Ταξιάρχης: Το χωριό που γεμίζει με χριστουγεννιάτικα δέντρα Ελλάδα και Κύπρο - Karfitsa.gr
Αρχείο

Ταξιάρχης: Το χωριό που γεμίζει με χριστουγεννιάτικα δέντρα Ελλάδα και Κύπρο

Ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής ζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς εκτός από τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου που κάθε χρόνο ετοιμάζουν και διακοσμούν οι κάτοικοι της κοινότητας σχεδόν πρώτοι απ’ όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας, μπαίνουν στο κλίμα των γιορτών από νωρίς με την υλοτόμηση των δέντρων που στέλνονται σε όλη τη χώρα.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Από τις αρχές Δεκέμβρη αρχίζουν να διοχετεύονται τα χριστουγεννιάτικα έλατα από τον Ταξιάρχη  στις  πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι κάτοικοι του πανέμορφου ορεινού γραφικού χωριού του Χολομώντα ασχολούνται με τα έλατα ως κύρια εργασία και έχουν στην ιδιοκτησία τους ειδικές καλλιέργειες, από τις οποίες κάθε χρόνο παράγουν εκατοντάδες δέντρα για τα Χριστούγεννα. Στο χωριό της Χαλκιδικής ζουν περίπου 1.000 κάτοικοι, με το 90% του πληθυσμού να ασχολείται με την καλλιέργεια και πώληση χριστουγεννιάτικων δέντρων. Όπως είναι φυσικό, ένα ολόκληρο χωριό περιμένει αυτές τις μέρες και οι ελατοκαλλιεργητές ελπίζουν η αγορά των δέντρων να πάει καλά όπως τα προηγούμενα χρόνια, για να καταφέρουν να κερδίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Φέτος έχουν κοπεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 23.000 έλατα, αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρσι, ενώ οι ελατοκαλλιεργητές είναι έτοιμοι να αρχίσουν νέα παρτίδα υλοτόμησης στην περίπτωση που υπάρξει ζήτηση από τους καταναλωτές και νέες παραγγελίες από το εξωτερικό.

Οι καλλιεργητές του Ταξιάρχη εγκαθίστανται μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων σε διάφορα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως ο Βόλος, η Τρίπολη και η Κρήτη. Εδώ και μερικά χρόνια στους μεγάλους πελάτες έχει μπει και η Κύπρος, με τους εμπόρους της Μεγαλονήσου να έχουν παραλάβει μέχρι στιγμής περισσότερα από 2.000 έλατα όλων των μεγεθών.

Ο  πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη και ελατοπαραγωγός, Γιάννης Ξάκης, ζει όπως και δεκάδες  άλλοι συνάδερφοί του από αυτή τη δουλειά. Φυτεύει  έλατα και τα  καλλιεργεί για να φτάσουν στα ελληνικά και όχι μόνο σπίτια και να ολοκληρώσουν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Οι τιμές

Το κόστος αγοράς ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου από τους καταναλωτές εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως το μέγεθος και το σημείο πώλησης. Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές διαμορφώνονται από 30 έως 50 ευρώ, ενώ στην Αθήνα είναι λίγο πιο υψηλές επειδή ανάλογο είναι και το κόστος μεταφοράς και ενοικίασης χώρου. Ο ελατοπαραγωγός όμως ξοδεύει αρκετά χρήματα για να ενοικιάσει χώρο στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις για να εκθέσει τα δέντρα του.

Η Αθήνα προμηθεύεται τον κύριο όγκο των δέντρων και μάλιστα προτιμούν τα πολύ ψηλά δέντρα από 2 μέτρα και πάνω για να διακοσμήσουν  καταστήματα και ξενοδοχεία. Οι  ελατοκαλλιεργητές πριν από μία πενταετία πουλούσαν τον διπλάσιο αριθμό δέντρων. Οι νέες συνθήκες, όμως, έριξαν την παραγωγή και όπως ήταν αναμενόμενο και τις τιμές. «Οι τιμές πρέπει να είναι λογικές για τον καταναλωτή, να είναι προσιτές για να μπορεί και ο κόσμος να αγοράσει και εμείς να πουλήσουμε δέντρα στον κόσμο. Θα βρεις και με 20 ευρώ ένα έλατο και ανάλογα με το μέγεθος και το ύψος ανεβαίνει η τιμή», αναφέρει ο κ. Ξάκης.

Στο «χωριό των Χριστουγέννων», τα κέρδη από τα έλατα δεν είναι πάντα αρκετά για τη διαβίωση μιας οικογένειας, ωστόσο αυτό το εισόδημα μέχρι στιγμής είναι ικανό για να κρατήσει τη νέα γενιά στο χωριό και να συνεχίσει την παράδοση  κρατώντας ζωντανή τη φήμη του χωριού για τα πιο όμορφα φυσικά δέντρα της  Ελλάδας.

Δράσεις συμβολικού χαρακτήρα

Σε μία προσπάθεια στήριξης του μοναδικού τοπικού προϊόντος, φέτος οι κάτοικοι της κοινότητας του Ταξιάρχη την ημέρα του ανάματος του πρώτου δέντρου  στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου πραγματοποίησαν κλήρωση για δέκα δωρεάν δέντρα στους παρευρισκόμενους. Παράλληλα προσφέρθηκαν δέκα  δέντρα στο Σύλλογο Φίλων Παιδικών με Καρκίνο «Ελπίδα» και τις επόμενες ημέρες ισάριθμα στο Συντονιστικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ