Ταμείο Ανάκαμψης: 72 δις για την οικονομία! - Karfitsa.gr
Άρθρα

Ταμείο Ανάκαμψης: 72 δις για την οικονομία!

Εξαιτίας της πανδημίας έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο και απαιτητικό χειμώνα. Με περισσότερα, όμως, όπλα και εργαλεία στην διάθεσή μας

Του Κώστα Γκιουλέκα*

Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ως χώρα και ως Κυβέρνηση, μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η οποία αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα και καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις.

Πρωτίστως, ήλθαμε αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια υγειονομική απειλή, μία μεγάλη μάχη για την υγεία μας, για τις οικογένειές μας, για τους εαυτούς μας, για τις ζωές μας. Ταυτόχρονα, βρεθήκαμε – όπως και ολόκληρος ο πλανήτης – αντιμέτωποι και με μία οικονομική παράλυση, συνέπεια της πανδημίας, που πλήττει τους πάντες. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά σε αυτή την υγειονομική τραγωδία, ήταν ένας από τους οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες που τον προηγούμενο Μάρτιο, διαβλέποντας τις ανυπολόγιστες συνέπειες της πανδημίας, απαίτησαν την άμεση και γενναία επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την δύσκολη μάχη. Αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων ήταν η ιστορική συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών τον Ιούλιο για δέσμη μέτρων στήριξης των οικονομιών που ‘λύγισαν’ υπό το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού και των μαζικών lockdowns, διαθέτοντας στην χώρα μας ένα πακέτο πολλαπλάσιο του εμβληματικού προγράμματος Μάρσαλ, συνολικού ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα για να επενδύσουμε στην ανάκαμψη της χώρας μας και στην βελτίωση της ζωής των Ελλήνων. Από αυτό το ποσό θα δοθούν 19,5 δις ως έκτακτη επιχορήγηση, τα 12,5 δις με τη μορφή ευνοϊκού δανεισμού και τα υπόλοιπα 40 δις του πακέτου θα έρθουν μέσω του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τα χρήματα θα επενδυθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων. Στον κόσμο της εργασίας, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, σε ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά από φορολογικά βάρη, σε πολιτικές πράσινης μετάβασης, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Ένα προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας είναι ήδη έτοιμο, υποδεικνύοντας 15 άξονες για τον εκσυγχρονισμό, την ανασυγκρότηση και τον συνολικό παραγωγικό αναπροσανατολισμό της εθνικής οικονομίας. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Όπως έχουμε δεσμευθεί, το σχέδιο αυτό θα έλθει προς συζήτηση και στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Θα ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις όλων των κομμάτων. Τέλος, στις 15 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Φυσικά, το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα τεθούν σε ισχύ από το 2021. Με τα κεφάλαια, όμως, του προγράμματος SURE για φέτος και με την άμεση έγκριση, ως προκαταβολή, του 10% του ποσού του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογεί σε κάθε χώρα, μπορούμε να έχουμε ένα μαξιλάρι ρευστότητας και ασφάλειας ώστε να ξεκινήσουμε, όσο το δυνατόν συντομότερα, ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα.

Εξαιτίας της πανδημίας έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο και απαιτητικό χειμώνα. Με περισσότερα, όμως, όπλα και εργαλεία στην διάθεσή μας. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Το είχε πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή. Όχι μόνο δεν κρύψαμε τον δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας, αλλά μιλήσαμε έγκαιρα για τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Δεν σταματήσαμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Έχουμε φυλάξει εφεδρείες για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Τώρα είναι η στιγμή και η μεγάλη ευκαιρία με το ‘οξυγόνο’ των 72 δις να σχεδιάσουμε σωστά, να εργαστούμε σκληρά και να διασφαλίσουμε τις δυνατότητες απορρόφησης των κονδυλίων. Ελπίζουμε το 2021 να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση, να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας μας και να έχουμε βάλει τα θεμέλια για μία σημαντική ανάπτυξη.

* Ο Κώστας Γκιουλέκας είναι βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος διαρκούς επιτροπής εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ