Τα κρούσματα μειώνονται, τα δείγματα δείχνουν δυναμική μετάδοσης - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Τα κρούσματα μειώνονται, τα δείγματα δείχνουν δυναμική μετάδοσης

Αριθμοί που προκαλούν ανακούφιση – και ίσως κρυφά χαμόγελα -είναι αυτοί των τελευταίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη.

Του Κώστα Καντούρη

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ περιέλαβαν μέχρι και μονοψήφια νούμερα, όταν μόλις 15 ημέρες νωρίτερα τα κρούσματα, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν αυξημένες. Είναι η εικόνα όπως φαίνεται, θετική, σε μία πόλη που ακόμη σκιάζεται από τους 24 θανάτους σε ένα και μόνον χώρο, το γηροκομείο του Ασβεστοχωρίου; Το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη μετρήθηκαν 20 θετικά κρούσματα, την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα μόλις 3, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Είναι τραγικό ότι τα κρούσματα υπολειπόταν των θανάτων που σημειώθηκαν πανελλαδικά την ίδια μέρα. «Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να υπάρχει μία ελάττωση των περιστατικών από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Έχουμε διακομιδές από άλλους νομούς, όμως στην πόλη είναι λίγα τα κρούσματα», επιβεβαίωσε μιλώντας στην Karfitsa ο λοιμωξιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ., Σίμος Μεταλλίδης. «Χθες (τη Δευτέρα) είχαμε ένα θετικό άτομο σε 80 εισαγωγές. Φαίνεται να υπάρχει μία τάση ύφεσης, όμως είναι πολύ πρόσκαιρο να βγάλουμε συμπέρασμα», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι είναι επιβεβλημένο να διατηρηθούν τα μέτρα προκειμένου η εικόνα αυτή να παραμείνει. «Αν είμαι αισιόδοξος; Αν τηρηθούν τα μέτρα πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να μείνουμε σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση», απάντησε. Μάλιστα υπεραμύνθηκε το μέτρο για τις μάσκες στους μαθητές των σχολείων, τονίζοντας ότι τα παιδιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα και ότι «πρέπει να τα προστατέψουμε». Μάλιστα χαρακτήρισε «ακραίο φαινόμενο» το κίνημα της αντι-μάσκας. Όταν τον περασμένο Ιούνιο η Θεσσαλονίκη κατέγραφε κατακόρυφη μείωση κρουσμάτων, μαζί με όλη τη χώρα και στην πόλη υπήρχαν μέρες χωρίς κανένα θετικό κρούσμα, τα μέλη της πολυεπιστημονικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γνώριζαν ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην πόλη θα παρουσίαζαν πτώση.

Οι άνθρωποι που εξετάζουν τα λύματα της πόλης ανιχνεύοντας στοιχεία του ιού έβλεπαν ότι επί τρεις εβδομάδες οι συγκεντρώσεις ήταν σχεδόν μηδενικές, «μη ανιχνεύσιμες», όπως λένε. Και γνώριζαν πως τον Ιούνιο τα κρούσματα θα ήταν στα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν. «Υπάρχει δυναμική» Το ζήτημα είναι εάν η εικόνα που μεταφέρουν στα εργαστήρια οι μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης ανταποκρίνονται σε αυτή που καταγράφεται από τον ΕΟΔΥ με τον μικρό αριθμό κρουσμάτων στην πόλη. Όπως φαίνεται όχι. «Βλέπουμε νούμερα που δείχνουν δυναμική μετάδοσης», σημειώνει ο καθηγητής Χημείας του Α.Π.Θ. που συμμετέχει στην ομάδα των επιστημόνων που εξετάζουν το φαινόμενο Θοδωρής Καραπάντσιος. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε να αυξάνουν τα κρούσματα. Κι αυτό επειδή εμείς μετράμε και τους ασυμπτωματικούς. Είναι δέκα φορές περισσότεροι, άλλοι λένε πενήντα, απ’ αυτούς που νοσούν», σημείωσε μιλώντας στην Karfitsa.

Τα μέλη της ομάδας του Α.Π.Θ. που ασχολούνται με τη λεγόμενη «επιδημιολογία των λυμάτων» σημειώνουν πως η εικόνα δεν ήταν η ίδια τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι νέοι, που είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασυμπτωματικοί, δεν βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, έλειπαν διακοπές. Όμως τώρα έχουν επιστρέψει γι’ αυτό και τα δείγματα παρουσιάζουν την τάση αυτή, σε αντίθεση με τους αριθμούς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. «Τώρα τα νούμερα άρχισαν να αυξάνουν. Πρέπει να προσέξουμε. Τα νούμερα που βλέπουμε είναι ανησυχητικά. Εμείς βλέπουμε και ασυμπτωματικούς.

Αυτή τη στιγμή το μήνυμα είναι ανησυχητικό», τόνισε. Εξηγώντας μάλιστα ο κ. Καραπάντσιος την τακτική της ομάδας που ενημερώνει για τα αποτελέσματα τους επιτελείς του ΕΟΔΥ, ανέφερε πως «εμείς μετράμε τους θετικούς σε 24 ώρες από την ώρα που θα πάρουμε δείγμα, ενώ για να γίνει αντιληπτός από την υπόλοιπη κοινότητα και τις υγειονομικές αρχές πρέπει να νοσήσει και να πάει στο νοσοκομείο. Εμείς κοιτάμε συνολικά. Η επιδημιολογία των λυμάτων είναι να βλέπεις μεγάλους πληθυσμούς και να παίρνεις έγκαιρα αποφάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου»

Θέλουν να στήσουν μονάδες μέτρησης σε όλη την πόλη, αλλά δεν έχουν… αναλώσιμα

Η διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου με τη συμμετοχή καθηγητών από την Ιατρική σχολή, την Κτηνιατρική, το τμήμα Βιολογίας, τη Φαρμακευτική, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και αυτό της Χημείας στην οποία επικεφαλής είναι ο ίδιος ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θεωρείται ότι έκανε μεγάλο βήμα για τη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Επιδημιολογίας Λυμάτων.

Οι επιστήμονες του Α.Π.Θ. στις έρευνες που πραγματοποιούν διαρκώς στα δείγματα των λυμάτων της περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και συνθέτουν το παζλ του παγκόσμιου χάρτη με την αποτύπωση των στοιχείων που προκύπτουν από τα λύματα. Ωστόσο η κινητοποίηση του Πανεπιστημίου στην υλοποίηση του σχεδίου στηρίχθηκε σε εσωτερικούς πόρους, με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα μέχρι και αγοράς αντιδραστηρίων για τη διενέργεια των ελέγχων. Χάρη στην παρέμβαση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα κινήθηκε διαδικασία για την ενίσχυση του έργου της ομάδας.

Μέχρι τώρα όμως οι διαδικασίες κινούνται αργά, παρ’ ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν ελεγκτικά κέντρα σε όλη τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμορφώνεται εικόνα για τη μόλυνση από κορωνοϊό σε μικρότερες περιοχές και να λαμβάνονται εάν χρειαστεί μέτρα, όπως και σε άλκλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. «Τώρα θέλουμε να βάλουμε σε 5 – 6 σημεία της Θεσσαλονίκης δειγματολήπτες να δούμε ξεχωριστά κάθε περιοχή. Τη δυτική Θεσσαλονίκη, την Καλαμαριά, την Τούμπα, το κέντρο, για να δούμε στοχευμένα πλέον πού υπάρχει πρόβλημα. Να δώσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες στις αρχές», είπε στην Karfitsa ο κ. Καραπάντσιος αποκαλύπτοντας τον σχεδιασμό επέκτασης της δράσης της ομάδας των επιστημόνων.

Κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση των ερευνών, καθώς δεν διαθέτουν τα έστω μικρά κονδύλια που απαιτούνται για την αγορά των αναλώσιμων. «Ο ιός σε λίγο θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας σε δυναμικό βαθμό και εμείς ακόμη συζητάμε. Χωρίς να μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα παίρνουμε κάποια δείγματα. Εξακολουθούμε να είμαστε εκεί όλοι, αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα αλλά χρειαζόμαστε τα σωστά αντιδραστήρια, όμως είμαστε μπλοκαρισμένοι», υπογράμμισε ο κ. Καραπάντσιος.

Εξαίροντας τον ρόλο του περιφερειάρχη ανέφερε ότι η μοναδική λύση θα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών. «Από τον Μάρτιο όμως μέχρι τον Ιούλιο το ΑΠΘ αυτοχρηματοδοτούσε τις αναλύσεις. Και είμαστε πολλά εργαστήρια που συμμετέχουν στη δραστηριότητα, επειδή είναι σύνθετη. Ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας ήταν πολύ θετικός να συμβάλει και επιβεβαιώθηκε η επιθυμία και η διάθεση να στηριχθεί η προσπάθεια από την περιφέρεια. Τώρα που μιλάμε ακόμη παλεύουμε για τα χαρτιά να βγει διακήρυξη. Και το πιο γρήγορο του δημοσίου είναι αργό», παρατήρησε. Το πρόβλημα μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στην περίπτωση που καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο οι αγορές αντιδραστηρίων, καθώς στη συνέχεια μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη στην αγορά σε ενδεχόμενο νέας έξαρσης των κρουσμάτων. «Θέλουμε να γίνουμε ένα εθνικό κέντρο επιδημιολογίας λυμάτων, όλη η ομάδα του ΑΠΘ. Αν γίνει αυτό το κέντρο θα υπάρχουν έτοιμες υποδομές και αντιδραστήρια στο ράφι. Και δεν μιλάμε για τρομερά λεφτά, μιλάμε για λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Τα νούμερα δεν είναι ιλιγγιώδη απλώς το ΑΠΘ δεν μπορεί πάντα να ανταποκρίνεται», κατέληξε ο κ. Καραπάντσιος

 Η τραγωδία του γηροκομείου

Η πανδημία άφησε βαριά το αποτύπωμά της στη Θεσσαλονίκη με τα τραγικά αποτελέσματα της μετάδοσης του κορωνοϊού στους τρόφιμους του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι. Μέχρι την Τρίτη, 24 γέροντες είχαν χάσει τη ζωή τους. Η υπόθεση ήδη ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, κυρίως για τις ευθύνες της τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού, ενώ και συγγενείς των νεκρών εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες για το επίπεδο των μέτρων προστασίας στον οίκο ευγηρίας.

Η υπόθεση του γηροκομείου είναι αλήθεια πως προκάλεσε έντονη δυσφορία και στα κλιμάκια της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ, καθώς ειδικά στον τομέα των οίκων ευγηρίας επιχειρήθηκε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικά μάλιστα μετά την αντίστοιχη περίπτωση του γηροκομείου που επλήγη στην Αθήνα. «Δεν είχαμε πολλά γηροκομεία», διαπιστώνει πάντως από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Σίμος Μεταλλίδης, που έχει αντιμετωπίσει τα πλέον κρίσιμα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη ως γιατρός της ομάδας κρούσης του νοσοκομείου αναφοράς. «Είναι ένας μεγάλος χώρος, αυτή είναι η διεθνής βιβλιογραφία, οι οίκοι ευγηρίας περιγράφουν στις ΗΠΑ ποσοστό μόλυνσης 70% με καταγεγραμμένη θνητότητα 50%. Σε αυτούς τους χώρους υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά θνητότητας.

Ο συγκεκριμένος οίκος ευγηρίας ήταν κάτω από τα διεθνή δεδομένα και υπήρξε η εγρήγορση μετά τον πρώτο οίκο ευγηρίας», ανέφερε μιλώντας για το Ασβεστοχώρι. Εκτός του συγκεκριμένου γηροκομείου, ακόμη μία περίπτωση στη Θεσσαλονίκη έχει αφήσει βαριά τη σκιά του στις μεγάλες απώλειες της πανδημίας και αφορά τον οίκο ευγηρίας Παπαγεωργίου του Ευόσμου. Εκεί ο αριθμός των θυμάτων περιορίστηκε σε δύο γέροντες, καθώς υπήρξε άμεσα κινητοποίηση του προσωπικού. Αντίθετα, στο Ασβεστοχώρι έχουν διατυπωθεί καταγγελίες ότι οι τρόφιμοι έμειναν για ημέρες με σοβαρά συμπτώματα μέχρι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και να διακομιστούν στο νοσοκομείο

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ