Σ. Σάπικα: Η Θεσσαλονίκη δεν είναι το κέντρο της - Karfitsa.gr
Άρθρα Εκλογές 2019

Σ. Σάπικα: Η Θεσσαλονίκη δεν είναι το κέντρο της

Θέλω να σας μιλήσω για τις Δυτικές συνοικίες. Να σας μιλήσω για τους ανθρώπους τους, που μαστίζονται από ανεργία και απαξίωση, ενώ ζουν  κυριολεκτικά 5 λεπτά μακριά από τα πιο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Οι δυτικές συνοικίες είναι υποβαθμισμένες, αφρόντιστες και παρατημένες από το κράτος.

Της ΣΥΝΘΙΑΣ (ΡΟΔΑΝΘΗΣ) ΣΑΠΙΚΑ*

Σε συνάντηση που είχα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα, έναν άνθρωπο που φαίνεται σε κάθε πρόταση που βγαίνει από το στόμα του ότι πονάει πραγματικά με τον πόνο της περιοχής του, μου άνοιξαν τα μάτια.

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές υποδομές. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ασφάλεια – να φοβούνται μετά από κάποια ώρα οι άνθρωποι να βγουν από τα σπίτια τους. Δεν είναι δυνατόν οι δρόμοι που οδηγούν στις δυτικές συνοικίες να είναι αυτής της ποιότητας και να δημιουργείται καθημερινά μποτιλιάρισμα, από το οποίο καθημερινά ταλαιπωρούνται όσοι άνθρωποι μένουν εκεί ή επισκέπτονται την περιοχή.

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν δουλειές και οι άνθρωποι να ζουν με επιδόματα πείνας. Δεν είναι δυνατόν η επέκταση του μετρό να έχει σχεδιαστεί μόνο προς τα ανατολικά και να μην υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τα δυτικά. Αυτό είναι απαράδεκτο και σε επίπεδο ηθικό, αλλά και σε επίπεδο λογικής∙ ποιος θα επιδοτήσει το μετρό, αν όχι οι 500.000 εν δυνάμει «καταναλωτές» που ζουν στην περιοχή την οποία η απουσία πρόνοιας αποκλείει από τον σχεδιασμό;

Είναι γενικώς απαράδεκτο οι περισσότεροι άνθρωποι της πόλης να κατοικούν στα δυτικά της, και το κράτος να μεριμνά μόνο για ορισμένες, «προνομιούχες» περιοχές της. Όταν συμβαίνει αυτό, ισχύει κυριολεκτικά η χιλιοειπωμένη φράση: «Το κράτος μεριμνά για τους λίγους και εγκαταλείπει τους πολλούς».

Ωστόσο ο Σεβασμιότατος μου μίλησε γεμάτος υπερηφάνεια για το ήθος των ανθρώπων της περιοχής του και των υπόλοιπων κοντινών περιοχών. Διαμαρτυρήθηκε τονίζοντας ότι η εκκλησία καλείται σε καθημερινή βάση να αναπληρώσει τα κενά του κράτους. Μου είπε για τα συσσίτια και για την ανεργία που μαστίζει την περιοχή του.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι από την πολιτική βούληση  απουσιάζουν οι δυτικές συνοικίες. Ότι η δυτική Θεσσαλονίκη είναι πραγματικά αδικημένη. Στο προσωπικό μου όραμα για τη Θεσσαλονίκη, όμως, οι δυτικές συνοικίες αποτελούν προτεραιότητα. Υπάρχουν τόσες πολλές και καλές ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν για την αναβάθμισή τους. Και υπάρχουν άλλες τόσες αυτονόητες, που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια. Είναι ντροπή να μην κάνουμε τίποτα.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι το κέντρο της. Ήρθε η ώρα να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας. Πρέπει να πιστέψουμε σε όλες τις περιοχές της και σε όλους τους ανθρώπους της. Προικισμένοι άνθρωποι με όραμα ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Μου μίλησαν για το στρατόπεδο Καρατάσιου και το όραμά τους να γίνει κέντρο καινοτομίας. Για το προσφυγικό μουσείο στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Παντού όπου πηγαίνω, οι άνθρωποι που συναντώ, μου μιλούν για τους πολιτικούς που δεν τους δίνουν σημασία. Και όλοι – μα όλοι – μου λένε στο τέλος «μη μας ξεχάσεις».

* Η Σύνθια (Ροδάνθη) Σάπικα είναι υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ