Σύσκεψη για τα "κόκκινα δάνεια" στο Μαξίμου - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Οικονομία

Σύσκεψη για τα «κόκκινα δάνεια» στο Μαξίμου

Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες.

Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα αναμένεται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, μετά από ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για τα «κόκκινα» δάνεια, που εξελίχθηκε σε μαραθώνιο, δεν βγήκε λευκός καπνός, ενώ η πληροφορία ότι είχε ματαιωθεί ανάλογη σύσκεψη μεταξύ των τραπεζών, ενίσχυσε την αίσθηση ότι υπάρχει εμπλοκή.

Στην πραγματικότητα είχαμε ρήξη.

Πηγές με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων που επικαλείται το iefimerida.gr αναφέρουν ότι η αφορμή της ρήξης ήταν το ότι οι τράπεζες δεν έστειλαν τα στοιχεία, που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο από τα οποία υποτίθεται ότι θα προέκυπταν τα όρια για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, άρα εμμέσως και τα όρια προστασίας, ενώ  ήταν αρνητικές και στο ενδεχόμενο οριζόντιων ρυθμίσεων.

Εμπλοκή υπήρξε και ως προς το κονδύλι των 150-200 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση των δόσεων, καθώς η πρόταση των τραπεζών ήταν να διαχειριστούν οι ίδιες το ποιος θα την λάβει, με λογοδοσία εκ των υστέρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, ο Αλέκος Φλαμπουράρης απέσυρε τις προτάσεις που είχαν πέσει ως τότε στο τραπέζι και έφερε ένα σχέδιο, που προβλέπει τα εξής:

  • Προστασία α’ κατοικίας με αντικειμενική αξία ως 250.000 ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές, το όριο αυτό ισχύει οριζόντια για όλους, χωρίς κλιμάκωση ανά είδος νοικοκυριού
  • Εισοδηματικά όρια με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και συγκεκριμένα την 4η ομάδα δαπανών (για 4μελή οικογένεια είναι γύρω στις 21.000 ευρώ), πάνω από τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλονται στις τράπεζες οι δόσεις για το δάνειο που θα ρυθμίζεται. Για όποιον δεν μπορεί, θα έρχεται το Κράτος να επιδοτεί τη δόση
  • «Κούρεμα» δανείων 30%
Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ