«Τέχνη στο Δρόμο» από την ομάδα Thessaloniki Walking Tours - Karfitsa.gr
Πολιτισμός

«Τέχνη στο Δρόμο» από την ομάδα Thessaloniki Walking Tours

Θεματικό περίπατο που ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα, διοργανώνει ακόμα μία φορά η ομάδα “Thessaloniki Walking Tours”, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου.

Σε αυτόν τον περίπατο, η περιήγηση αφορά το ανατολικό τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης και το σύγχρονο πρόσωπό της, όπως αυτό αποτυπώθηκε στα έργα της δημόσιας γλυπτικής.

Ξεκινώντας από τη βορειοδυτική πύλη της Διεθνούς Έκθεσης και το διάσημο έργο του Γ. Ζογγολόπουλου, το πρώτο δημόσιο γλυπτό σύγχρονης τέχνης στη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχοντες θα εντοπίσουν τις πιο σημαντικές στιγμές της δημόσιας γλυπτικής που βρήκαν τη θέση τους στο δημόσιο χώρο.

Με ξεναγό τη Χριστίνα Μαβίνη, θα “ανακαλυφθούν” έργα αγαπημένων και βραβευμένων καλλιτεχνών, που έχουν κάτι σπουδαίο να πουν, είτε βρίσκονται τοποθετημένα σε περίοπτη θέση, είτε καλά κρυμμένα στον αστικό ιστό.

Ιδιαίτερος σταθμός στη διαδρομή θα είναι τα γλυπτά που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του πρώτο μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Το βιομορφικό αρχιτεκτονικό έργο του βραβευμένου γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα, η υδροκίνηση στις “Ομπρέλες” του Γιώργου Ζογγολόπουλου, τα γλυπτά του «τελευταίου ακροβάτη του μοντερνισμού», Κώστα Κουλεντιανού, αλλά και εκείνα του Κλέαρχου Λουκόπουλου, του Δημήτρη Κατζουράκη, του Στήβεν Αντωνάκου, και της Άλεξ Μυλωνά, έρχονται να δώσουν πληροφορίες για το σύγχρονο εικαστικό τοπίο στην Ελλάδα, τη σχέση με το διεθνή χώρο, τις επιρροές και τις διαδικασίες αφομοίωσης των εικαστικών κατακτήσεων από την ελληνική εικαστική σκηνή.

Σταθμός στην περιήγηση θα αποτελέσει και η καλά κρυμμένη 88η Κατάκρυψη του Δημήτρη Αληθεινού αλλά και τα έργα τέχνης Βαρώτσου, Filippov, Κ. Τσόκλη και Γ. Τσακίρη στην πλατεία ΧΑΝΘ, που θέτουν ακόμα πιο καίρια τη σχέση του καλλιτεχνικού έργου με το δημόσιο χώρο, τους όρους αποδοχής του από το κοινό.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και οι δημοφιλείς, πολυφωτογραφημένες «Ομπρέλες» της Νέας Παραλίας, το διάσημο πλέον τοπόσημο, θα αποτελέσουν το ιδανικό φινάλε μιας διαδρομής με φόντο ένα μοναδικό, κάθε φορά, ορίζοντα.

Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί η άνω πύλη της ΔΕΘ (γλυπτό Ζογγολόπουλου), με ώρα συνάντησης τις 16:00. Η συμμετοχή είναι 10€.

Για πληροφορίες – κρατήσεις: [email protected]

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ