Τα παιχνίδια της Άγκυρας στις Καστανιές και η άμεση αντίδραση της Ελλάδας - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Κοινωνία

Τα παιχνίδια της Άγκυρας στις Καστανιές και η άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Τετάρτη, 10 το πρωί στη γραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων στις Καστανιές. Τέσσερις τύποι με κοστούμια και γραβάτες, στην πλειοψηφία τους κόκκινες, πλησιάζουν τον άνδρα που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο ακόμη μίας ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Ο 33χρονος Μοχάμεντ, όπως τον αποκάλεσε ένας Τούρκος, πιθανόν αστυνομικός με πολιτικά, ήταν η τρίτη μέρα που βρισκόταν στη γραμμή της μεθορίου. «Μπορώ σήμερα να μιλήσω…», τον ρώτησε σε άψογα αγγλικά για να λάβει την απάντηση «ενδεχομένως».

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Πρόκειται για τον Αμερικανό, με ιορδανική καταγωγή, ο οποίος σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα ήταν μέλος του ISIS και είχε συλληφθεί σε τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία. Οδηγήθηκε από Τούρκους αστυνομικούς στη γραμμή των συνόρων, στις Καστανιές Έβρου και ζητήθηκε να παραδοθεί με το αιτιολογικό ότι «είχε λήξει η βίζα του στην Τουρκία». Ο 33χρονος δεν το δέχτηκε, όμως μετά επέστρεψε και ζήτησε ο ίδιος να εισέλθει στην Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά απέρριψε την είσοδό του στη χώρα και τότε ξεκίνησε η παράλογη, επί μέρες παραμονή του δίπλα στην μόλις ενάμισι μέτρου νεκρή ζώνη, σε τουρκικό έδαφος.

Τότε τα τουρκικά ΜΜΕ άρχισαν να γράφουν ποιος ήταν ο Αμερικανός. Ο 33χρονος είναι φερόμενος πρώην μέλος του ISIS και από τα τουρκικά Μέσα αναφέρθηκε ότι ήταν στην ομάδα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που συνελήφθησαν από τους Τούρκους και άρχισαν να «στέλνονται» στις χώρες καταγωγής τους. Κυρίως πρόκειται για τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν ευρωπαϊκά διαβατήρια. Το ερώτημα, όμως, ήταν πού κολλούσε σε αυτό το σύμπλεγμα ο Αμερικανός και πώς έδενε η παράδοσή του στην Ελλάδα και όχι στις ΗΠΑ. «Απάντηση με αυτούς δεν έχει. Πρόκειται για μία τακτική εκβιασμού που χρησιμοποιούν διαρκώς, σε όλα τα ζητήματα που έχουν το θράσος να μετατρέπουν σε διμερή ακόμη και όταν δεν είναι». Έμπειρος διπλωμάτης με αυτή του τη φράση προς την Karfitsa εξηγεί για ποιόν λόγο οργανώθηκε το ζήτημα του 33χρονου στη γραμμή των συνόρων. Και η απάντηση, με πιο απλά λόγια, ήρθε από έναν Τούρκο έμπορο, ο οποίος συχνά επισκέπτεται την Ελλάδα. «Εάν ήθελαν να τον διώξουν έτσι απλά, θα τον έβαζαν σε μία βάρκα και θα περνούσε τον Έβρο, εύκολα. Το κάνουν μόνον για να δημιουργήσουν πρόβλημα», είπε διαμαρτυρόμενος ότι αυτές οι οξύνσεις δημιουργούν πρόβλημα στην εμπορική κίνηση της Ανδριανούπολης, την οποία συχνά – πυκνά επισκέπτονται οι Έλληνες ειδικά του βορείου Έβρου. Βέβαια, η τουρκική πλευρά διέρρευσε πως στο δρόμο για τη Συρία, πριν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, πέρασε και από την Ελλάδα. Επίσημα όμως η Τουρκία ποτέ δεν τον χαρακτήρισε τζιχαντιστή και ποτέ δεν ανέφερε ότι είχε περάσει από την Ελλάδα.

Το βαν και οι απαγορεύσεις

Η απόπειρα παράδοσης ενός μέλους του ISIS, το όνομα του οποίου πάντως δεν συμπεριλαμβάνεται σε κανένα έγγραφο ευρωπαϊκών ή διεθνών αρχών, σκόπευε να δημιουργήσει ένα πρόβλημα στην Ελλάδα. Ενδεχομένως ένα δεδομένο, της αποδοχής αυτής της διαδικασίας, η οποία πουθενά δεν προβλέπεται στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. «Εμείς καταφέραμε και το αποτρέψαμε, λειτουργήσαμε ψύχραιμα και πλέον η καυτή πατάτα έμεινε στα χέρια τους, αφού αναγκάζονται να τον… φρουρούν δίπλα στη γραμμή των συνόρων», εξηγούσε απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει εμπειρία σε διαπραγματεύσεις με τους γείτονες.

Η αμηχανία της τουρκικής πλευράς, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο βήμα, ήταν εμφανής εκεί στη γραμμή των συνόρων στις Καστανιές, όπου η φρούρηση του ελληνικού στρατού ενισχύθηκε με ένστολους αστυνομικούς, όπως και μέλη της ΟΠΚΕ που δεν έφυγαν στιγμή από το όριο του ελληνικού εδάφους, για να μην επιτραπεί η είσοδος του 33χρονου. Οι γραβατοφόροι, εκτιμήθηκε πως ήταν μέλη κάποιων… υπηρεσιών, οι οποίοι είχαν περικλείσει τον Αμερικανό, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Από ελληνικής πλευράς, είχε εκτιμηθεί νωρίς πως ο 33χρονος ήταν ακόμη ένα διαπραγματευτικό χαρτί του Τούρκου προέδρου στη διπλωματική του τράπουλα για το ταξίδι στις ΗΠΑ, που τελικά εξελίχθηκε ιδιαίτερα θετικά για την τουρκική πλευρά, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

Ακόμη και μετά τη συνάντηση, όμως, ο 33χρονος έμενε εκεί, όρθιος δίπλα σε δύο άσπρα τουρκικά αυτοκίνητα και με τη… φροντίδα τεσσάρων τουλάχιστον Τούρκων με πολιτικά. Χωρίς να δείχνει, όπως φαίνεται, να γνωρίζει τι θα συμβεί με την κατάστασή του. Το βέβαιο είναι ότι η τουρκική πλευρά τον κοιμίζει σε ένα άσπρο αυτοκίνητο, κλειστό φορτηγάκι, τον ταΐζει και μιλάει διαρκώς μαζί του. Αυτός στρέφει το βλέμμα του άλλοτε στην ελληνική και άλλοτε στην τουρκική πλευρά. Είναι δύσκολο να συναντήσει κάποιον πεζό, επειδή από την τουρκική πλευρά απαγορεύεται η διέλευση των συνόρων πεζή. Για ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο οποιασδήποτε διαρροής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ