Σύλλογος Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA: «Δικαιοσύνη για το Χοτζαλί» - Karfitsa.gr
Διεθνή Επικαιρότητα

Σύλλογος Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA: «Δικαιοσύνη για το Χοτζαλί»

Γράφει ο Μαμμάντοβ Ρασίντ

Πριν από είκοσι εννιά χρόνια, τη νύχτα της 25 με 26 Φεβρουαρίου 1992, οι ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων επιτέθηκαν στην πόλη Khojali με πληθυσμό περίπου 7.000 ατόμων και διέπραξαν εγκλήματα μεγάλης κλίμακας εναντίον αμάχων στην πόλη.

Όταν οι κάτοικοι προσπάθησαν να ξεφύγουν από την πόλη, δέχτηκαν βίαιη επίθεση από τον Αρμενικό στρατό. Ως αποτέλεσμα, 613 άνθρωποι σκοτώθηκαν βίαια, συμπεριλαμβανομένων 106 γυναικών, 63 παιδιών και 70 ηλικιωμένων. 1.275 συνελήφθησαν, ενώ οι 150 αγνοούνται ακόμη. Από το 2010 έως το 2014, τα κοινοβούλια πολλών χωρών καταδίκασαν το συμβάν ως πράξη γενοκτονίας. 18 πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες το θεωρούν σφαγή. Διεθνείς οργανισμοί έχουν επίσης καταδικάσει τα στρατιωτικά εγκλήματα των Αρμενίων κατά του πληθυσμού των Αζερμπαϊτζάν. Στις 26 Ιανουαρίου 2012, η ​​Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε δήλωση που καταδικάζει τη σφαγή Khojali και κάλεσε άλλους διεθνείς οργανισμούς να διενεργήσουν νομικές εκτιμήσεις αυτών των γεγονότων.

Η άμεση συμμετοχή και ευθύνη των αρμενικών αρχών σε αυτό το έγκλημα δεν είναι πλέον μυστικό. Ο τέος πρόεδρος Serzh Sargsyan έχει αναγνωρίσει δημόσια τον ρόλο του αρμενικού στρατού σε αυτό το έγκλημα. Αφού πήρε συνέντευξη από τον Βρετανό δημοσιογράφο Thomas DeVal, δημοσιεύθηκε σε ένα βιβλίο (Thomas DeVal, “Black Garden: Armenia and Azerbaijan through Peace and War”) είπε: το περιστατικό στο Kojali, οι Αζέροι πίστευαν ότι μπορούσαν να αστειευτούν μαζί μας, νόμιζαν ότι οι Αρμένιοι δεν θα σηκώσουν ποτέ τα χέρια τους εναντίον αμάχων. Αλλά καταφέραμε να σπάσουμε αυτό το στερεότυπο.

 

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη της Karfitsa)
Σχολιάστε
Tags

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ