«Σύννεφα» πάνω από την Αθήνα – Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν έλυσε τον γρίφο - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

«Σύννεφα» πάνω από την Αθήνα – Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν έλυσε τον γρίφο

Ενίοτε, η γλώσσα του σώματος λέει πολλά περισσότερα απ’ όσα λέγονται ρητά. Η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσερχόμενου στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Τετάρτης, είναι δηλωτική: Απόμακρος, εκτείνει το χέρι του και εξηγεί στα αγγλικά στον Τούρκο πρόεδρο ότι καθυστέρησε ελαφρώς εξαιτίας ενός γεύματος εργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ερντογάν συμβουλεύεται για λίγο τον μεταφραστή του και απαντά επίσης στα αγγλικά: «Το γνωρίζω».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν χρήσιμη, όπως εξηγούν παριστάμενοι, υπό το πρίσμα ότι η Αθήνα απέκτησε εναργέστερη εικόνα ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί την ουσία, ότι επρόκειτο για δύο παράλληλους μονολόγους. Παρά, δε, την εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων ότι η συνάντηση θα ήταν «μισό βήμα εκτόνωσης», εντούτοις οι κινήσεις της Τουρκίας αμέσως μετά δεν δείχνουν υπαναχώρηση από τις βασικές της θέσεις. Όπως επισημαίνουν, βέβαια, από την ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει εκτροχιασμός, αλλά εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες.

Αιχμή των τουρκικών προκλήσεων είναι, βεβαίως, το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη, που η τουρκική πλευρά δεν έχασε χρόνο και έφερε στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Κατά πληροφορίες, εντός της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Ερντογάν το κείμενο του μνημονίου. Μάλιστα, είπε ότι το ζήτησε και από την κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά, ευκαιρίας δοθείσης που οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση, θα μπορούσε να του το δώσει ο κ. Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δεν έδωσε το κείμενο στον πρωθυπουργό. Στην ελληνική πλευρά κοινοποιήθηκε το κείμενο ήδη πριν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, πει το πρωί της Πέμπτης ότι το μνημόνιο παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή.

Το «κλειδί» της Λιβύης

Η υπόθεση, πάντως, με την ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης δεν θεωρείται επ’ ουδενί τελειωμένη, μια και η ελληνική κυβέρνηση κλιμακώνει τη στρατηγική πιέσεων γύρω από την κυβέρνηση της Τρίπολης. Άλλωστε, η ανησυχία του ίδιου του κ. Ερντογάν είναι αν θα αντέξει εντέλει ο κ. Σαράτζ, ο οποίος προΐσταται της κυβέρνησης στην Τρίπολη, εξ ου και έσπευσε να ψηφίσει το μνημόνιο αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, στο Τομπρούκ, η κυβέρνηση του στρατηγού Χαφτάρ έχει αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να έρθει στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης που πρόσκειται στον Χαφτάρ, αλλά και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κύμα στήριξης της κυβέρνησης Σαράτζ, ενώ μένει να φανεί πόσο ισχυρή θα είναι και η πίεση το επόμενο διάστημα προς την Τρίπολη. Και αυτό, γιατί όλοι οι παίκτες της περιοχής, Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος κ.ο.κ., αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κατήγγειλαν την οριοθέτηση ΑΟΖ από την Τουρκία. Βεβαίως, η Τουρκία, μην έχοντας κυρώσει τη σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι για το Δίκαιο της Θάλασσας, προβαίνει διαρκώς σε διαφορετικές ερμηνείες. Τυχόν υπαναχώρηση της Τρίπολης, όμως, θα συνιστά μείζον πρόβλημα για τον κ. Ερντογάν, εξ ου και η Αθήνα επικεντρώνει εκεί τις ενέργειές της.

«Αγκάθι» το προσφυγικό

Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, η προσέγγιση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει ορθά τη Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, από τη στιγμή που επιτρέπει καθημερινά την είσοδο εκατοντάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι η τουρκική Ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις της ελληνικής Ακτοφυλακής. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν πέταξε το «μπαλάκι» στην Ευρώπη, δείχνοντας ότι περιμένει και οικονομικά ανταλλάγματα από τη γείτονα. Ο κ. Μητσοτάκης, σε αυτό το σημείο, έθεσε σαφώς το ζήτημα, εφόσον η στάση της Τουρκίας απορρέει από οικονομικούς ή γεωπολιτικούς λόγους. Διότι, όπως εξήγησε, αν οι λόγοι είναι οικονομικοί, τότε η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να μεσολαβήσει στην ΕΕ, προκειμένου να βελτιωθεί το πλαίσιο συνεργασίας. Αν, όμως, η αλλαγή στάσης υπαγορεύεται από γεωπολιτικούς λόγους, άρα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναθεωρητισμού και έτσι εργαλειοποιείται, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά διαφορετικά. O κ. Ερντογάν, πάντως, δείχνει να περιμένει ένα νεύμα της Ευρώπης.

Η δύσκολη συνέχεια

Από εδώ και πέρα, η Αθήνα συνεχίζει να πορεύεται έχοντας απέναντι την Τουρκία, η οποία εκτείνει το φάσμα των διεκδικήσεών της εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και επιδιώκει με το μνημόνιο με τη Λιβύη να προσδώσει δικαιοδοτική βάση στους ισχυρισμούς της. Το πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι οι μηχανισμοί πίεσης προς την Άγκυρα είναι χαλαροί, ενώ και οι ΗΠΑ τηρούν μια επαμφοτερίζουσα στάση, με τον Ντόναλντ Τραμπ εμφανώς να «χαριεντίζεται» με τον κ. Ερντογάν, ενώ η αμερικανική διπλωματία και το «βαθύ κράτος» της Ουάσινγκτον δεν επιθυμούν τον εναγκαλισμό. Και η Ευρώπη, δε, πλην του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Ερντογάν, συνεχίζει να τηρεί μια ήπια στάση, χωρίς να «τεστάρει» τις αντοχές της Άγκυρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επιμένουν στην ανάγκη ανοιχτών διαύλων, εξ ου και ο πρωθυπουργός τόνισε τη διαχρονικά δύσκολη σχέση με τους γείτονες. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, είναι προετοιμασμένοι διά παν ενδεχόμενο, διότι μπορεί ο κ. Ερντογάν στα λόγια να αφήνει παράθυρο συνεννόησης, αυτό, όμως, δεν είναι δεδομένο και η ελληνική πλευρά μπορεί να βρεθεί ενώπιον νέων πιέσεων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ