Τέσσερις εμβληματικές μορφές της ιστορίας του ΠΑΟΚ: «Ξεχωριστό, δίκαιο και πεντακάθαρο το φετινό πρωτάθλημα» - Karfitsa.gr
Αθλητισμός

Τέσσερις εμβληματικές μορφές της ιστορίας του ΠΑΟΚ: «Ξεχωριστό, δίκαιο και πεντακάθαρο το φετινό πρωτάθλημα»

Η Karfitsa, γύρισε τον χρόνο πίσω και έδωσε τον λόγο σε τέσσερις παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, που το 1976 και το 1985 ήταν βασικά μέλη των ομάδων που πανηγύρισαν το πρωτάθλημα, που μίλησαν για τη σημερινή κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά έπειτα από 34 χρόνια.

Του ΘΩΜΑ ΜΙΧΟΥ

Οι Κώστας Ορφανός, Χρήστος Τερζανίδης, Απόστολος Τσουρέλας και Τάκης Παντέλης, απαντούν σε τρεις κοινές ερωτήσεις σε μια διαφορετική συνέντευξη με πολύ συναίσθημα για το τότε, αλλά και το τώρα, από τρεις ανθρώπους που περιμένουν και αυτοί με τη σειρά τους να ζήσουν την στέψη του ΠΑΟΚ ως πρωταθλητή για τη φετινή σεζόν.

Tι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό το φετινό πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ;

Χρήστος Τερζανίδης (πρωταθλητής του 1976): «Ο τρόπος με τον οποίο κατακτά ο ΠΑΟΚ το φετινό πρωτάθλημα το κάνει να είναι πολύ ξεχωριστό. Η μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες. Όλα όμως ξεκίνησαν από την ημέρα που ο κ. Σαββίδης ανέλαβε την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ με τον Σαββίδη γύρισε σελίδα. Για μένα και πέρυσι ο ΠΑΟΚ έπρεπε να είναι ο πρωταθλητής ήταν και πάλι η καλύτερη ομάδα. Φέτος έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως υπήρχαν ξένοι διαιτητές και γι’ αυτό δεν έχει να πει κανείς το παραμικρό, αφού ο ΠΑΟΚ κατακτά πεντακάθαρα τον τίτλο».

Κώστας Ορφανός (πρωταθλητής του 1976): «Το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ είχε 34 χρόνια να γευτεί τη χαρά ενός πρωταθλήματος το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό. Βέβαια και πέρυσι το διεκδίκησε και αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι εξωαγωνιστικές αποφάσεις θα το είχε κατακτήσει. Το πιο ξεχωριστό γεγονός όμως είναι η αισιοδοξία που αντλείται και υπάρχει πως ο ΠΑΟΚ πλέον διεκδικεί κάθε χρόνο τίτλους, αφού βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν είναι απλώς ένα τυχαίο γεγονός το φετινό. Είναι απλώς η αρχή για όσα θα ακολουθήσουν».

Απόστολος Τσουρέλας (πρωταθλητής του 1985): «Το πιο ξεχωριστό είναι πως το πρωτάθλημα έρχεται μετά από πολλά χρόνια. 34 χρόνια ήταν μεγάλο διάστημα. Αξίζει τον τίτλο αυτό και φέρνει τον σύλλογο ξανά στην κορυφή. Το δεύτερο είναι ο τρόπος που το κατέκτησε. Είναι κοντά στο να το πάρει αήττητος, παίζοντας το καλύτερο ποδόσφαιρο, σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα με πολλές ιδιαιτερότητες. Τέλος το τρίτο είναι πως ο ΠΑΟΚ ήταν μέσα σε όλους τους στόχους του και διεκδικεί εκτός των άλλων το νταμπλ».

Τάκης Παντέλης (πρωταθλητής του 1985): «Ο ΠΑΟΚ είναι με διαφορά η καλύτερη ομάδα. Παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο και πήρε παντού αποτέλεσμα. Αυτά είναι τα κυριότερα στοιχεία που κάνουν την κατάκτηση του τίτλου ξεχωριστή».

Τι διαφορές ή ομοιότητες έχει το φετινό πρωτάθλημα από τα δύο προηγούμενα;

Χρήστος Τερζανίδης (πρωταθλητής του 1976): «Ο οικονομικός παράγοντας που λέγεται Ιβάν Σαββίδης. Αυτή είναι η μεγάλη και κύρια διαφορά. Επίσης το γεγονός πως ο κορμός της ομάδας είναι σταθερός εδώ και δύο χρόνια όπως και ο προπονητής ο κ. Λουτσέσκου».

Κώστας Ορφανός (πρωταθλητής του 1976): «Το πρωτάθλημα της σεζόν 1975-1976 ήταν καταξίωσης μιας πολύ μεγάλης ομάδας που χτίστηκε στις αρχές του 1970. Για διάφορους λόγους ενώ είχαν κερδηθεί δύο κύπελλα δεν είχαμε πάρει πρωτάθλημα. Όμως θα πω πως το πρωτάθλημα του 1976 το κάνει να έχει μεγαλύτερη αξία γιατί ο ΠΑΟΚ το διεκδικούσε από ένα δυνατό Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, και ΑΕΚ. Φέτος είχαμε αντίπαλο μόνο τον Ολυμπιακό».

Τάκης Παντέλης (πρωταθλητής του 1985): «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε εποχές. Ήταν διαφορετικές καταστάσεις. Για μένα η καλύτερη ομάδα από τις τρεις που θα γευτούν τη χαρά ενός πρωταθλήματος είναι αυτή του 1976. Μπορεί αυτή η ομάδα του Λουτσέσκου να κάνει ένα κατόρθωμα να σπάει κάθε ρεκόρ κάτι που βέβαια μπορεί να μην ξαναεπαναληφθεί, αλλά εκείνη η ομάδα ήταν κάτι άλλο. Ήταν μια «χρυσή» εξαετία για τον ΠΑΟΚ τότε από το 1970 μέχρι το 1976. Βέβαια, στο σήμερα υπάρχει ο Ιβάν Σαββίδης, κάτι που τότε εμείς δεν είχαμε. Παρόλα αυτά, αξίζει πολλά συγχαρητήρια αυτή η ομάδα για όσα κατάφερε μέσα στο γήπεδο».

Απόστολος Τσουρέλας (πρωταθλητής του 1985): «Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τα χρόνια που παίζαμε εμείς. Τότε και οι 16 ομάδες ήταν πολύ ανταγωνιστικές. Εδρες δυνατές που δύσκολα περνούσαν ακόμα και οι μεγάλες ομάδες. Πλέον έχουν αλλάξει τα μπάτζετ, η στελέχωση των ομάδων, οπότε μιλάμε για ένα πολύ διαφορετικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα πρωταθλήματα του τότε με το σήμερα».

Πως διαφορετικό είναι να βιώνεις ένα πρωτάθλημα ως ποδοσφαιριστής και πως τώρα ως παλαίμαχος;

Χρήστος Τερζανίδης (πρωταθλητής του 1976): «Αλλάξαν πολύ τα χρόνια. Πλέον το πρωτάθλημα είναι επαγγελματικό. Άλλα τα συναισθήματα του τότε, άλλα του τώρα. Τότε υπήρχε ο ερασιτεχνισμός, αυτή τη στιγμή οι ποδοσφαιριστές είναι 100% επαγγελματίες τηρούνται όσα έχουν υπογράψει στα συμβόλαιά τους. Οπότε όταν υπάρχουν χρήματα σε μια διοίκηση μπορείς να φτιάξει μια μεγάλη ομάδα. Αυτός ο ΠΑΟΚ έχει μέλλον».

Κώστας Ορφανός (πρωταθλητής του 1976): «Είναι η διαφορά των χρόνων. Όταν είσαι νεαρός και έχεις την τύχη να κατακτήσεις ένα πρωτάθλημα φτάνοντας στην κορυφή  με τον ΠΑΟΚ θεωρείς πως ίσως να είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή σου. Αυτό νιώθεις όταν είσαι παίκτης. Τώρα που είμαστε έξω από αυτό χαιρόμαστε γιατί νιώθουμε το ίδιο περήφανοι απλώς το ζεις από κοντά μεν όχι όμως από μέσα».

Τάκης Παντέλης (πρωταθλητής του 1985): «Τον ζω τον ΠΑΟΚ από κοντά όλα αυτά τα χρόνια. Βλέπω την ομάδα σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται. Το μυαλό θέλει να παίξει. Κάθε φορά που βλέπω τον ΠΑΟΚ να παίζει. Όταν μπαίνεις στην Τούμπα ένα τέτοιο γήπεδο ζηλεύεις και θέλεις να παίξεις. Δεν μπορούμε, όμως ανυπομονούμε να ζήσουμε και εμείς όλες αυτές τις δυνατές στιγμές αύριο στο γήπεδο».

Απόστολος Τσουρέλας (πρωταθλητής του 1985): «Τα συναισθήματα δεν αλλάζουν. Απλώς τώρα μας έρχονται στο μυαλό οι μνήμες όλων των στιγμών που ζήσαμε. Ας το χαρούν και οι ποδοσφαιριστές, όπως θα το χαρούμε και όλοι εμείς που θα είμαστε στο γήπεδο στο πλευρό τους».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ