Σύνθια Σάπικα: Δύναμή μου είναι οι ιδέες μου - Karfitsa.gr
Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Σύνθια Σάπικα: Δύναμή μου είναι οι ιδέες μου

Τη βεβαίωση ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει τους πολίτες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περίπτωση που εκλεγεί στη Βουλή, δίνει η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα, υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία. Σε συνέντευξή της στην Κarfitsa αναλύει τους λόγους για τους οποίους επικεντρώνεται στην προεκλογική της εκστρατεία στην «ξεχασμένη» από πολλούς δυτική Θεσσαλονίκη, μιλάει για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η ΝΔ και έχουν ως στόχο τη στήριξη των γυναικών και εξηγεί γιατί η ίδια θεωρεί τον εαυτό της αντισυστημικό.

Γιατί επιλέξατε να περάσετε τον περισσότερο χρόνο της προεκλογικής σας εκστρατείας στη δυτική Θεσσαλονίκη;

Ως δημοσιογράφος γνωρίζω ότι οι κάτοικοι στις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Για αυτό, λοιπόν, αποφάσισα να αφιερώσω το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής μου εκστρατείας εκεί. Οι άνθρωποι που συναντάω μου λένε συνεχώς «μην μας ξεχάσετε όταν εκλεγείτε». Τους απαντώ ότι έχω πολύ καλή μνήμη. Επίσης, μετά τις εκλογές θα συναντήσω και πάλι, τους ίδιους ανθρώπους ώστε να δρομολογήσουμε μαζί την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Όπως σας είπα, γνώριζα την κατάσταση της συγκεκριμένης περιοχής αλλά τελικά διαπίστωσα ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Ποιά είναι τα πιο σοβαρά θέματα που έχετε εντοπίσει εκεί;

Πρώτα από όλα, η ασφάλεια. Οι άνθρωποι, ειδικά όταν σουρουπώνει, φοβούνται να κυκλοφορήσουν έξω από το σπίτι τους. Βέβαια το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως και το κέντρο. Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς οι πολίτες σε όποια περιοχή της Ελλάδας και αν κατοικούν. Επίσης, η ανεργία μαστίζει τις δυτικές μας συνοικίες. Και δεν είναι μόνο οι νέοι που ψάχνουν απεγνωσμένα μια δουλειά. Άνθρωποι στα 40, τα 50 και τα 60 τους έχουν μείνει άνεργοι και είναι σχεδόν αδύνατο, με τις συνθήκες εργασίας που έχει επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, να βρουν απασχόληση. Η ανέχεια έχει χτυπήσει την πόρτα από πολλά νοικοκυριά και η Εκκλησία έρχεται να καλύψει τα τεράστια κενά της κοινωνικής πολιτικής του κράτους μας. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας σιτίζονται από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως. Επίσης, θεωρώ επιτακτική την προέκταση του μετρό, πρώτα, προς τις δυτικές συνοικίες, καθώς θα τις συνδέσει με το κέντρο και θα τις «ανακουφίσει».

Ως γυναίκα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει πρώτα από όλα για τις γυναίκες η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση;

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει σειρά μέτρων που θα διευκολύνουν την εργαζόμενη μητέρα. Η στήριξη της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία δεν εξαρτάται μόνο από τους νόμους και τα διατάγματα. Επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι αναγκαίες καθώς θα διευκολύνουν τη γυναικεία απασχόληση, θα ενισχύσουν τη μητρότητα και θα δώσουν βάση στο δημογραφικό μας πρόβλημα. Για παράδειγμα, με την κυβέρνηση της ΝΔ, κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σας έχουμε ακούσει να λέτε ότι είστε αντισυστημική. Τι εννοείτε;

Εννοώ ότι δεν έχω κομματικό μηχανισμό να με υποστηρίζει. Εννοώ ότι δεν έχω κομματικό –και πολιτικό γενικότερα– παρελθόν. Εννοώ ότι η δύναμή μου είναι οι ιδέες μου, το βιογραφικό μου, η δημοσιογραφική μου σταδιοδρομία και οι κοντινοί μου άνθρωποι σε αυτούς τους παράγοντες βασίζομαι αποκλειστικά και αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανη γι’ αυτό.

Ποιά ήταν η πιο συγκινητική στιγμή έως τώρα στον προεκλογικό σας αγώνα;

Είναι τόσες οι στιγμές που με έχουν συγκινήσει και δε θα ήθελα να αδικήσω όλες τις υπόλοιπες αναδεικνύοντας μόνο μια. Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, τα παιδιά μου με κοιτούσαν γεμάτα υπερηφάνεια και μου έστελναν τα πιο όμορφα μηνύματα. Άνθρωποι που δε γνώριζα, μου είπαν πόσο πολύ θέλουν να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή. Άνθρωποι που γνωρίζω χρόνια μου προσέφεραν βοήθεια την οποία δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Παρόλα αυτά, θα τολμήσω να ξεχωρίσω μια που μου έρχεται αυτόματα στο μυαλό μου. Μια στιγμή που υπερβαίνει εμένα προσωπικά και νομίζω είναι συγκλονιστική. Πριν από λίγες ημέρες, μια γυναίκα την οποία γνώριζα μόλις μερικά δευτερόλεπτα ξέσπασε μπροστά μου σε κλάματα και μου μίλησε για το πώς έχασε το σπίτι της. Μου κόπηκαν τα πόδια. Τι μπορεί να πει κανείς σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει το σπίτι του;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.
 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ