάσεις, εξ ου και η εμμονή των Θεσμών με το περιεχόμενο τους.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ