Σωκρατής Φάμελλος: «Αυξήσεις μισθών, μειώσεις φόρων και εισφορών και κοινωνικό κράτος» - Karfitsa.gr
Slider Πολιτική

Σωκρατής Φάμελλος: «Αυξήσεις μισθών, μειώσεις φόρων και εισφορών και κοινωνικό κράτος»

Για την αυτοδιοίκηση οι αποφάσεις πρέπει να ανήκουν στην κοινωνία και όχι σε διορισμούς από κόμματα. Με την τοποθέτηση αυτή, απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο ερώτημα, αν θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στις εκλογές του 2019, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Με την έξοδο από τα μνημόνια ενισχύεται η οικονομία και η κοινωνία, υποστηρίζει ο κ.Φάμελλος.

Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου

Η παραμονή σας στην κυβέρνηση μεταφράζεται ως επιδοκιμασία στο πρόσωπο και στο έργο σας. Διαθέτετε επίσης και αυτοδιοικητική εμπειρία. Θα απαντούσατε θετικά στον πρωθυπουργό εάν σας ζητούσε να είστε υποψήφιος περιφερειάρχης στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2019;

Η επιλογή του πρωθυπουργού προφανώς με τιμά και δίνει εντολή να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε το έργο στο υπουργείο. Μην ξεχνάτε ότι αυτή την τριετία ξεκίνησαν έργα που είχαν βαλτώσει χρόνια: δασικοί χάρτες, ανακύκλωση, μηδενισμός των περιβαλλοντικών προστίμων, έργα αποβλήτων ύψους 2 δισεκατομμυρίων, κλείσιμο χωματερών, φορείς δικτύου Natura 2000, φορέας Θερμαϊκού Κόλπου κ.λπ. Αυτό το έργο θα συνεχίσουμε, με περισσότερη επιτυχία πλέον εκτός μνημονίου, γιατί το οφείλουμε σε όλους τους πολίτες. Από την άλλη, οι αποφάσεις για την αυτοδιοίκηση αφορούν την αυτοδιοίκηση. Σέβομαι απόλυτα της αυτονομία της από την κεντρική κομματική πολιτική. Το διεκδίκησα προσωπικά και το υπηρέτησα πολλά χρόνια και στο Δήμο Θέρμης και στον Σύνδεσμο ΟΤΑ (ΦΟΔΣΑ) και στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Για την αυτοδιοίκηση οι αποφάσεις πρέπει να ανήκουν στην κοινωνία και όχι σε διορισμούς από κόμματα. Δυστυχώς και στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία πολλές φορές είδαμε την αυτοδιοίκηση, τη λειτουργία και τον λόγο της, να καθορίζεται από κομματικές εντολές και να υποκλίνεται σε αυτές. Παράλληλα, πολλοί πολιτικοί χρησιμοποίησαν την αυτοδιοίκηση για να εξυπηρετήσουν τα κόμματά τους και την εκλογή τους. Ίσως αυτός να είναι ένας ενδιαφέρον στόχος για τις επόμενες  αυτοδιοικητικές εκλογές: να επιλέξουμε παρατάξεις και υποψήφιους που έχουν να πουν και να κάνουν κάτι για την περιοχή μας και δεν επιδιώκουν απλώς να είναι επαγγελματίες πολιτικοί και να ανανεώνουν τη διαθέσιμη καρέκλα αξιωματούχου. Από τη μεριά μου υπηρετώ το κυβερνητικό έργο από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω πολλά από αυτή τη θέση, ώστε ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας να αναβαθμιστεί και η ζωή των πολιτών να γίνει καλύτερη.

 Τι αλλάζει στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης μετά την έξοδο από τα μνημόνια;

Η έξοδος από τα μνημόνια ανήκει σε όλους τους Έλληνες, που στερήθηκαν και δούλεψαν για αυτό. Η έξοδος σηματοδοτεί μια περίοδο χωρίς νέες περικοπές, χωρίς να ελέγχονται τα νομοσχέδια από τους δανειστές, αλλά με ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας. Προφανώς και πρέπει πρώτα να ελαφρυνθούν όσοι υπέφεραν από την κρίση και να δημιουργήσουμε βιώσιμη και μακροπρόθεσμη εργασία. Και βέβαια να είμαστε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, με ισοτιμία για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, χωρίς κουμπάρους, νταβατζήδες, αεριτζήδες και επαγγελματίες πολιτικούς. Ο,τι αποδίδει δημοσιονομικά η Ελλάδα πρέπει να επιστρέφει στους πολίτες. Με ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση των αμοιβών και βελτίωση του κοινωνικού κράτους. Ήδη η οικονομική και δημοσιονομική απόδοση μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης Ιανουαρίου – Ιουνίου είναι ο καλύτερος από το 2007, ενώ και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με το 2017. Διαψεύσαμε όλους όσοι μας απειλούσαν με κόφτη, αριστερή παρένθεση και χρεοκοπία. Μπορούμε τώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να μην κινδυνεύουν να κοπούν οι συντάξεις, να ανέβουν οι μισθοί, που πρόσφατα αποφασίσαμε με την επέκταση συλλογικών συμβάσεων, αλλά και να βελτιωθεί η καθημερινότητα της ζωής μας. Και στη Θεσσαλονίκη αυτό είναι ορατό: Μετρό, Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Ηλεκτροκίνηση στα τρένα, πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά, Κόδρα, ανάπλαση ΔΕΘ κ.λπ.

 Τι αλλάζει με το σχέδιο ΠΔ για τις χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή του Αξιού στο πλαίσιο της εξελισσόμενης δημόσιας διαβούλευσης; Υπάρχουν αντιδράσεις από φορείς της Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει εδώ και 17 χρόνια αυτή η εκκρεμότητα. Αφορά την περιοχή από το Καλοχώρι μέχρι την Πιερία και μέχρι τα βόρεια σύνορά μας. Ποιος Θεσσαλονικιός θα δεχόταν να μην υπάρχει προστασία και αξιοποίηση του παγκόσμια γνωστού Εθνικού μας Πάρκου, στο Δέλτα του Αξιού. Το σχέδιο ΠΔ είναι σε διαβούλευση από τις 4 Ιουλίου 2018 και θα παραμείνει έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών. Για τον ίδιο λόγο θα οργανώσουμε και ανοιχτή εκδήλωση στην περιοχή και θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη όλες τις προτάσεις. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφωνίες και αντιθέσεις, ακόμα και μεταξύ φορέων και πολιτών στην περιοχή. Εξάλλου αυτός ήταν και ένας λόγος που δεν λύθηκε το πρόβλημα τόσα χρόνια. Υπάρχουν επίσης διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, που πρέπει να τηρηθούν και δεν τηρούνται, αδιαμφισβήτητοι επιστημονικοί κανόνες και πάνω από όλα η ανάγκη να υποστηρίξουμε την κληρονομιά της χώρας μας και των παιδιών μας. Είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος της διαβούλευσης θα πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Το ΠΔ Αξιού θα θωρακίζει το φυσικό περιβάλλον, θα οριοθετεί το Πάρκο με ακρίβεια και θα επιτυγχάνει την ενσωμάτωση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου. Εξάλλου, ο αγροτικός τομέας είναι διαχρονικά συνδεδεμένος με το οικοσύστημα της περιοχής.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ