«Τα σχέδια πολιτικής προστασίας πρέπει να επικαιροποιούνται» - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Τα σχέδια πολιτικής προστασίας πρέπει να επικαιροποιούνται»

Του Κώστα Κοκολάκη*

 «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» είναι ο σχεδιασμός, η πρόληψη, η υλική και ψυχολογική προπαρασκευή και κινητοποίηση των δυνάμεων και μέσων της χώρας, που αποβλέπει στην προστασία των πολιτών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές, που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης σε περίοδο ειρήνης, αλλά και στη διαφύλαξη  των κάθε είδους αγαθών, υλικών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, εγκαταστάσεων και μνημείων της χώρας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των όποιων δυσμενών επιπτώσεων.

Ο Σχεδιασμός είναι πρωταρχικό στοιχείο στην επίτευξη του στόχου και τα  Σχέδια αφορούν την αντιμετώπισης μιας καταστροφής, που διαμορφώνονται και ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν.

Σήμερα υπάρχει το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (ΦΕΚ 423 /Β’/ 10-4-2003), σύμφωνα με το οποίο καταρτίζει αντίστοιχα η Περιφέρεια, η Περιφερειακή Ενότητα , ο Δήμος το δικό του Σχέδιο και παράλληλα για κάθε κίνδυνο (σεισμό, δασική πυρκαγιά, χιονόπτωση, κλπ) καταρτίζει το αντίστοιχο Παράρτημα (επιχειρησιακό σχέδιο) όπου επισυνάπτεται και του κάθε εμπλεκόμενου φορέα (Δήμος, ΠΣ, ΕΛΑΣ, κλπ) το αντίστοιχο επιχειρησιακό του Σχέδιο.

Σε κάθε σχέδιο π.χ. επισημαίνονται «ευαίσθητες» περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, καταγράφονται υλικά και μέσα που μπορούν να διατεθούν, το ανθρώπινο δυναμικό, εναλλακτικές διαδρομές, προσβάσεις σε χώρους  και στοιχεία που λιγοστεύουν τους άγνωστους παράγοντες μιας κρίσης.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα απαιτείται η επικαιροποίηση των Σχεδίων, γιατί αλλάζουν πολλά στοιχεία του, αφού π.χ. μπορούν να συμπεριληφθούν νέοι οδικοί άξονες της περιοχής, νέες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, καινούργιες εθελοντικές οργανώσεις, νέα υλικά και μέσα, να υπάρξει αλλαγή εκπροσώπων φορέων, αλλαγή αριθμών κινητών τηλεφώνων και μια σειρά αλλαγών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε ένα Σχέδιο.

Στην «έκτακτη ανάγκη» αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις, ο κρίκος της αλυσίδας ενεργειών κόβεται και τότε θα δημιουργηθεί αλυσίδα άλυτων προβλημάτων και αύξηση των δυσμενών επιπτώσεων.

Υπάρχουν και τα Σχέδια Εκκένωσης για κάθε περιοχή. Εκκένωση που μπορεί να γίνει, είτε προληπτικά για να μη κινδυνεύσουν οι κάτοικοι της περιοχής, είτε αναγκαστικά προκειμένου να σωθούν.

Τα Σχέδια Εκκένωσης εφαρμόζονται από τον επικεφαλής της αντιμετώπισης της καταστροφής (δασική πυρκαγιά – ΠΥ) και αποφασίζεται, ανάλογα των ορίων της καταστροφής από τον Περιφερειάρχη ή τον Αντιπεριφερειάρχη ή το Δήμαρχο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται π.χ. για την κατάρτιση σχεδίου εκκένωσης παράκτιων πευκόφυτων  οικισμών, που τις περισσότερες φορές διαθέτουν στενούς δρόμους πρόσβασης ή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο υγρό στοιχείο.  Αντίστοιχα και για οικισμούς εντός των δασών και παιδικών κατασκηνώσεων….

Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στην κατάρτιση των Σχεδίων, αλλά και στην τακτή επικαιροποίησή τους.

Τέλος θα πρέπει ο πολίτης να γνωρίζει το Σχέδιο του Δήμου και να υπακούει στις εντολές των Αρχών.

*O Κώστας Κοκολάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης

 

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ