Τα Έλατα του Ταξιάρχη έγιναν ανάρπαστα - Karfitsa.gr
Ματιές

Τα Έλατα του Ταξιάρχη έγιναν ανάρπαστα

Πέρασαν τις πιο δημιουργικές γιορτές της τελευταίας δεκαετίας αφού είδαν μετά από χρόνια τους κόπους τους να πιάνουν τόπο  και τα εισοδήματα τους να αυξάνονται έστω και λίγο. Ο λόγος για τους ελατοπαραγωγούς του Ταξιάρχη Χαλκιδικής οι οποίοι αφού όργωσαν την Ελλάδα πριν από τις γιορτές κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους σε σχέση με πέρυσι.

Της Δέσποινας Κρητικού

Συγκεκριμένα κατάφεραν να πουλήσουν 25.000 δέντρα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ενώ η αγορά φέτος άνοιξε και στην Κύπρο όπου τροφοδότησαν με έλατα περισσότερα από 2000 σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο αριθμός αυτός στάθηκε ικανός να αυξηθούν οι  πωλήσεις κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Το 2018 οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τις 22.000 αριθμός αρκετά μικρότερος από τον φετινό. Στόχος των ελατοπαραγωγών είναι να φτάσουν σε πωλήσεις τις ποσότητες του 2010 που κατάφεραν να διαθέσουν 45.000 δένδρα σε όλη τη χώρα.

Με τα φετινά ποσοστά πωλήσεων σίγουρα δεν έγιναν πλουσιότεροι  έγιναν όμως  πιο αισιόδοξοι καθώς διαπίστωσαν ότι δεν βρίσκονται πολύ μακριά από τον στόχο τους.

Άλλωστε τα μηνύματα από την αγορά του Εξωτερικού είναι πολύ θετικά καθώς τα έλατα του Ταξιάρχη άρχισαν να γίνονται γνωστά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.    «Ήδη συζητάμε για τις επόμενες κινήσεις μας σχετικά με την περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου αγοράς μας, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στην Κύπρο, όπου δραστηριοποιούμαστε την τελευταία πενταετία και διαθέτουμε περί τα 2.000 δέντρα”. Πρόσθεσε δε: “στις σκέψεις μας συμπεριλαμβάνεται και το άνοιγμα νέων αγορών για το έλατο Ταξιάρχη, ωστόσο δεν βιαζόμαστε, αφού μια τέτοια κίνηση απαιτεί σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό» αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη και  παραγωγός Γιάννης Ξάκης.

Οι ελατοπαραγωγοί ξενιτεύονται από τον ταξιάρχη από τα μέσα Νοεμβρίου. Παίρνουν ένα τροχόσπιτο στο οποίο φορτώνουν όσα περισσότερα δένδρα μπορούν και το αγροτικό τους και ξεκινούν για όλη τη χώρα. Μέχρι να ξεπουλήσουν ή να μην υπάρχει ζήτηση στέκονται  από το πρωί ως το βράδυ δίπλα στα εμπορεύματα τους ενώ τις περισσότερες φορές κοιμούνται μέσα στα τροχόσπιτα που στήνουν και ζεσταίνονται με φωτιές που ανάβουν στην ύπαιθρο η με αυτοσχέδιες θερμάστρες. Παρ’όλαυτα δεν διαμαρτύρονται. Γνωρίζουν ότι θα πρέπει να υποστούν κρύο και βροχή αλλά και χιόνι προκειμένου να καταφέρουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Φέτος τα χαμόγελα επέστρεψαν στα χείλη των περίπου 1000 ελατοπαραγωγών του Ταξιάρχη ενώ το κρύο δεν ήταν τόσο έντονο γιαυτούς καθώς κυριάρχησε η ικανοποίηση από τις αυξήσεις των πωλήσεων.

«Χαρήκαμε με την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες και τώρα  δουλεύουμε  για την επίτευξη των νέων μας στόχων. Ίσως τα επόμενα χρόνια να καταφέρουμε να κατακτήσουμε και πάλι το επίπεδο πωλήσεων των 45.000 δέντρων που είχαμε φτάσει το 2010» εξηγεί ο κ Ξάκης.

Το έλατο Ταξιάρχη στοίχιζε από 40 μέχρι και 150 ευρώ, με τους παραγωγούς να κρατούν τις τιμές σταθερές για πέμπτη χρονιά. Στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός δένδρου κυμάνθηκε από  30-100 ευρώ ενώ στην Αθήνα από 40-150 καθώς εκεί διοχετεύτηκαν τα πολύ ψηλά δένδρα. Επίσης στην πρωτεύουσα ο  παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί χώρος για το εμπόρευμά του ενώ  στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

Η καλλιέργεια του ελάτου απαιτεί υπομονή και πολύωρη απασχόληση που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τις δώδεκα ώρες. Ο σπόρος φυτεύεται την ‘Άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να πάρει ύψος.

Από την έντυπη έκδοση

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ