Τα φαβορί και τα... αουτσάιντερ για τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Slider Πολιτική

Τα φαβορί και τα… αουτσάιντερ για τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Του Θοδωρή Δαφέρμου

Βρισκόμαστε ενάμιση περίπου χρόνου πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται μαζί με το νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση για τη θέσπιση του συστήματος της απλής αναλογικής, θα δώσει και παράταση περίπου πέντε μηνών στη θητεία των αυτοδιοικητικών στελεχών. Αυτό σημαίνει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές από το Μάιο του 2019 θα μετατεθούν για τον Οκτώβριο του ίδιου έτους όπερ σημαίνει ότι σε λίγους μήνες θα ανοίξει και τυπικά η προεκλογκή περίοδος.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει το κυβερνών κόμμα και ποιον θα είναι εκείνο το πρόσωπο που τελικά θα χρήσει ως υποψήφιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του νυν Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος το τελευταίο διάστημα… φλερτάρει εντόνως με το ΣΥΡΙΖΑ. «Ο δήμαρχος δείχνει να έχει πολύ καλές σχέσεις τόσο με τον πρωθυπουργού όσο και με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της πόλης και η μοναδική περίπτωση να είναι εκ νέου υποψήφιος είναι να έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν» πρόσωπα που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της πόλης.

Στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ », κυριαρχούν δυο σχολές σκέψεις. Η μια σχολή προκρίνει μια υποψηφιότητα που θα προέρχεται από τα …σπλάχνα του κόμματος και η άλλη σχολή προκρίνει μια υποψηφιότητα που θα αποτελεί ένα άνοιγμα προς τις κεντροαριστερές δυνάμεις της πόλης δημιουργώντας ευρύτερες συμμαχίες.

Η πρώτη κατηγορία έχει έντονο… γυναικείο άρωμα μιας και τα σενάρια θέλουν την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσίογλου να… ρίχνει ματιές προς το δημαρχικακό θώκο της πόλης. Άλλωστε η κα Αχτσιόγλου αν και γεννημένη στα Γιαννιτσά, θήτευσε για αρκετά χρόνια στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ όπως και στη Νομαρχιακά Επιτροπή Θεσσαλονίκης, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι της ισορροπίες της πόλης.

Από εκεί και πέρα μια άλλη γυναικεία υποψηφιότητα που δείχνει να κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η διευθύντρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου. Τα σενάρια για την υποψηφιότητα της κα Νοτοπούλου… αναζωπυρώθηκαν από τη στιγμή που… έκλεισε την πόρτα στην  κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς δεν υπέβαλε την παραίτησή της και βάσει του 18μηνου δεν μπορεί πλέον να είναι υποψήφια στη λίστες του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα συριζαϊκά παρασκήνια η απόφαση αυτή της κα Νοτοπούλου ανοίγει διάπλατα το δρόμο προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Από εκεί και πέρα …κλεφτές ματιές προς τον δημαρχιακό θώκο φέρεται να ρίχνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ στήριξε ενεργά το ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήταν υποψήφιος στη ψηφοφορία μεταξύ 16 μη κομματικών στελεχών που διεξήχθη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 προκειμένου να συμπεριλήφθη στις λίστες του κόμματος για τις ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο  επιτυχία.   «Ο Μυλόπουλος έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την πόλη, είναι εκείνος που …ζέστανε τις μηχανές και το 2019 θα είναι έτοιμο το Μετρό» αναφέρουν στην «Κ» κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καθώς το έργο που έχει επιτελέσει ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ έχει ανεβάσει τις μετοχές του στο …τοπικό πολιτικό χρηματιστήριο.

Τέλος, στις συζητήσεις που διεξάγονται στα παρασκήνια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα πρόσωπο μη κομματικό που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για το δήμο Θεσσαλονίκης είναι εκείνο του προέδρου της ΔΕΘ κ. Τάσου Τζήκα. Ο κ. Τζήκας «γέννημα θρέμμα» του κέντρου της πόλης είχε προσπαθήσει και το 2010 να είναι υποψήφιος ιδρύοντας τότε κίνηση πολιτών «Θεσσαλονίκη – Δημιουργική Πόλη» προσπαθώντας να συσπειρώσει δίπλα του εκπροσώπους της αντιπολίτευσης της τότε διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, ωστόσο προτίμησε τη στήριξη στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη. Πέρα από τη σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει με την αναβάθμιση της ΔΕΘ κάτι που αναγνωρίζεται από όλους τους χώρους ο κ. Τζήκας φροντίζει να επιδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον του για την πόλη κάτι που έγινε και το 2014 με την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Συλλόγου «Φίλων Πλατείας Διοικητηρίου» με σκοπό να ξαναγίνει η πλατεία μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπως ήταν παλιά, μαρμάρινη και λειτουργική.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, για το …χρίσμα από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ και του προσώπου που θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο της πόλης  σημαντικό ρόλο θα παίξει η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ