Τάσος Τζήκας – Κυριάκος Ποζρικίδης: Ένα πετυχημένο δίδυμο στην ηγεσία της ΔΕΘ-HELEXPO - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Τάσος Τζήκας – Κυριάκος Ποζρικίδης: Ένα πετυχημένο δίδυμο στην ηγεσία της ΔΕΘ-HELEXPO

Πετυχημένο κατά γενική ομολογία είναι το  δίδυμο της ηγεσίας της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσου Τζήκα και Κυριάκου Ποζρικίδη. Εδώ και πεντέμισι χρόνια οι δύο άνδρες κατάφεραν με πολλή δουλειά και άριστη συνεργασία τόσο μεταξύ τους, όσο και με φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες να αναβαθμίσουν την εικόνα του εκθεσιακού φορέα, να βελτιώσουν τα οικονομικά του μεγέθη και να κάνουν ξανά τη ΔΕΘ σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Η θητεία τους αναμένεται να διαρκέσει δύο ακόμη χρόνια.

Από τη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

«Μεγάλο σχολείο» χαρακτηρίζει την Έκθεση ο πρόεδρος της ΔΕΘ-ΗΕLΕXPO, Τάσος Τζήκας. «Πριν μπω στη διοίκησή της δεν είχα φανταστεί τις δυνατότητες δημιουργίας που θα μπορούσε να μου προσφέρει. Μέσα από τη θέση αυτή μπόρεσα, με τη βοήθεια των συνεργατών μου και των εργαζομένων, να συμμετάσχω σε ένα γοητευτικό όραμα για την Έκθεση, που έχει σφραγίσει την παιδική μου ηλικία, αλλά και για την ίδια τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήσαμε νέες εκθέσεις, εμπλουτίσαμε τις ήδη υφιστάμενες, κάναμε και πάλι τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου ‘’μόδα’’, καταφέραμε να φέρουμε τον κόσμο στην Έκθεση, επαναφέραμε το θεσμό της τιμώμενης χώρας, ανοίξαμε κανάλια εξωστρέφειας, ασκήσαμε περιφερειακή πολιτική και τέλος βάλαμε στις ‘’ράγες’’ την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, με την παράλληλη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα νέο, εμβληματικό τοπόσημο που θα την χαρακτηρίζει τις επόμενες δεκαετίες και θα την βοηθήσει να γίνει ένας διεθνής εκθεσιακός κόμβος. Φιλοδοξούμε να έχουμε σύντομα το προεδρικό διάταγμα ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Στόχος είναι το 2025 να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της Έκθεσης σε ένα νέο, σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο», τονίζει στην Karfitsa.

O 60χρονος Tάσος Τζήκας είναι πετυχημένος επιχειρηματίας, γεγονός  που λειτούργησε αναμφίβολα θετικά στις επιλογές του στην Έκθεση. Ο ίδιος σημειώνει ότι «ο επιχειρηματίας έχει κατά κανόνα καλή γνώση της αγοράς και με δεδομένο ότι η ΔΕΘ-HΕLEXPO είναι μια εταιρεία ευθέως ανταγωνιστική και μάλιστα σε ένα δύσκολο κλάδο, απαιτούνται ενδεχομένως κάποιες δεξιότητες από τον επιχειρηματικό στίβο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ένας άνθρωπος με όραμα, που δεν είναι επιχειρηματίας, δεν θα μπορούσε να είναι δημιουργικός».

Στην υπηρεσία της εθνικής οικονομίας

«Η επιβράβευσή μας έρχεται από τη συμμετοχή των εκθετών, την προσέλευση επισκεπτών, αλλά και από αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης που λαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια, τόσο από τη διεθνή εκθεσιακή βιομηχανία όσο και από την εγχώρια», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα της Έκθεσης. «Δουλεύουμε, ώστε να κάνουμε τον εθνικό εκθεσιακό φορέα πρωταγωνιστή στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, υπηρετώντας έναν απώτερο σκοπό, τις ελληνικές επιχειρήσεις, την εθνική παραγωγή και την εθνική οικονομία», σημειώνει.

Ο 53χρονος Κυριάκος Ποζρικιδης επανεξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Εκθέσεων Κεντρικής Ευρώπης (CEFA), θέση που θεωρεί τιμητική για τον ίδιο και την εκθεσιακή βιομηχανία της χώρας μας, καθώς, όπως υποστηρίζει, η CEFA αναγνώρισε το ρόλο που παίζει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας στη διεθνή εκθεσιακή «σκακιέρα» και επέλεξε έναν άνθρωπό του για να καταλάβει την κορυφαία θέση της Ένωσης.

Μια δυνατή φιλία

Οι σχέσεις του προέδρου και του διευθύνοντα σύμβουλου της ΔΕΘ-ΗΕLEΧPO δεν περιορίζονται σε συμβατικές υποχρεώσεις. Οι δύο άνδρες είναι μαζί ακόμη και στο γήπεδο, καθώς τους ενώνει και η αγάπη για τον ΠΑΟΚ. «Ο Κυριάκος είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που γνωρίζουν τόσο καλά την Έκθεση. Μεγάλωσε μέσα στην Έκθεση και την αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Η αγάπη αυτή φαίνεται στην καθημερινή σκληρή δουλειά του, που δεν έχει ωράριο. Η συνεργασία μας είναι άψογη και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, που δεν είναι άλλο από το να δούμε την Έκθεση να γίνεται πρωταγωνίστρια στην εκθεσιακή βιομηχανία της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου. Γνωριζόμασταν από παλιά, αλλά η συνεργασία των οκτώ χρόνων, δημιούργησε εκτός από τη σημαντική επαγγελματική σχέση και μία δυνατή φιλία», δηλώνει για τον στενό του συνεργάτη ο κ. Τζήκας.

Από την πλευρά του ο κ. Ποζρικίδης, μιλώντας για τον πρόεδρο της Έκθεσης, υπογραμμίζει ότι «η γνωριμία μου με τον Τάσο ξεκίνησε από τη γειτονιά της αρχαίας αγοράς και το Διοικητήριο και συνεχίστηκε ως επαγγελματική. Με δεδομένο όμως ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και μια κοινή επιθυμία για την Έκθεση, αλλά και ότι έχουμε περάσει μαζί δυσκολίες και προκλήσεις αλλά και ατέλειωτες ώρες δουλειάς, ήρθαμε πιο κοντά. Η ΔΕΘ-HΕLEXPO έχει γίνει το σπίτι μας, οπότε οι σχέσεις μας δεν θα μπορούσαν να είναι τυπικές. Ο Τάσος είναι ένας άνθρωπος που οραματίζεται, που θέτει στόχους και είναι αεικίνητος, αφού, να μην ξεχνάμε, μοιράζεται ανάμεσα σε πολλές διαφορετικές ιδιότητες. Η αγάπη του για την τεχνολογία και την πληροφορική έχει αφήσει, θεωρώ, το σημάδι της σε πολλές από τις δράσεις μας, αλλά και στον τρόπο που λειτουργούμε. Είμαστε κάτι περισσότερο από φίλοι, είμαστε σαν οικογένεια και το σπίτι μας είναι η έκθεση», τονίζει.

Η Θεσσαλονίκη «επέστρεψε» στην Έκθεση

Οι Θεσσαλονικείς αγάπησαν ξανά την Έκθεση και πολλοί θεωρούν ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό το πετυχημένο δίδυμο της ηγεσίας. «Ήταν ο στόχος μας από την πρώτη στιγμή. Δεν ήταν εύκολο, υπήρχε απαξίωση. Όμως σταδιακά, με πολλή δουλειά και νέες ιδέες, πιστεύω ότι καταφέραμε να κάνουμε την Έκθεση ξανά ‘’μόδα’’. Καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε τις αναμνήσεις των παλαιότερων και να προσελκύσουμε τους νεότερους, να δημιουργήσουμε νέες εκθέσεις που καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερα πεδία της οικονομίας, αλλά και να ανοίξουμε το Εκθεσιακό Κέντρο στην πόλη. Η επιτυχία είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς. Διοίκηση και εργαζόμενοι πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο και αυτό είναι το μυστικό», δηλώνει ο κ. Τζήκας.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Ποζρικίδης τονίζει  ότι «η πόλη -και όχι μόνο- επέστρεψε στην Έκθεση. Αυτό όμως δεν ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς δύο ή τριών ανθρώπων, αλλά ομαδικής εργασίας. Είμαστε σε απόλυτη αρμονία με τους εργαζομένους της εταιρείας και τους συνεργάτες της, έχουμε έναν κοινό στόχο, να ενδυναμώσουμε τον εκθεσιακό φορέα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι δράσεις μας. Είναι ευτυχής συγκυρία το ότι η συνεργασία προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου είναι αγαστή, οπότε υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα».

Καλή χρονιά το 2018

«Το 2018 ήταν μια πολύ καλή χρονιά με ενισχυμένα οικονομικά μεγέθη. Η εταιρεία έχει επιστρέψει σε τροχιά λειτουργικής κερδοφορίας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, αν λάβει κανείς υπόψη του τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε πριν μερικά χρόνια. Έγινε μεγάλη προσπάθεια και τώρα βρισκόμαστε σε μια σταθερά ανοδική πορεία», σημειώνει ο κ. Ποζρικίδης, προσθέτοντας ότι ετησίως διοργανώνονται 20 εκθέσεις και συνεχώς προστίθενται νέες. «Όλες οι εκθέσεις έχουν κάτι να προσφέρουν στο κοινό στο οποίο απευθύνονται. Σαφώς και υπάρχουν οι διοργανώσεις που είναι ιδιαίτερα δυναμικές και μεγάλες, όπως για παράδειγμα η ΔΕΘ, η Agrotica, η Philoxenia και η Zootechnia, που βρίσκεται μάλιστα σε εξέλιξη αυτές τις μέρες. Φροντίζουμε οι κλαδικές μας εκθέσεις να ενισχύονται κάθε χρόνο, να εμπλουτίζονται με νέες δράσεις, ώστε όχι μόνο να μεγαλώνουν ποσοτικά, αλλά και να αναβαθμίζονται ποιοτικά», καταλήγει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ