«Τα μνημόνια τελείωσαν, οι υποχρεώσεις έμειναν» - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

«Τα μνημόνια τελείωσαν, οι υποχρεώσεις έμειναν»

Πολίτες, πολιτικό προσωπικό και μεγάλη μερίδα του ξένου  τύπου, δεν φαίνεται να εντυπωσιάστηκαν από τη φιέστα της Ιθάκης  και το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τα δανειακά προγράμματα. Προφανώς και δεν ήρθε στη χώρα η μέρα της λύτρωσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζουν, καθώς , το ελληνικό  χρέος, που ανέρχεται σε περίπου 180% του ΑΕΠ, παραμένει τεράστιο. Οι Έλληνες ζουν με πενιχρά οικονομικά και αναγκάστηκαν να αποδεχθούν δραστικές μειώσεις στα  εισοδήματα τους στα χρόνια της κρίσης , η οποία… δεν έχει τελειώσει. Στην Ελλάδα η απασχόληση του  πληθυσμού μόλις αγγίζει το 34%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 43%.

 

Ρεπορτάζ:

Βιβή Ανδρίτσου

 

Μιλώντας στην » Karfitsa», εκπρόσωποι των  κομμάτων ,προσπαθούν να αναγνώσουν με τη δική στους ματιά την έξοδο από τα μνημόνια, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει υπερβεί τελικά την κρίση.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, υποστηρίζει ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι τίποτε περισσότερο από την τυπική λήξη μιας τριετούς σύμβασης.  Μάλιστα η επόμενη μέρα προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς τελειώνει η φθηνή χρηματοδότηση της χώρας, αναμένεται η εφαρμογή εξαιρετικά επώδυνων μέτρων, όπως μείωση συντάξεων και αφορολογήτου και ξεκινά μία περίοδος διαρκούς λιτότητας, λόγω της  υποχρέωσής μας να πετυχαίνουμε υψηλά πλεονάσματα έως το 2060. Εάν είχαμε υπερβεί την κρίση, θα είχαμε ήδη επανακτήσει ομαλή πρόσβαση στις αγορές. Αντί αυτού όμως, το επιτόκιο δανεισμού της χώρας μας βρίσκεται στο σχεδόν απαγορευτικό επίπεδο του 4,30%.  Πάνω απ’ όλα, εάν είχαμε βγει από την κρίση, οι οφειλές προς την εφορία δεν θα αυξάνονταν σχεδόν κατά 1 δις ευρώ κάθε μήνα, οι αμοιβές στην αγορά εργασίας για μισό εκατομμύριο εργαζόμενους δεν θα ήταν χαμηλότερες από το επίδομα ανεργίας και η μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας μας δεν θα ήταν τόσο συχνή και τόσο αυστηρή.

Για να βγει από την κρίση η ελληνική οικονομία χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων, φοροελαφρύνσεις, μεταρρυθμίσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νοικοκύρεμα του κράτους. Η σημερινή κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να τα εφαρμόσει. Γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα γίνει η πολιτική αλλαγή, τόσο το καλύτερο για τον τόπο, κατέληξε η κ.Βοζεμπεργκ.

O ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, έκανε την εξής δήλωση: Δυστυχώς η τυπική έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει υπερβεί την κρίση. Η ελληνική κρίση είναι το αποτέλεσμα της αργής και ανεπαίσθητης απώλειας του παραγωγικού μοντέλου της χώρας από τη δεκαετία του 1980 και μετά ως συνέπεια της ολοένα εντεινόμενης παγκοσμιοποίησης και της απώλειας ανταγωνιστικότητας παραδοσιακών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο αυτό.   Η κρίση εξακολουθεί να είναι παρούσα σήμερα, αφού η φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου δεν έχει αποκατασταθεί και τούτο αποδεικνύεται τόσο από τη χαμηλή βαθμολογία που εξακολουθούν να μας δίνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης όσο όμως και από τις συνεχιζόμενες  υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες καθιστούν απαγορευτική την έξοδο της χώρας στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε εξωτερικά υψηλό επίπεδο, η απασχόληση στο σύνολο του πληθυσμού μόλις αγγίζει το 34% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 43% (δηλαδή υπάρχει μεγάλη κρυφή ανεργία) και η παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία. Η υπέρβαση της κρίσης θα προϋπέθετε ισχυρή ανάπτυξη επί σειρά ετών, πράγμα που θα καταστεί εφικτό μόνο εάν γίνουν βαθιές δομικές αλλαγές στο κράτος, με απλοποίηση της νομοθεσίας δραστική βελτίωση της λειτουργικότητας της δημόσιας διοίκησης και θεαματική επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης. Τίποτα από όλα αυτά δεν διαφαίνεται ως επικείμενο, ιδίως μάλιστα σε μια κυβέρνηση που τη χαρακτηρίζουν το ύφος Πολάκη, το ήθος Καρανίκα και η αποτελεσματικότητα Τόσκα.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Θεσσαλονίκης ,Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υποστηρίζει ότι η Ιθάκη είναι η αρχή. Σε πείσμα της μικρόψυχης, μυωπικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε μια νέα περίοδος για το λαό μας, χωρίς την ασφυκτική επιτροπεία και τη δαμόκλειο σπάθη των δόσεων, μια περίοδος ανασυγκρότησης και ριζικής αλλαγής. Γιατί οι θυσίες του ελληνικού λαού, τώρα πια πιάνουν τόπο. Αλλά, ταυτόχρονα, είναι και η απαρχή ενός νέου αγώνα. Με τη ζωτική ελευθερία κινήσεων που ανακτούμε, μπορούμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες κοινωνικές τομές. Να επουλώσουμε τα τραύματα που προξένησαν στο κοινωνικό σώμα οι νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές πολιτικές. Να προωθήσουμε μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική για τη χώρα. Να συνεχίσουμε τις ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, την Παιδεία, το κράτος Πρόνοιας, τους θεσμούς, να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Η δική μας Αριστερά απέδειξε ότι μπορεί.

 O πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, δήλωσε : «Πέραν του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνεχίζει να ζει και να κυβερνά με αυταπάτες, δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει πως η Ελλάδα έχει υπερβεί την κρίση. Αντίθετα, από τις 20 Αυγούστου η πατρίδα μας βρίσκεται μέσα σε ένα ανεξερεύνητο τούνελ. Η σχέση χρέους-ΑΕΠ είναι στο 180%, η ελληνική οικονομία βρίσκεται υπό καθεστώς πολύ αυστηρής εποπτείας και αξιολόγησης κάθε τρίμηνο, θα δανειζόμαστε από τις αγορές με επιτόκιο 4% αντί 1% που ήταν μέχρι τις 20 Αυγούστου, θα πρέπει να επιτευχθούν “ματωμένα” πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, μειώνεται το αφορολόγητο, μειώνονται συντάξεις, καταργείται το ΕΚΑΣ. Άρα, οι ημέρες που βιώνουμε δεν πρέπει να είναι πανηγυρικές αλλά περισυλλογής, διότι ο δρόμος είναι πολύ μακρύς έως ότου η Ελλάδα επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν στα τέλη του 2014. Άλλωστε τι νόημα έχει ο Αλέξης Τσίπρας να παριστάνει τον… μνημονιοσχίστη όταν το αχρείαστο 3ο μνημόνιο που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα έχει τη δική του υπογραφή;Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ζητήσει συγγνώμη και να προκηρύξει άμεσα εκλογές. Αυτό θα είναι το μόνο διάγγελμά του πρωθυπουργού που θα χαροποιήσει τους Έλληνες», κατέληξε ο κ.Καράογλου.

Ο  πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κιλτίδης, δήλωσε τα εξής: H πολιτική της δημιουργίας προκαλεί τα μνημόνια. »Όγδοος χρόνος των πολιτικών και της πολιτικής» ότι έτσι πρέπει να γίνει» . Σε λίγο οι αριθμοί θα ευημερούν για το 20% των πολιτών της δύσμοιρης Πατρίδος. Η κρίση θα έχει κουραστεί  Οι ανθρώπινες απώλειες από αυτοκτονίες , καρδιακά συμβάματα και αγγειακά επεισόδια  πολλές. Οι ψυχικές διαταραχές ανείπωτες και η κοινωνική διαστροφή  πλημμύρα ανωμαλίας στην καθημερινότητα. Πολίτες σε αναίτια αναξιοπρέπεια και κράτος ανήμπορο  Δεν αντέχεται η ανίκητη πραγματικότητα  Η ηθική του εμπρός επιβάλει ανατροπές και ποιοτικές μετατροπές , που ελπίζω και εύχομαι για το 2018    Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πανηγυρίζουν για την νίκη της σκλαβιάς έως το 2060 . Ίσως το ίδιο να έκαναν πολλοί στη θέση τους . Η παράταξη των μεγάλων θυσιών και επιλογών , με ναυαρχίδα την Νέα Δημοκρατία  καλείται να επαναφέρει την πολιτική και την κανονικότητα .  Η Πατρίδα βρίσκεται σε ιστορική καμπή. Χρειάζεται αφύπνιση με το Ελληνότροπο αξιακό σύστημα. Για το Έθνος , την Πατρίδα, την Πολιτεία και την Κοινωνία. Η χώρα ξεθεμελιώνεται από τον νέο κομμουνισμό του ψεύδους και της απάτης. Χρειάζεται πίστις , γνώση και αγώνας.  Όσο υπάρχουν άνθρωποι , Έλληνες .

Ο Αριστείδης Φωκάς, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, της Β΄Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι καλό θα είναι να  μην ανοίγουν σαμπάνιες στην κυβέρνηση, καθώς  η Ελλάδα παραμένει δέσμια των πιστωτών .Έκανε λόγο για άκρατο λαϊκισμό και συνεχή εξαπάτηση του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση που πανηγυρίζει για την έξοδο από τα μνημόνια, την ώρα που έχει δέσει χειροπόδαρα τη χώρα με σκληρά μέτρα.»Tο success story» της κυβέρνησης Τσίπρα περιλαμβάνει δυσβάσταχτα μέτρα, τεράστιο εξωτερικό και εσωτερικό χρέος και στενή επιτήρηση από τους πιστωτές. Η Ελλάδα παραμένει δέσμια των πιστωτών της μέχρι το 2060 με μέτρα λιτότητας και πρωτογενή πλεονάσματα. Θα χρειαστεί ένα οικονομικό θαύμα – όπως μια διαρκής περίοδος ισχυρής ανάπτυξης – για να δραπετεύσει από τα δεσμά του χρέους η χώρα. Ας μην ‘ανοίγουν σαμπάνιες’, λοιπόν, στην κυβέρνηση και ας σταματήσουν να εξαπατούν τον ελληνικό λαό, ο οποίος δυστυχώς για αυτήν εξακολουθεί να διαθέτει μνήμη» αναφέρει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων.

 

 

 

photo eurokinissi

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ